Documento Media

Η ελληνική εκδοχή του «άξονα του κακού»

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στον πλανήτη γίνονται πραγματάκια. Και γίνονται κάτω από τα ραντάρ των ελληνικών ΜΜΕ που ζουν στον κόσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα οποία, όταν δεν πλέουν σε πελάγη εθνικής περηφάνιας για την ομιλία του στο Κογκρέσο, δένουν τη χώρα στο άρμα των ισχυρών του πλανήτη σε σημείο να φαντασιώνονται εαυτούς ως απηνείς διώκτες του «άξονα του κακού», όπως αυτός κατασκευάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την ίδια ώρα εντός ΕΕ υπάρχει πλέον σοβαρό ρήγμα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαλότητα με τη Μόσχα. Ολο και περισσότερα κράτη αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: η Ρωσία είναι Ευρώπη και οι δυο τους είναι καταδικασμένες να ζήσουν μαζί. Οτι ο «άξονας του κακού» ως κατασκεύασμα σπρώχνει τη Μόσχα στην αγκαλιά της Κίνας. Οι δυο τους γίνονται πανίσχυρες και πάμε σε ένα διπολικό κόσμο. Η Ευρώπη αν χάσει μετά την ενέργεια και τον «δρόμο του μεταξιού», θα βουλιάξει, αν δεν βουλιάζει ήδη σε μια πρωτόγνωρη ύφεση.

Ορθώς η «Ναυτεμπορική» στη διαδικτυακή της έκδοση έγραψε την περασμένη Πέμπτη ότι τα σύννεφα πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πυκνώνουν και οι δραματικές προειδοποιήσεις από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών πληθαίνουν. Οτι εν μέσω σφοδρής ενεργειακής αλλά και επισιτιστικής κρίσης ό,τι πριν από κάποιους μήνες συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες και παρουσιαζόταν ως «σενάριο τρόμου» εξελίσσεται σιγά σιγά σε μια πραγματικότητα πολλαπλών προκλήσεων. «Στασιμοπληθωρισμός, παγκόσμια ύφεση, κρίση χρέους» έγραψε - είναι λέξεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στις δηλώσεις ειδικών. Και επισιτιστική κρίση και ενεργειακή ακρίβεια και πόλεμος, θα πρόσθετα εγώ.

Τα σύννεφα πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πυκνώνουν, αλλά στην ημεδαπή η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

Και στην ημεδαπή όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει σε μια κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική χώρα. Σε μια λογική του τύπου «σήμερα έχω εγώ το πάνω χέρι, αύριο εσύ». Για να πανηγυρίζουν τα φιλικά ΜΜΕ με το «μεγάλο, το ωραίο, το αληθινό», το εθνικό -προσθέτωπου πουλάει πάντα. Οσο πιο πολύ το πουλάς και το εργαλειοποιείς τόσο χοντρότερο είναι το πορτοφόλι σου.

Αλλά η πραγματικότητα είναι σαν την μπάλα του Οσιμ. Το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούζ» βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κεντρικό Αιγαίο και παραβίασε εθνικό οικονομικό χώρο διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας. Στα Βαρώσια οι μπουλντόζες ετοιμάζουν την πλαζ κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κι εκείνος ο ανεκδιήγητος Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι καμιά χώρα δεν βίωσε τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις όσες η Τουρκία! Πάλι καλά δηλαδή που μιλήσαμε στο Κογκρέσο, αλλιώς αδυνατώ να σκεφτώ τι θα παθαίναμε…

Doc | Θέσεις

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281990381148456

Documento Media