Documento Media

Κατασκευάζουν κλίμα... επταετίας αντί για βιβλιοθήκη

Φοιτητές και καθηγητές μιλούν για το άγριο αστυνομικό πογκρόμ

Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης Αγγελος Προβολισιάνος Αντιγόνη Μιχοπούλου

● Εν συντομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιτίθεται μετωπικά σε κάθε πτυχή της δημόσιας εκπαίδευσης, θέλοντας και να δικαιολογήσει την ύπαρξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καταστέλλει με εγκληματική αγριότητα τους φοιτητές, οι οποίοι καταγγέλλουν τη στοχοποίησή τους και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για δυστοπία.

● Γιατί ενδιαφέρει

Φοιτητές, καθηγητές και ένας δικηγόρος μιλούν στο Documento για την προσπάθεια «επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου», ενώ κάνουν λόγο για «πνοή επταετίας στο ΑΠΘ» και για ένοπλους που έχουν κατακλύσει την πανεπιστημιούπολη.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει μέτωπο μόνο με το φοιτητικό κίνημα. Το σπιράλ καταστολής και κατασυκοφάντησης των μελών της φοιτητικής κοινότητας αποτελεί μια από τις εκφάνσεις της μετωπικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε κάθε πτυχή της δημόσιας εκπαίδευσης. Το έως τώρα νομοθετικό… χαρτοφυλάκιο της υπουργού Παιδείας αντανακλά τη σύμφυση της νεοφιλελεύθερης ταξικής μεροληψίας με το αναχρονιστικό τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Σε αυτό το μοτίβο, οι ιεροδιδάσκαλοι συνάντησαν τους «αποσυνάγωγους» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η προβολή βίντεο «προγεννητικής αγωγής» στα σχολεία τα κλομπ των ΜΑΤ στα ΑΕΙ. Οι προσμείξεις αυτές πασπαλίζονται με το ψευδοαφήγημα της «αριστείας», η οποία θρυμματίζεται κάθε φορά που ένας γόνος της πρωθυπουργικής οικογένειας βολεύεται είτε σε fund είτε στην Ευρωβουλή. Ετσι, η δέσμευση του πρωθυπουργού για «ίδιες ευκαιρίες σε όλους» εξαντλείται ανάμεσα στον ψυκτικό από το Περιστέρι και τον σπουδαστή στα ΙΕΚ της παρακμής.

Μία από τις τεχνικές προπαγάνδας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πλειοψηφία ή τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν πολύχρωμα δημοσιολογούντα πτηνά είναι η δολοφονία χαρακτήρα. Εν προκειμένω, οι φοιτητές που ανθίστανται στην έφοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πρέπει να αποκτήσουν a priori την ταμπέλα των «μπαχαλάκηδων». Πόσο μάλλον τώρα που η ΔΑΠ καταποντίστηκε και η Νίκη Κεραμέως εκτελεί με δεξιοτεχνία το σχέδιο έμμεσου ξηλώματος των φοιτητικών παρατάξεων. Διόλου τυχαίο που ο άλλοτε μαέστρος του «εκσυγχρονισμού» Γιάννης Πρετεντέρης προειδοποιεί σπουδαστές (!) και αστυνομικούς να αυτοσυγκρατηθούν «για

«Αυτό που βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά. Μια κλιμακούμενη ένταση η οποία δεν σχετίζεται με την κατασκευή βιβλιοθήκης. Κατασκευάζεται ένα κλίμα αυταρχισμού, κατασκευάζονται πολιτικές καριέρες»

να μην έχουμε νεκρό», λες και το πλακάτ έχει ίδιο αντίκτυπο με έναν εκτοξευτήρα βομβίδας κρότου – λάμψης. Ακολούθησαν ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός Αγγελος Συρίγος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πρώτος παραλλήλισε τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ενώ ο δεύτερος κάλυψε πλήρως τον αυταρχισμό της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ. Κατάληξη αυτών ήταν οι «σφαιρικές και ολιστικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο τελευταίο υπουργικό. «Μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ» είπε και έθεσε το εξής δίλημμα: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Λίγες μέρες μετά το αποτρόπαιο σκηνικό με άντρες των ΜΑΤ να σέρνουν σαν τσουβάλι φοιτητή του ΑΠΘ και με φόντο τον σοβαρό τραυματισμό σπουδαστή από ευθεία βολή φωτοβολίδας κρότου – λάμψης, φοιτητές και καθηγητές μιλούν στο Documento απορρίπτοντας το επίπλαστο δίλημμα Μητσοτάκη και ξεκαθαρίζοντας ότι το «κλίμα τρομοκρατίας» και οι «πρακτικές επταετίας» δεν θα περάσουν.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281844352260392

Documento Media