Documento Media

Σκληρή αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα

Σήμερα η εκλογή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Εν συντομία

Με κλειστά χαρτιά από την πλευρά του προέδρου συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόσωπο του νέου ή της νέας γραμματέα του κόμματος να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.

Γιατί ενδιαφέρει

Το πρόσφατο συνέδριο και η εσωκομματική ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα να βάλει ο ίδιος το ποσό και το όνομα του δικαιούχου. Ως εκ τούτου, οι όποιες επιλογές έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Με κλειστά χαρτιά ως προς τα ονόματα του νέου γραμματέα και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί δεν θέλησε να υπάρξει «χαρτοπόλεμος» και να μετατοπιστεί η προσοχή από τα πολιτικά ζητήματα σε ζητήματα και σενάρια προσώπων. Ετσι, παρότι τις τελευταίες ημέρες είχε πολλές συνεργασίες με στελέχη και άκουσε με προσοχή όσα λέγονταν, ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε ονόματα.

Το Documento έχει γράψει ότι από το συνέδριο και τις εσωκομματικές ψηφοφορίες για πρόεδρο και ΚΕ ο Αλ. Τσίπρας εξήλθε κυρίαρχος του παιχνιδιού. Εχει για πρώτη φορά τα χέρια του λυμένα να προχωρήσει σε επιλογές που οι ίδιος θα κρίνει ότι βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία. Θέλει το άνοιγμα στην κοινωνία, επιθυμεί τη διεύρυνση με τον μεσαίο χώρο και θεωρεί ότι το κόμμα χρειάζεται πολλή δουλειά σε κρίσιμους τομείς όπως η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός.

Ο ίδιος γνωρίζει καλά τόσο την κομματική επετηρίδα όσο και τις προσωπικές φιλοδοξίες ενός εκάστου. Προσπαθεί να χωρέσει όλα τα παραπάνω στις επιλογές του, αλλά με τις εκλογές προ των πυλών οι προτεραιότητες, όπως είναι φυσικό, διαφοροποιούνται.

Ο στόχος της πρώτης θέσης στην επόμενη κάλπη της απλής αναλογικής δεν εξυπηρετείται με λογικές συμβιβασμού και διαμερισμού θέσεων. Συνεπώς η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά πιθανό να κρύβει εκπλήξεις. Η μόνη σταθερά είναι ότι ο νέος ή η νέα γραμματέας και ο νέος αναπληρωτής ή η νέα αναπληρώτρια του κόμματος και τα –πιθανότατα– 41 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα προέρχονται από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Στη σημερινή σημαντική πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα υπογραμμίσει την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής κυβέρνησης και θα επισημάνει ότι σε αυτό πρέπει να συγκεντρωθεί όλο το κόμμα, γιατί δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από την πρόσφατη διαδικασία.

Κατά δεύτερον ο Αλ. Τσίπρας θα σταθεί στην ανάγκη το κόμμα να ξεφύγει από τις παλιές φόρμες και να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα 110.000 νέα μέλη. Το κόμμα, θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πάει στα μέλη του, εκεί που εργάζονται και δρουν, και όχι να τα περιμένει στα γραφεία.

Σε τρίτο επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το θέμα των τάσεων, οι οποίες δεν πρέπει να είναι μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών αλλά πραγματικές τάσεις ιδεών, που ανασυντίθενται, καταθέτουν προτάσεις, βοηθούν τον προβληματισμό του κόμματος και όχι τις… λίστες.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη έδωσε το στίγμα του με πολύ καθαρό τρόπο σε όλα τα στελέχη του κόμματος:

Εκανε λόγο για «ράλι της αισχροκέρδειας» σε ενέργεια και καύσιμα που συρρικνώνει το εισόδημα, για βενζίνη που έχει φτάσει στα 2,5 ευρώ, για κυβέρνηση που βλέπει την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για χρυσές δουλειές των χορηγών της, που καταδικάζει τους νέους σε αβίωτο μέλλον και «τους δουλεύει με ανοησίες για ολιστική αντίληψη της ζωής», που «μαγειρεύει τα υπερκέρδη και προσπαθεί να πέσει το καρτέλ της ενέργειας στα μαλακά ενώ η κοινωνία πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς».

Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πάει σε σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Για παράδειγμα, στο ενεργειακό μπορεί να συμφωνεί ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαίος δρόμος αλλά, όπως λέει, πρέπει οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που αναλογεί.

Στο θέμα των τιμών που έχουν πάρει την ανηφόρα επιβάλλεται να υπάρξει παρέμβαση στο ράλι της αισχροκέρδειας σε ενέργεια και καύσιμα.

Στην κλιματική κρίση η ΔΕΗ πρέπει να επανέλθει στον έλεγχο του δημοσίου, να ενεργοποιηθεί ο παγωμένος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Δεν γίνεται από τη μία η κυβέρνηση να λέει πως δεν έχουμε ρεύμα γιατί δεν φυσούσε και από την άλλη ότι έχουμε πυρκαγιές με τις οποίες κόντεψε να καεί η μισή Ελλάδα επειδή είχε δυνατούς ανέμους.

Το στίγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται καθαρά από μια αποστροφή της ομιλίας του στη Βουλή την Πέμπτη: «Η περιουσία της χώρας» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη «είναι η φύση και τα νιάτα της, όχι τα τζάκια της ούτε οι λογαριασμοί των ολιγαρχών της. Αυτή την περιουσία θα την προστατεύσουμε με ένα νέο, πραγματικό κλιματικό νόμο. Που θα περιέχει τις αρχές της κλιματικής δικαιοσύνης, την πρόληψη νέων ανισοτήτων, τη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, την καθαρή και προσιτή ενέργεια, το νερό, που θα καθιερώνει την ενεργειακή δημοκρατία. Δεν θα κρατήσετε τη χώρα πίσω. Οι πρώτοι που δεν θα σας αφήσουν να το κάνετε είναι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Που τους καταδικάσατε σε ένα αβίωτο μέλλον και τους δουλεύετε από πάνω με τις ανοησίες σας για ολιστική αντίληψη της ζωής. Αυτοί οι νέοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξετε εσείς, το σύστημά σας και όχι το κλίμα. Οι νέοι θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική αποτυχία σας».

Το άνοιγμα στην κοινωνία και τη διεύρυνση στον μεσαίο χώρο θα υπηρετήσουν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281728388143400

Documento Media