Documento Media

Γιάννης Μαντζουράνης «Ο ευτελισμός της Δικαιοσύνης έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης»

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνεται δυστυχώς και μάλιστα με τραγικό τρόπο ο Μπίσμαρκ: όσοι αγαπούν το λουκάνικο και όσοι πιστεύουν στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να παρακολουθούν ούτε την παρασκευή του ενός ούτε την απονομή της άλλης. Οποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος αμφιβάλλει αρκεί να ρίξει μόνο μια γρήγορη ματιά στα στάδια «μεταμόρφωσης» του σκανδάλου Novartis σε «σκευωρία» με τις συνακόλουθες διώξεις: • Στις κραυγαλέες παραβάσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στην επικράτηση της πιο ακραίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας, που χαρακτηρίζουν όλη τη διαδικασία στη Βουλή, η οποία οδηγεί τελικά σε εντελώς αστήριχτες ποινικές διώξεις. Οχι των υπόπτων για το σκάνδαλο, που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο,

αλλά των υπόπτων για τη δήθεν σκευωρία.

Στην πλημμυρίδα παράνομων πράξεων και παραλείψεων από την αρεοπαγίτη – ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου, στην οποία ανατέθηκε η κύρια ανάκριση. Η ανακρίτρια αποφάσισε και διέταξε το πέρας της κύριας ανάκρισης χωρίς όχι μόνο να ικανοποιηθούν αλλά ούτε καν να απαντηθούν αιτήματα των κατηγορουμένων για διεξαγωγή ανακριτικών πράξεων και αποδείξεων. Προχώρησε στην απόδοση κατηγοριών σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη για δημοσιεύματα με πασιφανώς αναληθές περιεχόμενο. Πρόκειται για πλημμυρίδα παράνομων πράξεων και παραλείψεων. Αρνήθηκε πεισματικά την εξέταση του Κ. Βαξεβάνη κατ’ αντιπαράσταση με τον βασικό πληροφοριοδότη του Νικόλαο Μανιαδάκη καθώς και με

την πρώην εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη και την αντεισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου.

• Στην όλως περίεργη –κατά την επιεικέστερη έκφραση– ανακριτική παράλειψη να κληθεί και εξεταστεί ως μάρτυρας ο υπηρετών στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα πράκτορας του FBI Bιετ Ενγκουγέν, ο οποίος αυτοβούλως ζήτησε να παράσχει πληροφορίες για τη Novartis με έγγραφό του από την 5-1-2019 προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου γνώριζε από τον Φεβρουάριο του 2021.

• Στην απόρριψη αιτήματος για ενσωμάτωση στη δικογραφία όλων των εγγράφων των συναφών με την υπόθεση Novartis δικογραφιών που είναι εκκρεμείς ή έχουν αρχειοθετηθεί, καθώς και στην άρνηση εξέτασης ως μάρτυρα της εφέτη Ηλιάνας Ζαμανίκα.

Εν ολίγοις, από την αρχή μέχρι το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας δεν υπάρχει δικονομική διάταξη για την κατοχύρωση υπερασπιστικών δικαιωμάτων κατηγορουμένων που να έμεινε αλώβητη από συνειδητές πράξεις και παραλείψεις της εν λόγω ανακρίτριας. Η ανακριτική διαδικασία υπηρέτησε στην πράξη την προδιαγεγραμμένη πορεία που αποφάσισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, με αναπόφευκτη συνέπεια να προσδίδεται στη Δικαιοσύνη εικόνα εργαλείου δόλιων επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας. Αυτό αδικεί τη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών, που εκτελούν τα καθήκοντά τους με προσήλωση στη νομιμότητα και σεβασμό στον όρκο τους.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ευθύνεται για γεγονότα που δημοσίευσε όσο ένας γιατρός για

ασθένειες που ανακαλύπτει στις διαγνώσεις του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το να περιμένεις να μη σε στείλει κατηγορούμενο ο πολιτικός διώκτης σου και οι νομικοί υποτελείς του είναι σαν να περιμένεις να μην σου επιτεθεί ο ταύρος γιατί είσαι χορτοφάγος.

Σε αυτή την ανακριτική διαδικασία κυριάρχησε το «sic volo, sic jubeo» –έτσι θέλω, έτσι αποφασίζω– με ωμή περιφρόνηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Δυστυχώς, η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για πολιτικό όφελος είναι το εύκολο καταφύγιο ανίκανων και ανιστόρητων πολιτικών και πάντα καταλήγει σε ευτελισμό της δικαστικής λειτουργίας και της δημοκρατίας. Και αυτό το κατόρθωμα έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Doc | Συγκάλυψηνovartis

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281715503241512

Documento Media