Documento Media

Βασίλης Χειρδάρης «Η ανάκριση έκλεισε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία»

Η ανάκριση που αφορά το ειδικό δικαστήριο περατώθηκε ξαφνικά την Πέμπτη 26 Μαΐου. Η ανακρίτρια αποφάσισε την περαίωσή της έπειτα από διαδικασίες που διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια και που ο όγκος της δικογραφίας ήταν τεράστιος.

Σύμφωνα με την ποινική δικονομία, οι εισαγγελείς και οι δικαστές εξετάζουν αυτεπαγγέλτως όλα τα αποδεικτικά μέσα που όχι μόνο θεμελιώνουν την ενοχή αλλά κατατείνουν και στην αθώωσή του κατηγορουμένου και είναι υποχρεωμένοι να ερευνούν με κάθε επιμέλεια κάθε στοιχείο ή αποδεικτικό μέσο που επικαλείται υπέρ του ο τελευταίος. Τις ίδιες υποχρεώσεις έχει και ο ανακριτής στην κύρια ανάκριση, που έχει και τη ρητή υποχρέωση να κάνει «καθετί» που βοηθά στην εξακρίβωση της αλήθειας.

Στην υπόθεση με κατηγορούμενους πρώην αναπληρωτή υπουργό,

εισαγγελείς, δημοσιογράφους κ.λπ. η αναζήτηση της αλήθειας σε ένα θέμα έντονου δημόσιου ενδιαφέροντος με εμπλοκή υψηλού επιπέδου πολιτικών όχι μόνο είναι το ζητούμενο αλλά είναι και επιβεβλημένο.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει επεκτείνει την προστατευτική του εμβέλεια πέραν του πυρήνα κάθε δικαιώματος και στο διαδικαστικό σκέλος του, δηλαδή εάν οι αρχές ερεύνησαν τους ισχυρισμούς των ενδιαφερομένων με επιμέλεια, ταχύτητα και σοβαρότητα.

Στην υπόθεση της ανάκρισης, όπου το διεθνές σκάνδαλο Novartis έχει κυρίαρχο φόντο, η έρευνα κάθε πτυχής θα πρέπει να είναι ενδελεχής και σε βάθος, ώστε να φωτιστούν όλα τα σημεία της και να μην καταλείπονται αμφιβολίες και σκιές σε καμία πλευρά.

Δυστυχώς, με το πέρας της κύριας ανάκρισης η αίσθηση που

υπάρχει είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία. Υπάρχουν αρκετά έγγραφα, μάρτυρες και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που αναμένουν, έπειτα από σχετικά αιτήματα των κατηγορουμένων, να συλλεχθούν, συγκεντρωθούν και καταθέσουν, όπως επίσης απαιτείται και μια αξιολόγηση με μεγαλύτερη εμβάθυνση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τα παράπονα των κατηγορουμένων για τις ελλείψεις αυτές αποτυπώνονται στις ασκηθείσες προσφυγές, ενστάσεις και διαφωνίες τους με την κ. ανακρίτρια που εκκρεμούν στο αρμόδιο συμβούλιο.

Ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει τον ορθό δικονομικό τρόπο της συμπλήρωσης των ελλείψεων και των εκκρεμοτήτων. Η πληρότητα στη διερεύνηση ενός τόσο σημαντικού θέματος μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε ένα κράτος δικαίου!

Doc | Συγκάλυψηνovartis

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281706913306920

Documento Media