Documento Media

Βασίλης Καπερνάρος «Για πρώτη φορά από την απελευθέρωση του 1821 κατασκευάστηκε τέτοιο κατηγορητήριο»

Κράτος δικαίου σημαίνει αναγνώριση και αποδοχή των ανθρώπινων ελευθεριών καθώς και των ατομικών δικαιωμάτων, στηριζόμενο σε δύο πυλώνες: την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Οταν οι πυλώνες αυτοί καταρρέουν τότε καταρρέει και το κράτος δικαίου. Τότε η έννοια της λέξης δημοκρατία καθίσταται άνευ περιεχομένου. Και επειδή σε αυτήν τη χώρα όλοι μιλούν και ενδιαφέρονται για τη δικαιοσύνη αλλά και όλοι αδιαφορούν για την αδικία, αφιερώνω αυτό το κείμενο σε αυτούς που «έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατηγορείται ότι δημοσίευσε πληροφορίες που έπαιρνε από πρώην υπουργό και τρεις εισαγγελείς. Ετσι κατασκευάστηκε ένα κατηγορητήριο που θέλει, για πρώτη φορά από την απελευθέρωση του 1821, τον δημοσιογράφο-εκδότη που δημοσιεύει τις ειδήσεις τους ως συνεργό σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ενα κατηγορητήριο σαθρό, ανεπέρειστο, αοριστολογικό, αβάσιμο και εντέλει ψευδέστατο. Ενα κατηγορητήριο «φτιαχτό», χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό, ούτε ένα ενδεικτικό γεγονός. Ενα κατηγορητήριο εξυπηρετικό καταστάσεων.

Ωστόσο ο Κώστας Βαξεβάνης στη διάρκειας έξι ημερών απολογία με τα προσκομιζόμενα αδιαμφισβήτητα στοιχεία του διέλυσε το «κατηγορητήριο», προσκομίζοντας αδιάσειστα έγγραφα απόδειξης του αρ. 178 ΚΠΔ, μεταξύ των οποίων και μία κασέτα με ηχητικό ντοκουμέντο, όπου αποδεικνύεται ότι πηγή πληροφοριών των δημοσιευμάτων του για το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν τα πρόσωπα του «κατηγορητηρίου» αλλά ο γνωστός Νίκος Μανιαδάκης. Ζήτησε δε επισταμένως να κληθεί να διαψεύσει ο Μανιαδάκης το αδιάσειστο αυτό στοιχείο ενώπιον της ανακρίτριας – αρεοπαγίτου και να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Μανιαδάκη.

Η κ. ανακρίτρια κάλεσε αθορύβως τον Μανιαδάκη και αντί να απαιτήσει να επιβεβαιώσει αυτός ή να διαψεύσει τα όσα αποκαλυπτικά ανέφερε ο Βαξεβάνης, άφησε να καταθέσει ο Μανιαδάκης περί του πώς παίζεται το βόλεϊ. Βέβαια, για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Βαξεβάνη με τον Μανιαδάκη ούτε κουβέντα. Αντ’ αυτών (δηλαδή την εφαρμογή των νόμων), η κ. ανακρίτρια όταν την Τετάρτη 25 Μαΐου την επισκέφτηκε με τους δικηγόρους του και κατέθεσε αίτηση για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, την επόμενη ημέρα έστειλε στον Βαξεβάνη και στους δικηγόρους του γνωστοποίηση και κλήση περάτωσης της ανάκρισης.

Αυτά για τον δικαστικό ιστορικό του παρόντος, ως προς το «κατηγορητήριο» του Κώστα Βαξεβάνη και τη Δικαιοσύνη, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδέχεται τη χειραγώγησή της, έστω και με τη μορφή της φαινομενικής ηθελημένης αυταπάτης.

Doc | Συγκάλυψηνovartis

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281689733437736

Documento Media