Documento Media

Η ανακρίτρια αγνόησε πράκτορα του FBI που πρόσφερε χείρα βοηθείας

Επιλεκτική η «τύφλωση» της Κων. Αλεβιζοπούλου σε ό,τι ανατρέπει το αφήγημα της «σκευωρίας»

Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Από τον Φεβρουάριο του 2021 η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου είχε στα χέρια της επισήμως το μεταφρασμένο μήνυμα πράκτορα του FBI προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το οποίο αυτός ζητούσε να συνδράμει τις έρευνες. Ωστόσο η ανακρίτρια αγνόησε τον Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει όσο λίγοι για το μεγάλο σκάνδαλο και ουδέποτε τον κάλεσε προκειμένου να τον εξετάσει ως μάρτυρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται όχι μόνο «τυφλή» αλλά και «κουφή» σε οτιδήποτε μπορεί να ανατρέψει το κυβερνητικό αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis.

Aκόμη μια απόδειξη της διατεταγμένης υπηρεσίας στην οποία βρίσκεται η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υποτιθέμενης σκευωρίας Novartis αποτελεί η αποκάλυψη για τον πράκτορα του FBI τον οποίο αγνόησε. Πρόκειται για το email που απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Νοέμβριο του 2019 ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και πράκτορας του FBI Βιετ Ενγκουγέν, με το οποίο ζητούσε να «βοηθήσει» στις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis. Το email, το οποίο δημοσιοποίησε το documentonews.gr και είχε εντοπίσει

ο συνήγορος υπεράσπισης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, γνωστός ποινικολόγος Ιπποκράτης Μυλωνάς, επιβεβαιώνει ότι αντικείμενο της Δικαιοσύνης και κυρίως της ανακρίτριας Κων. Αλεβιζοπούλου δεν ήταν η εξακρίβωση της αλήθειας για τη Novartis, αλλά η απόκρυψή της και η τιμωρία όσων αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που έκλεισε εσπευσμένα την ανάκριση χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές ανακριτικές πράξεις, όπως η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Κώστα Βαξεβάνη με τον Νίκο Μανιαδάκη.

«Θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος για τη Novartis»

Την 1η Νοεμβρίου 2019 στις 11.29 το πρωί στο email της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου καταφτάνει ένα σημαντικό μήνυμα με θέμα «Αίτημα αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής» για το σκάνδαλο Novartis. Αποστολέας είναι ο πράκτορας του FBI που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ Βιετ Ενγκουγέν. Δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο ούτε και για κάποιον… ανθυποπράκτορα του FBI που δραστηριοποιείται «εν κρυπτώ» στην Αθήνα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύει το Documento, ο Βιετ Ενγκουγέν είναι αναπληρωτής νομικός σύμβουλος (ακόλουθος) της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα μας και ουσιαστικά το Νο 2 της νομικής υπηρεσίας της πρεσβείας με επικεφαλής τον Αριστείδη Παπαδάτο. Ως επικεφαλής υπέγραφε όλα τα πληροφοριακά δελτία των Αμερικανών για το σκάνδαλο Novartis που είχαν περιέλθει στην ελληνική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.

Η θέση του νομικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν πρόκειται για σύμβουλο που απλώς εκφέρει γνώμη αλλά για ανώτατο στέλεχος παρά τω πρέσβη, ο οποίος έχει την ευθύνη των νομικών ζητημάτων. Εκπροσωπεί δηλαδή στη χώρα τον αρμόδιο τομέα ευθύνης – στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Δικαιοσύνη και την ασφάλεια της χώρας του.

Ο πράκτορας του FBI γνωστοποιεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι θέλει να βοηθήσει στην έρευνα για τη Novartis. Οπως αναφέρει, έχει ενημερωθεί από τις «ειδήσεις» για επιστολή που έχει αποστείλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τις αμερικανικές αρχές ζητώντας πληροφορίες για τη Novartis. Λέει συγκεκριμένα ο πράκτορας του FBI στο μήνυμά του, το οποίο σημειωτέον αποστέλλεται από τον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα:

«Είμαι πράκτορας του FBI και υπηρετώ στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Προσφάτως διάβασα στις ειδήσεις ότι η Υπηρεσία σας ενδεχομένως να έστειλε επιστολή στις Αμερικανικές Αρχές ζητώντας πληροφορίες για τη Novartis.

Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μια συνάντηση με το γραφείο σας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος στην παρούσα, ή σε μελλοντικές υποθέσεις.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Βιετ Ενγκουγέν Αναπληρωτής νομικός σύμβουλος».

Η ανησυχία των Αμερικανών για τις εξελίξεις

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο πράκτορας του FBI περί δήθεν ενημέρωσής του από τις ειδήσεις είναι προσχηματικό. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento, ο συγκεκριμένος πράκτορας δεν έδρασε αυτόβουλα αλλά κατόπιν εντολών. Αλλωστε στην αμερικανική πρεσβεία και ειδικά στο FBI που υπηρετεί ο Βιετ Ενγκουγέν τίποτε δεν λειτουργεί τυχαία. Ολες οι κινήσεις γίνονται – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– «συντεταγμένα», με «σαφή τήρηση της ιεραρχίας», τη σύνταξη «εσωτερικών πρωτοκόλλων συνεννόησης» κ.λπ. Αλίμονο σε όποιον διανοηθεί να σπάσει τα πρωτόκολλα και να δράσει αυτοβούλως. Οι επιπτώσεις είναι παραδειγματικές.

Την περίοδο εκείνη, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019, οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την τροπή που έχει πάρει το σκάνδαλο Novartis στη χώρα μας. Λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν αναλάβει την εξουσία και έχει μπει… ταφόπλακα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ουσιώδεις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis, ενώ η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης άλλωστε, όπως και κορυφαίοι υπουργοί του, είχαν ταχτεί δημοσίως από την πρώτη στιγμή υπέρ του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας.

Κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης έχουν αρχίσει να ερευνούν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς επί Ελένης Τουλουπάκη. Στις 24 Οκτωβρίου 2019 οι δύο αντεισαγγελείς αποστέλλουν προς τις αμερικανικές αρχές Δικαιοσύνης έγγραφο για την «παροχή κρισίμων πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων ή άλλων μαρτύρων που εξετάσθηκαν για την υπόθεση Novartis». Μία μέρα μετά η είδηση 01 1 Νοεμβρίου 2019: Ο Βιετ Ενγκουγέν, πράκτορας του FBI και αναπληρωτής νομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στέλνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αυτό τo mail με θέμα «Αίτημα αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής» δηλώνoντας την προθυμία του να βοηθήσει την ελληνική Δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis. Ο πράκτορας προφανώς δεν έδρασε αυτόβουλα αλλά κατόπιν εντολών

02 Το ηλεκτρονικό μήνυμα μεταφράστηκε από την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στις 2 Φεβρουαρίου 2021. Τι προηγήθηκε και η Δικαιοσύνη δεν έλαβε τη συνδρομή ενός πολύ κρίσιμου μάρτυρα;

03 Οπως φαίνεται από το διαβιβαστικό έγγραφο της μετάφρασης, στις 25 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ένα χρόνο και κάποιους μήνες μετά την αποστολή του, η εισαγγελία και η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου… θυμήθηκαν να στείλουν το mail του Αμερικανού πράκτορα για μετάφραση 04 4 Φεβρουαρίου 2021: Η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποστέλλει με συστημένο φάκελο στο γραφείο της ανακρίτριας το μεταφρασμένο mail, το οποίο πρωτοκολλείται οκτώ μέρες μετά αναπαράγεται στη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, με τίτλους όπως «Νέα τροπή στη Novartis» κ.λπ. Ακολουθούν και νέα δημοσιεύματα. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα της υποτιθέμενης σκευωρίας.

Σε ΜΜΕ δημοσιεύεται έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς την ελληνική Βουλή σύμφωνα με το οποίο «οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στη χώρα μας αποτελούν τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη». Ο διορισμένος από τον Μητσοτάκη υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, ερευνώμενος την περίοδο εκείνη για το σκάνδαλο Novartis, πανηγυρίζει. Κατά τον Αδ. Γεωργιάδη το έγγραφο αποδεικνύει τη «σκευωρία» της Novartis.

Καμία ανταπόκριση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Οπως είναι λογικό, οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη στις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νομικό όπλο στη φαρέτρα της Novartis στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το αμερικανικό δημόσιο. Απομένουν άλλωστε μόλις λίγοι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο εξωδικαστικός, όπως κι έγινε. Τον Ιούνιο του 2020 η Novartis τελικά αποδέχτηκε να καταβάλει 345 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα.

Με το μήνυμά του ο πράκτορας του FBI εξέφραζε τη διάθεση των ΗΠΑ να δώσουν στοιχεία για την έρευνα, κάτι που ενδεχομένως δεν ήθελαν να πράξουν διαφορετικά, την ώρα που κάποιοι επιχειρούσαν να τη «βαφτίσουν» σκευωρία. Το ηλεκτρονικό μήνυμα του αναπληρωτή νομικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρωτοκολλείται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 5 Νοεμβρίου 2019. Οι μήνες περνούν αλλά κανείς δεν έρχεται σε επαφή με τον πράκτορα του FBI. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να εξεταστεί ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε καίρια θέση στην αμερικανική πρεσβεία. Την ώρα, δηλαδή, που αποστέλλονται αιτήματα προς την αμερικανική Δικαιοσύνη για παροχή στοιχείων για το σκάνδαλο Novartis η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν αξιοποιεί τον πράκτορα του FBI ο οποίος προθυμοποιείται εγγράφως να βοηθήσει.

H ανακρίτρια δεν τον κάλεσε καν για εξέταση

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ένα χρόνο και πλέον μετά, η ανακρίτρια

Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στέλνει το email στο μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Νοέμβριο του 2019 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έχει φροντίσει καν να μεταφραστεί το μήνυμα του πράκτορα του FBI και αναπληρωτή νομικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας.

Από το υπουργείο Εξωτερικών το μήνυμα του Αμερικανού πράκτορα επιστρέφει επισήμως μεταφρασμένο στο γραφείο της Κων. Αλεβιζοπούλου στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Παρ’ όλα αυτά, η ανακρίτρια όχι μόνο δεν καλεί τον πράκτορα προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες, αλλά συνεχίζει την ανάκριση για το κακοστημένο και κατάπτυστο κατηγορητήριο. Παρά το γεγονός ότι η θέση του Βιετ Ενγκουγέν είναι καίρια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Εισαγγελία Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος Ιππ. Μυλωνάς, η Κων. Αλεβιζοπούλου γνώριζε ότι ο Βιετ Ενγκουγέν συνεργάστηκε με την Ελ. Τουλουπάκη και της παρείχε πληροφορίες, όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο του 2020, το οποίο επίσης υπάρχει στην παρούσα δικογραφία.

Ωστόσο η Κων. Αλεβιζοπούλου προτίμησε να κρατήσει στο συρτάρι της την επιστολή του πράκτορα του FBI και να κλείσει άρον άρον την ανακριτική διαδικασία χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές ανακριτικές πράξεις, όπως η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Κ. Βαξεβάνη με τον Ν. Μανιαδάκη την οποία είχε αιτηθεί επανειλημμένα ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento.

«Προξενεί προφανώς μεγάλη εντύπωση πως η έμπειρη κ. Ανακρίτρια παρέλειψε να αναζητήσει τον κ. Nguyen και να του ζητήσει πληροφορίες, λαμβάνοντας κατάθεση από αυτόν» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος Ιππ. Μυλωνάς, ο οποίος με αίτημά του ζήτησε να εξεταστεί ο Βιετ Ενγκουγέν ως μάρτυρας. «Επειδή προφανώς ο ανωτέρω υπάλληλος-πράκτορας του FBI που υπηρετεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Viet Nguyen, γνωρίζει για τις καταθέσεις των μαρτύρων στις ΗΠΑ, έκρινα ότι η προσφερόμενη εκ μέρους του βοήθεια είναι πράγματι πολύ σημαντική για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και ζήτησα σήμερα με αίτησή μου να εξεταστεί ο κ. Viet Nguyen ως μάρτυρας» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Ιππ. Μυλωνάς.

Doc | Συγκάλυψηνovartis

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281625308928296

Documento Media