Documento Media

Street art in progress

Οι Political Stencil, το πολιτικό γκραφίτι για τον Βασίλη Μάγγο, η αστυνομική βία, ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών

Εν συντομία

Πολιτικό γκραφίτι για τον Βασίλη Μάγγο από μια ομάδα που πιστεύει ότι οι τοίχοι είναι η δική μας κληρονομιά, η δική μας αφήγηση.

Γιατί ενδιαφέρει

«Και αν δεν νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα».

Ο Βασίλης Μάγγος αγωνίστηκε για καθαρό αέρα και αξιοπρεπή ζωή. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άγριο ξυλοδαρμό του έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και τα βασανιστήρια μες στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή ένα μήνα μετά, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων. Η οικογένειά του καταγγέλλει συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων και ατιμωρησίας. Οι Political Stencil μιλούν στο Documento για το γκραφίτι που δημιούργησαν και αφιέρωσαν στη μνήμη του Βασίλη, για τον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και για τη δράση της ομάδας που επιχειρεί να δώσει φωνή στους καταπιεσμένους.

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση από το γκραφίτι στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου και το τετραήμερο δράσης και αντίστασης στον Βόλο που διοργανώθηκε από τον συντονισμό συλλογικοτήτων της περιοχής. Η Clowna λέει χαρακτηριστικά: «Για μένα η δημιουργία ενός γκραφίτι αφιερωμένου στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου είναι συμβολική κίνηση που ίσως ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση και την κρατήσει ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. Κάτι σαν φάρος που θα αναβοσβήνει για να μην ξεχνάμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε. Για ένα καλύτερο τώρα, για ένα καλύτερο μέλλον. Οι δράσεις αυτού του τετραήμερου πιστεύω ότι λειτούργησαν εμψυχωτικά για τους κατοίκους του Βόλου αλλά και για μας τους ίδιους που προσφέραμε με αυτό τον τρόπο, διότι δυσκολευόμαστε πολύ με ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Επιπλέον, οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας –μιας λιγότερο αστικής περιοχής έξω από την πόλη, όπου βρίσκεται και η εργατική πολυκατοικία που μας παραχωρήθηκε για το γκραφίτι– είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενέστερα και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις αυτές όπως και με όποιον τρόπο μπορούσαν».

O κόσμος της εργασίας και η ένταση της καταστολής

«Βάψαμε για τους ανθρώπους της τάξης μας φτιάχνοντας τα δικά μας μνημεία» αναφέρει η ομάδα σε κείμενό της. «Αυτοί με τα μνημεία τους, εμείς με τα δικά μας. Αυτοί νόμιμα, εμείς και νόμιμα και παράνομα. Και τα δικά μας μνημεία αναπαριστούν τους ανθρώπους της τάξης μας, τον κόσμο της εργασίας, τους κοινωνικούς αγωνιστές/στριες, τους αντιφασίστες/στριες, τις μαχήτριες και τους μαχητές της ελευθερίας αλλά και τους “αόρατους”, αυτούς δηλαδή που δεν είναι απαραίτητα στρατευμένοι (όπως π.χ. το βάψιμό μας για

τον Βαγγέλη Γιακουμάκη). Οι τοίχοι είναι η δική μας κληρονομιά, η δική μας αφήγηση, η δική μας ιστορία» λέει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου 2020, όταν αρκετός κόσμος κατευθύνθηκε από το νοσοκομείο του Βόλου στις παρυφές της πόλης προς το εργοστάσιο της πολυεθνικής Lafarge, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη καύση σκουπιδιών και τελικά δέχτηκε επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Βασίλης Μάγγος συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της καύσης απορριμμάτων από το εργοστάσιο τσιμέντου του Βόλου και μάλιστα χτυπήθηκε άγρια έξω από τα δικαστήρια την επόμενη μέρα.

«Ο Βόλος, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, έχει μπει στον βωμό της θυσίας για την “ανάπτυξη” που είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και πρακτικών τις οποίες δυστυχώς η πλειοψηφία αποδέχεται ως επιλογή. Αλλοτε γιατί αυτή η “ανάπτυξη” γεννά θέσεις εργασίας και άλλοτε γιατί ο κόσμος εξαπατάται και δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται να τη μάθει, μπορεί και να βρίσκεται ζαλισμένος από τις μπουνιές που τρώει στο ρινγκ που λέγεται επιβίωση. Ο Βασίλης Μάγγος συνδέθηκε με τους αγώνες κατά της καύσης των σκουπιδιών ως ένας από τους πολλούς και δραστήριους ανθρώπους που ανησυχούν, δρουν, αντιδρούν και μάχονται για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και αξιοπρεπή ζωή» υπογραμμίζει η Clowna, ενώ τα πυρά του στρέφονται και κατά

της κρατικής καταστολής: «Η αστυνομική βία δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν με εκπλήσσει. Μάλιστα έχει κλιμακωθεί και ενταθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, της Χρυσής Αυγής κ.λπ.».

Από την πλευρά του ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι παρεμβαίνει λέγοντας: «Η βιαιότητα της αστυνομίας και η παρακρατική δραστηριότητα όλων των ακροδεξιών μορφωμάτων οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον βίαιο οικονομικό μετασχηματισμό και στη φτωχοποίηση που υφιστάμεθα από το 2010 έως και σήμερα. Η πολύμορφη δράση μας σε πολύ μεγάλο βαθμό ακολουθεί και ανατροφοδοτείται από αυτό τον αποκτηνωμένο μετασχηματισμό δίνοντας κουράγιο και θάρρος στους καταπιεσμένους».

Πολιτικό γκραφίτι και δικαστικά έξοδα

Οι Political Stencil δραστηριοποιούνται από το 2014 στηρίζοντας τους καταπιεσμένους και τη δημιουργία κοινωνικών αντιστάσεων. «Αποτελούμε μια παρεΐστικη ομάδα η οποία έχει υποστεί πολλούς μετασχηματισμούς και εναλλαγές ατόμων. Η κυριότερη δραστηριότητά μας είναι να πατάμε σε μεγάλα κομμάτια πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχουμε πάρει ποτέ χρήματα ως αμοιβή στις περιπτώσεις που έχουμε καλεστεί να βάψουμε. Τα τελευταία μας μεγάλα κομμάτια –πέραν του Βασίλη Μάγγου– ήταν για τη διάσωση του υδροβιότοπου για τη Νέα Κίο (Σεπτέμβριος του 2020) και για τους νεκρούς απεργούς πείνας του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας και των Grup Yorum (Ιούλιος του 2020)» λέει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Το προσεχές διάστημα η ομάδα θα φτιάξει ένα μεγάλο γκραφίτι για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και θα στηρίξει πολιτικές κινήσεις και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία αντιστάσεων σε σχέση με την εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και τους φίλους του. Μέγας χορηγός των δράσεων είναι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου «5 χρόνια δράσεις – Political Stencil» (εκδόσεις Στο Περιθώριο, 2019) το οποίο θα εξαντληθεί σύντομα. «Επίσης, τις δράσεις μας στηρίζουν υλικά και ηθικά οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες, οι ομάδες πολιτών και οι παρέες που κατά καιρούς μάς καλούν και που αγωνίζονται και αυτοί/ές για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Που αγωνίζονται και αυτοί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς» συμπληρώνει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Στην τοιχογραφία οι Political Stencil έχουν ενσωματώσει το QR των ιστοσελίδων από τα σάιτ σχετικά με την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Ο Νode.ps εξηγεί: «Το QR code παραπέμπει στην ιστοσελίδα vasileiosmangos.com όπου ο επισκέπτης βρίσκει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση του Βασίλη. Επίσης μπορεί από εκεί να οδηγηθεί στην πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων για την κάλυψη των υπέρογκων δικαστικών εξόδων της οικογένειας Μάγγου αλλά και των αγωνιστών του κινήματος. Η πλατφόρμα είναι ήδη ενεργή και θα παραμείνει έως τις 25/6/2022».

Doc | Ville

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282746295379043

Documento Media