Documento Media

«Μια χαρά τα λέτε…» Κώστας Ζήσης

Η «Αποδελτίωση» της Σεμίνας Διγενή παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες

Είχαμε πάρει τις θέσεις μας στην αίθουσα του ξενοδοχείου Atlas των Βρυξελλών στις 15 Μαΐου, όπου η Σεμίνα Διγενή θα παρουσίαζε το βιβλίο της «Αποδελτίωση», όταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπήκε στην αίθουσα. Ομορφοι, όχι εξεζητημένα ενδεδυμένοι αλλά περιποιημένοι. Η συστολή και η σεμνότητα που εξέπεμπε η παρουσία τους και η φροντίδα που έδειχναν ο ένας για τον άλλο επιβλήθηκαν ξαφνικά στον χώρο. Ρώτησαν ευγενικά πού θα μπορούσαν να καθίσουν, κάθισαν και περίμεναν να ξεκινήσει η παρουσίαση. Το βλέμμα τους άστραφτε από μια ακαθόριστη ανυπομονησία. Οσο διαρκούσε η παρουσίαση δεν σήκωσαν τα μάτια τους από τους ομιλητές, τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο, τον θεατρικό συγγραφέα Μάνο Λαμπράκη, τους δημοσιογράφους Δέσποινα Σαββοπούλου και Παναγιώτη Κολέλη. Στο τέλος ζήτησαν τον λόγο. Δυο κουβέντες μόνο είπε ο ηλικιωμένος άντρας: «Εμείς δεν ξέρουμε να τα λέμε τόσο καλά όσο εσείς. Τόσα χρόνια μετανάστες, ριγμένοι στη δουλειά, δεν μάθαμε τόσο καλά τα λόγια και τις λέξεις. Ενα ευχαριστούμε θέλουμε να πούμε μόνο, γιατί μέσα από τέτοια βιβλία ήρθαμε σε γνωριμία και επαφή με τους δικούς μας σπουδαίους ανθρώπους».

H αυθόρμητη κατάθεση αυτών των ανθρώπων είναι που κατέδειξε την ουσία και την ανεκτίμητη αξία του βιβλίου της Σεμίνας. Σε μια «Αποδελτίωση» επαφών, συζητήσεων, προβληματισμού και ζυμώσεων ζώντων και νεκρών, πότε με αφήγηση, πότε με συνέντευξη, πότε με διάλογο, πότε με περιγραφή, πότε σαν χρονογράφημα, κάποιες (πολλές) φορές σαν αυτοβιογραφία, πότε με καταγραφή ντοκουμέντων, πότε με τη μυθοπλασία, η Σεμίνα Διγενή απομύζησε και κατέθεσε την ειλικρίνεια και την αλήθεια όχι μόνο προσώπων, αλλά και ιστορικών και κοινωνικών καταστάσεων. Η Σεμίνα δεν συνομιλεί απλώς με πρόσωπα, συνομιλεί με την ίδια τους την εποχή, συνομιλεί με όλες εκείνες τις σύνθετες δυνάμεις που τα κατέδειξαν ως σπουδαία και σημαντικά. Και είναι το δημοσιογραφικό δαιμόνιο, αυτό που μόνο με τον οίστρο της Ιούς μπορεί να συγκριθεί, που κατευθύνει τη σκέψη και την πένα της. Η πίστη της να αναδεικνύει το μεγαλείο τού να είσαι άνθρωπος, είτε μιλώντας με τους λαϊκούς νησιώτες είτε με τον Χορν και τον Κατράκη είτε με τον δολοφονημένο Χιλιανό καλλιτέχνη Βίκτορ Χάρα είτε με τον Μποντλέρ (ναι, μπορεί και μιλάει με τους αθάνατους) είτε μιλώντας για ιστορικές επετείους είτε συνομιλώντας με την «αβράκωτη» αγωνίστρια Πότα Κακκαβά.

«Εμείς δεν ξέρουμε να τα λέμε τόσο καλά όσο εσείς…». «Μια χαρά τα λέτε» θα απαντήσει η Σεμίνα, λάμποντας από χαρά που ύψωσε τους δικούς της μεγάλους στο μπόι των μεγάλων ανθρώπων της βιοπάλης.

Ville | Book Topic

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282548726883427

Documento Media