Documento Media

Ο Τσιμίκας και η κατάρα των τελικών

Ο αμυντικός της Λίβερπουλ φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που θα κατακτήσει τίτλο σε κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση

Εν συντομία

Οι έντεκα «πράσινοι» του Ουέμπλεϊ και οι Ζήκος, Τζιόλης, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλος και Ταυλαρίδης έζησαν τη χαρά ενός τελικού.

Γιατί ενδιαφέρει

Μόνο ο Ταυλαρίδης με τη Λιλ στο αδύναμο Ιντερτότο πήρε τρόπαιο και ο «Τσίμι» θα προσπαθήσει να σπάσει την κατάρα…

Το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαΐου διεξάγεται στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον πλανήτη, του Champions League. Και ως είθισται, στον αστραφτερό τελικό, αντίπαλοι θα βρεθούν δυο από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ. Συνολικά 19 τρόπαια του πρώην Κυπέλλου Πρωταθλητριών και νυν Champions League θα παραταχτούν στο χορτάρι του παριζιάνικου σταδίου δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στη διοργάνωση.

Στη μεγάλη αυτή βραδιά, που θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Champions League, θα πάρει μέρος κι ένα δικό μας παιδί, ένας Ελληνας, ο Κώστας Τσιμίκας. Ο διεθνής αριστερός μπακ και πρώην άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος εδώ και δύο σεζόν φοράει τη φανέλα της Λίβερπουλ, θα γίνει ο 17ος Ελληνας ποδοσφαιριστής που μετέχει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και μόλις ο δεύτερος, μετά τον Ακη Ζήκο, που θα βρεθεί σε τελικό Champions League!

Ο 26άχρονος «Τσίμι» (όπως τον αποκαλούν στο Λίβερπουλ) είναι το πρόσωπο των ημερών στην Αγγλία καθώς, πέρα από τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, με δικό του πέναλτι-γκολ χάρισε το Κύπελλο Αγγλίας στους «κόκκινους» και δικαίως γνωρίζει την αποθέωση.

Την αρχή πάντως σε συμμετοχές Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε

ευρωπαϊκούς τελικούς έκαναν οι έντεκα παίκτες του Παναθηναϊκού στον αξέχαστο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Ουέμπλεϊ απέναντι στον Αγιαξ. Εκτοτε πέρασαν 33 χρόνια έως ότου ένας Ελληνας παίκτης φτάσει σε τελικό. Αυτός ήταν ο Ακης Ζήκος με τη Μονακό στον τελικό του Champions League το 2004. Ας θυμηθούμε τις ελληνικές συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς διασυλλογικούς τελικούς…

Το έπος του Γουέμπλεϊ

Οταν αναφερόμαστε στο έπος του Ουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου του 1971, μιλάμε για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της Ελλάδας σε επίπεδο συλλόγων. Τότε που έντεκα Ελληνες ποδοσφαιριστές (Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Ανθιμος Καψής, Αριστείδης Καμάρας, Κώστας Ελευθεράκης, Φραγκίσκος Σούρπης, Τότης Φυλακούρης, Χάρης Γραμμός, Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης) έπαιξαν κόντρα στον μεγάλο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και των υπόλοιπων «ιπτάμενων Ολλανδών». Οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας (που επέλεξε να μην κάνει αλλαγή αλλά να βγάλει το 90λεπτο με την ίδια ενδεκάδα) πάλεψαν αλλά υπέκυψαν στους κατά πολύ ανώτερους Ολλανδούς που νίκησαν 2-0.

Η χρονιά του Ζήκου

Στον τελικό του Champions League το 2004 και ενάμιση μήνα πριν από το έπος της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας (Euro 2004) ένας άλλος Ελληνας, ο Ακης Ζήκος, έγραφε τη δική του ιστορία καθώς έφτασε σε αυτόν με τη Μονακό. Αντίπαλος και νικήτρια (3-0) η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας. Η γαλλική ομάδα με βασικό στην ενδεκάδα της τον Ελληνα μέσο έφτασε στον τελικό αποκλείοντας στην πορεία μεγαθήρια όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τσέλσι.

Στο Ιντερτότο

Ο Στάθης Ταυλαρίδης είναι ο μοναδικός Ελληνας που έχει σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα, στο Ιντερτότο ως παίκτης της γαλλικής Λιλ

Την ίδια χρόνια (2004) ένας ακόμη Ελληνας, ο Στάθης Ταυλαρίδης, κατάφερε να φτάσει σε ευρωπαϊκό τελικό, αυτόν του υποβαθμισμένου πάντως Κυπέλλου Ιντερτότο, με τη φανέλα της Λιλ. Αντίπαλος της γαλλικής ομάδας στον διπλό τελικό ήταν η Λεϊρία από την Πορτογαλία. Το πρώτο ματς τέλειωσε 0-0 και στη ρεβάνς της Γαλλίας η Λιλ νίκησε 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Στάθης Ταυλαρίδης αγωνίστηκε βασικός και στα δύο ματς.

Η σειρά του Τζιόλη

Πέντε χρόνια μετά, το 2009, ήταν σειρά του Αλέξανδρου Τζιόλη να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου UEFA με τη Βέρντερ Βρέμης κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, στην Κωνσταντινούπολη. Το τρόπαιο πήρε τελικά η Σαχτάρ στην παράταση (2-1) με τον Ελληνα χαφ να περνάει αλλαγή στον τελικό στο 103΄.

Μήτρογλου και Μαρσέιγ

Στον τελικό του Europa League το 2018 έφτασε και ο Κώστας Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο αγώνας έγινε στη Λιόν, όπου η ανωτερότητα των Ισπανών ήταν εμφανής και πήραν δίκαια το τρόπαιο με 3-0. Ο Ελληνας επιθετικός πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή στο 73΄ και λίγα λεπτά μετά είχε κεφαλιά στο δοκάρι.

Ο «κανονιέρης» Σωκράτης

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος το 2019 ήταν ο τελευταίος Ελληνας (μέχρι τη φετινή συμμετοχή του Τσιμίκα) που μετείχε σε ευρωπαϊκό τελικό. Ο διεθνής στόπερ αγωνίστηκε όλο το 90λεπτο στον τελικό του Europa League με την Αρσεναλ κόντρα στην Τσέλσι, σε έναν λονδρέζικο «εμφύλιο» τον οποίο κέρδισαν οι «μπλε» με το ευρύ 4-1.

Συνολικά και με εξαίρεση τον Ταυλαρίδη στο αδύναμο Ιντερτότο, οι Ελληνες ποδοσφαιριστές δεν έχουν γευτεί τη χαρά της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τροπαίου με τις ομάδες τους. Λέτε ο Κώστας Τσιμίκας να γίνει ο πρώτος;

Doc | Sport

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282398403028067

Documento Media