Documento Media

Εφαρμογή… επικοινωνίας Σάββας Λιβάνιος

Στην ΕΠΟ πιστεύουν ότι με ένα… app για smartphones θα αντιμετωπίσουν το στήσιμο αγώνων

Εν συντομία

Με επιδερμικά μέτρα το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εξακολουθήσει να είναι το βασίλειο των χειραγωγημένων αγώνων.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι πολλά τα λεφτά του παράνομου στοιχήματος.

Το στήσιμο αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα για στοιχηματικούς λόγους ήταν, είναι και (απ’ ό,τι φαίνεται) θα είναι η μεγαλύτερη πληγή στο ποδόσφαιρό μας, καθώς οι αρμόδιοι είτε δεν τολμούν από φόβο είτε δεν μπορούν από ανικανότητα να το επιλύσουν ή έστω να το περιορίσουν. Ο,τι μέτρο λαμβάνεται για την αντιμετώπισή του είναι επικοινωνιακό, «φούσκα» δηλαδή. Στα ελληνικά ματς παίζονται εκατομμύρια ευρώ και κερδίζονται περιουσίες.

Ο λαλίστατος και αναποτελεσματικός υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ποντάρει (;) στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), η οποία λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και η προσφορά της είναι… μια τρύπα στο νερό.

Τη σκυτάλη από τη ΓΓΑ πήρε η ΕΠΟ, η οποία σε συνεργασία με τη Sportradar παρουσίασε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής εμπιστευτικών πληροφοριών για περιπτώσεις χειραγώγησης αγώ

νων με το όνομα «HFF Integrity» (Ακεραιότητα ΕΠΟ). Πρόκειται για app για smartphones με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να προχωρήσουν σε καταγγελία σε περίπτωση που τους προσεγγίσουν με σκοπό τη χειραγώγηση. Υποτίθεται ότι στη χρήση της εφαρμογής ισχύει καθεστώς απόλυτης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Αποδέκτες είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, δηλαδή τακτικοί δικαστές που θα επεξεργάζονται και θα διερευνούν τις πληροφορίες.

Ολα αυτά όμως είναι σκέτη θεωρία. Η εμπειρία τόσων ετών στο θέμα της χειραγώγησης αγώνων καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: ουδείς ανοίγει το στόμα του να μιλήσει για να μη βρεθεί μπλεγμένος. Και οι ελάχιστοι που το έχουν κάνει στο παρελθόν είτε τους μπήκε η στάμπα του γραφικού είτε εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.

Το Documento εδώ και καιρό έχει επισημάνει ότι η ΕΠΟ πρέπει να αξιοποιήσει τους φακέλους της UEFA – Sportradar για τα ύποπτα παιχνίδια, επιβάλλοντας βάσει αυτών και μόνο τις κλιμακωτές πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA, οι οποίες οδηγούν μέχρι και στην αποβολή από το πρωτάθλημα, όπως στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής από την ΕΠΟ μίλησε ο διευθυντής ακεραιότητας και πειθαρχικής υπηρεσίας της UEFA Αντζελο Ρηγόπουλος, που παραδέχτηκε το πρόβλημα: «Δεν εί

ναι εύκολο να εξαλείψουμε το φαινόμενο, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πόσοι θέλετε να πληρώσετε εισιτήριο για να δείτε έναν αγώνα ενώ ξέρετε το αποτέλεσμα από πριν; Πλέον θα μπορείτε να υποβάλλετε μια αναφορά. Μία από τις συστάσεις της UEFA ήταν αυτή η εφαρμογή και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα. Οχι, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά δίνει επιπρόσθετα στοιχεία για να διερευνηθεί μια υπόθεση. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε αποτελέσματα. Είναι ακόμη ένα βήμα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης». Οταν έχεις να τρέξεις μαραθώνιο το ένα βήμα δυστυχώς δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.

Ο διευθυντής ακεραιότητας της ΕΠΟ Δημήτρης Δαβάκης περιέγραψε την πραγματικότητα: «Παραδοσιακά το ποδόσφαιρο προσελκύει το οργανωμένο έγκλημα. Η χειραγώγηση χρησιμοποιείται με διπλή στόχευση. Αφενός το παράνομο κέρδος και αφετέρου τη νομιμοποίηση από σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που μπορεί να είναι το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων ή η εμπορία ανθρώπων και η πορνεία. Κατά συνέπεια η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί για το οργανωμένο έγκλημα επιχείρηση χαμηλής επικινδυνότητας λόγω της δυσχέρειας εξιχνίασης των σχετικών υποθέσεων και ταυτόχρονα πολύ υψηλού κέρδους με την εκμετάλλευση των στοιχηματικών αγορών σε παγκόσμια κλίμακα».

Σαν να βρίσκεσαι σε συνέδριο γιατρών, να λιποθυμά κάποιος και να φωνάζουν όλοι μαζί: «Ενα γιατρό, βρε παιδιά!».

Το app με όνομα «HFF Integrity» (Ακεραιότητα ΕΠΟ) δίνει τη δυνατότητα σε ποδοσφαιριστές να προχωρήσουν σε καταγγελία σε περίπτωση που τους προσεγγίσουν με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνα

Doc | Sport

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282368338256995

Documento Media