Documento Media

Ευρωκανόνες για πιο ασφαλείς εξ αποστάσεως συναλλαγές

Πράσινο φως της ΕΕ για αλλαγές σε θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διαδικτύου

Στην έγκριση μεταρρυθμίσεων των ισχυόντων κανόνων για την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ως εξής:

01 Ευκολότερη πρόσβαση στο δικαίωμα υπαναχώρησης 14 ημερών για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι έμποροι θα πρέπει να παρέχουν κουμπί υπαναχώρησης κατά την πώληση με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ θα υποχρεούνται να αποστείλουν κοινοποίηση του δικαιώματος υπαναχώρησης εάν η προσυμβατική ενημέρωση ληφθεί εντός χρονικού διαστήματος συντομότερου της μίας ημέρας πριν από τη σύναψη της σύμβασης.

02 Εκσυγχρονισμός των κανόνων σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να παρέχεται η προσυμβατική ενημέρωση καθώς και για το ποιες πληροφορίες πρέπει να παρέχονται εκ των προτέρων, όπως για παράδειγμα το e-mail του εμπόρου, τυχόν κρυφές δαπάνες ή ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρηματοοικονομική υπηρεσία.

03 Ειδικοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών κατά τη σύναψη συμβάσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, βάσει των οποίων τα διαδικτυακά συστήματα θα είναι δίκαια, διαφανή και θα ενδυναμώνεται η εισαγωγή της δυνατότητας του χρήστη να ζητά ανθρώπινη παρέμβαση.

04 Μέριμνα για ενίσχυση των κυρώσεων σε συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως σε περίπτωση εκτεταμένων παραβάσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, με μέγιστη ποινή τουλάχιστον 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών. 05 Εισαγωγή πλήρους νομικής εναρμόνισης για τη διασφάλιση του ίδιου υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά με τη θέσπιση παρόμοιων κανόνων για όλους τους παρόχους σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προωθηθούν άμεσα για συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να οριστικοποιηθούν και να πάρουν τη μορφή οδηγίας που θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι προτάσεις αφότου συζητηθούν στα κοινοτικά όργανα θα πάρουν τη μορφή οδηγίας η οποία θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών

Doc | Tech Finance

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282213719434339

Documento Media