Documento Media

Στροφή στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου στην παγκόσμια αγορά

Πριν από λίγες μέρες η Sunlight Group, η γνωστή εταιρεία του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού που κατασκευάζει μπαταρίες για βαριά οχήματα, υποβρύχια, βιομηχανικές χρήσεις και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας –τεχνολογία από την οποία αναμένεται η λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ μες στα επόμενα χρόνια, με όφελος τη μείωση των τιμών του ρεύματος–, ανακοίνωσε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2021.

Αύξηση τζίρου το 2021

Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, η Sunlight αύξησε πέρσι τις πωλήσεις της κατά 54%, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών 272 εκατ. ευρώ – τον μεγαλύτερο στην ιστορία της. Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,4%, ενώ τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 26% και διαμορφώθηκαν σε 24,1 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσίασαν και τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν σε 15,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Απογείωση παραγωγής

Η αύξηση αυτή στο αποτέλεσμα της Sunlight αποδόθηκε από τη διοίκηση στη δυναμική επανατοποθέτηση τoυ ομίλου στην παγκόσμια αγορά κατά το 2021, στο οποίο η ζήτηση για μπαταρίες έλξης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ανέκαμψε σταδιακά από την κρίση της πανδημία, αλλά και στον διπλασιασμό της παραγωγής τον οποίο πέτυχε η Sunlight, χάρη στο στιβαρό επενδυτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε μετά την πυρκαγιά του 2018 η οποία είχε καταστρέψει το εργοστάσιο της Ξάνθης. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις η Sunlight κατάφερε να προετοιμαστεί καλά ώστε να καλύψει την επαναφορά της ζήτησης μετά την πανδημία με τις υψηλές επιδόσεις των παραγωγικών της μονάδων σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα της Ιταλίας και Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατομμύρια στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ιδιαίτερα θετικές είναι επίσης οι προοπτικές για το 2022 και τα επόμενα χρόνια καθώς η Sunlight δίνει τώρα έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται αλματωδώς στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα, παράλληλα με την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Σε εξέλιξη βρίσκεται επενδυτικό πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ελληνικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ερευνα και ανάπτυξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η επένδυση της Sunlight Group στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει συγκροτήσει μια εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι εργάζονται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn). Πρόκειται για έργο ύψους 105 εκατ. ευρώ το οποίο έχει χαρακτηριστεί σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του η Sunlight εγκαθιστά ήδη πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

Doc | Επιχειρήσεις

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282162179826787

Documento Media