Documento Media

Η ρήξη μόνη απάντηση στην κρίση

Του Κλέωνα Γρηγοριάδη

Πέρασε ήδη μια εβδομάδα από το δεύτερο μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25. Χρόνος ικανός να βάλει τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις γνώμες και τις απόψεις, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες σε μια τάξη και μια σειρά.

Ο χρόνος είναι πάντα σύμμαχος για μια αποτίμηση. Βρέθηκαν λοιπόν ξανά μαζί στην Αθήνα μέλη του ΜέΡΑ25 και του DiEM25, στελέχη από την περιφέρεια, σημαντικοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι κινημάτων και συλλογικοτήτων.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις, πολλές σκέψεις, αλλά επίσης και πολλές προτάσεις. Προτάσεις ρεαλιστικές, βασισμένες στο πολιτικό πρόγραμμα ενός κόμματος με ορίζοντα εξουσίας, με όραμα και πρόγραμμα. Η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου ήταν μεγάλη, με τοποθετήσεις, χαιρετισμούς, αλλά και την έγκριση του νέου καταστατικού του κόμματος με ποσοστό που άγγιξε σχεδόν το 90%.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25.

01 Ηλεκτρικό ρεύμα: Αμεση κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

02 Ακρίβεια, ΦΠΑ και φόροι: Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021.

03 Στέγη: Αμεση κατάργηση του «Ηρακλή». Προστασία πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από δημόσιο φορέα «κόκκινων» δανείων («Οδυσσέας»). Ιδρυση οργανισμού κοινωνικής στέγης.

04 Εξορύξεις – πράσινη ενέργεια: Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης.

05 Κοινωνικοποίηση δημόσιας υγείας – παιδείας – ενημέρωσης.

06 Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο κράτος και στη δημόσια περιουσία.

07 Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στις συναλλαγές και στον δανεισμό αγροτών και βιοτεχνών και startups.

+1 Ανεξάρτητη και αδέσμευτη εξωτερική πολιτική.

Αυτές οι 7+1 τομές του ΜέΡΑ25 αποδεικνύουν ασφαλώς και σαφώς τους στόχους και τις προθέσεις μας, την καθαρή στάση μας απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, τις αξίες μας, «για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα». Οι 7+1 τομές είναι, με άλλα λόγια, οι άμεσες δεσμεύσεις μας.

Ολο αυτό το διάστημα πετύχαμε πολλά, με αγώνα, κόπο και συνεχή προσπάθεια, δίπλα στα κινήματα και στις συλλογικότητες, μαζί με όλους όσοι μας χρειάζονται προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους – η φωνή μας απέναντι στη διακυβέρνηση της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Μετά το συνέδριο όλοι μαζί με δύναμη και μαχητικότητα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αρπάξει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια και τα αυτονόητα, για να κερδίσουμε όσα έχουμε χάσει.

Τώρα είναι η ώρα της ρήξης, τώρα είναι η στιγμή να αντιταχτούμε με ενότητα σε όσα «μικραίνουν» την κοινωνία μας και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Η ώρα έφτασε και το ΜέΡΑ25 θα είναι μπροστά στις εξελίξεις, δυνατό και συλλογικό, γιατί η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.

Οι 7+1 τομές – δεσμεύσεις του ΜέΡΑ25 για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία

Doc | Αρθρα

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281913071723619

Documento Media