Documento Media

Ο Αδωνης του Λευκού Πύργου αντί του Λευκού Οίκου

Τα περί Λωζάννης και Κοζάνης είναι γνωστά. Σε μια παράφραση, ο επί της Ανάπτυξης υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης έκανε τον Λευκό Οίκο Λευκό Πύργο. Για να δούμε από την αρχή τα πράγματα: υπήρχε μια ενδόμυχη ελπίδα του Αδωνη Γεωργιάδη ότι, παρά τα όσα σούρνονται εναντίον του στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα του έκανε το χατίρι να τον πάρει μαζί του στον Λευκό Οίκο. Φυσικά αυτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πόσο μάλλον η Μαρέβα) δεν το εξέτασε ούτε στιγμή. Ετσι βρέθηκε εκτός ταξιδιού και τη θέση που θεωρητικά του ανήκε κατέλαβε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Μη με ρωτάτε τι ακριβώς κάνει ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στον Λευκό Οίκο έκανε όσα δεν έκανε ο Γεωργιάδης. Βγήκε αναμνηστικές φωτογραφίες με τις οποίες μπορεί να στολίσει από το κομοδίνο έως το προεκλογικό του φυλλάδιο.

Επί μία βδομάδα ο Αδωνης Γεωργιάδης αναγκάστηκε να υπομένει πλήθος δημοσιευμάτων για το τι σημαίνει η άφιξη της Νίκης Κεραμέως με τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ και σχόλια για την ιστορική σημασία του ταξιδιού. Κι αυτός να μην μπορεί να βγάλει ούτε μία σέλφι με τον πεζοναύτη της φρουράς στο Κογκρέσο. Αφού λοιπόν, όπως λένε, επανέλαβε πολλάκις το «άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις», αποφάσισε να λάμψει στην εγχώρια επικαιρότητα. Τόσο που να μην μπορεί καμιά φωτογραφία της Κεραμέως δίπλα στο φλοράλ φόρεμα της Τζιλ Μπάιντεν να τον επισκιάσει. Λευκό Οίκο αυτοί; Λευκό Πύργο ο Αδωνης.

Οργάνωσε στην Ελλάδα ένα «τουρ» για να δηλώσει σημαντικός. Πήγε λοιπόν στο Ελληνικό (ναι, εκεί όπου εργάζεται και η κόρη) και, αφού καβάλησε ένα στατικό ποδήλατο, έκανε εικονική βόλτα στις οθόνες που έδειχναν πώς θα είναι το Ελληνικό. Μέσα του αναφωνούσε «αυτό είναι το έργο-μακέτο» και έκανε ορθοπεταλιά. Στη συνέχεια οργάνωσε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ, δηλώνοντας κι αυτός με τον τρόπο του αγκαλιά με τους συμμάχους. Αλλά όλα έπεφταν στο κενό από πλευράς δημοσιότητας. Οπότε ως έμπειρο πολιτικό τέκνο του Καρατζαφέρη επιχείρησε να διεμβολίσει όλους όσοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό και να δείξει την αναγκαιότητά του. Οργάνωσε λοιπόν μια συνάντηση με τον Ντένη Πλέσσα. Ποιος είναι ο κ. Πλέσσας; Σε άλλη εποχή θα τον λέγαμε έμπορο όπλων, αλλά τώρα πλέον τους ανθρώπους του επαγγέλματός του τους αποκαλούμε «εκπροσώπους εταιρειών πολεμικής βιομηχανίας». Ο Ντένης Πλέσσας, όπως είπε ο Αδωνης Γεωργιάδης στον Μητσοτάκη με τον οποίο επικοινώνησε στην Αμερική, του έδωσε μια επιστολή με την οποία η Lockheed Martin θέλει να επενδύσει στην ΕΑΒ. Ο Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα το ενδιαφέρον αυτό της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας στην ομιλία του. Ελα μου ντε, όμως, που αυτό που είπε ο Αδωνης ήταν ψέμα. Διότι ο κ. Ντένης του εγχείρισε μεν επιστολή, αλλά δεν μιλάει για απόφαση επένδυσης παρά για την πρόθεση να έρθουν σε επικοινωνία οι δύο πλευρές για να διερευνήσουν την πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία. Από το περιβάλλον του Μητσοτάκη ανακάλυψαν το βολικό ψέμα αλλά ήταν αργά. Κάποιοι μάλιστα, οι οποίοι θεωρούν τον Αδωνη έναν Καρατζαφέρη με περισσότερο θράσος, επέμεναν ότι η συνάντηση με τον Ντ. Πλέσσα προκλήθηκε από τον ίδιο τον Αδωνη και όχι από τη Lockheed για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Αν ο Αδωνης σταματούσε εκεί, ίσως να ήταν όλα καλά. Επέλεξε όμως μες στη Βουλή να δώσει απαντήσεις για τον διορισμό της κόρης του στο Ελληνικό. Και πώς το έκανε; Συνδέοντας τον διορισμό αυτό με τον διορισμό του γιου Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή. Το ξανάφερε δηλαδή στη δημοσιότητα στέλνοντας μηνύματα. Το τι θα ακολουθήσει δεν το γνωρίζω αλλά το υποψιάζομαι. Αν τον πετάξει από το υπουργείο, όπως ακούγεται, μπορεί να μην πήγε στον Λευκό Οίκο, θα πάει όμως στον Λευκό Πύργο. Για να πέσει.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281874417017955

Documento Media