Documento Media

Αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες

Ακόμη να απαντηθεί το ερώτημα γιατί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το έτος 2021

Αυτό που δεν μπορεί να ενταχτεί στα αδιευκρίνιστα ερωτήματα σχετικά με την ΕΑΤ είναι γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το έτος 2021, κατά παράβαση κάθε διάταξης νόμου. Οφειλαν να έχουν από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στα ερωτήματα πώς υλοποιείται ο κανονισμός προμηθειών της ΕΑΤ ΑΕ εν απουσία εγκεκριμένου προϋπολογισμού και πώς εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη η ορθή και σύννομη διαχείριση δημόσιου χρήματος η απάντηση είναι μία: αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες. Η γενική συνέλευση που αποτελείται από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη, αφού δεν έχει εγκρίνει προϋπολογισμό δαπανών για το 2021, δίνει το δικαίωμα στην Αθηνά Χατζηπέτρου και στα λοιπά μέλη του ΔΣ να σκορπούν κρατικό χρήμα ανεξέλεγκτα και αδιευκρίνιστα. Το ερώτημα που γεννάται κυρίως για τον Χρ. Σταϊκούρα αλλά και για τον Αδ. Γεωργιάδη, που είναι έμπειρος στα «αδιευκρίνιστα», είναι πώς δύναται η ΓΣ να προβεί σε έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και λοιπών απολογιστικών οικονομικών μεγεθών.

Ομως πρόβλημα υφίσταται και με τις οικονομικές καταστάσεις 2020. Εδώ αναφύεται το εξής ερώτημα: Υπάρχει τράπεζα που να μην έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022; Αυτά συμβαίνουν μόνο στην ΕΑΤ που εποπτεύεται από τον «αδιευκρίνιστο» Αδ. Γεωργιάδη.

Με βάση τη νομοθεσία περί ΑΕ, οι οικονομικές καταστάσεις 2020 έπρεπε να εγκριθούν από τη ΓΣ των μετόχων το αργότερο έως τις 30.10.2021 και ακολούθως το αργότερο έως τη 19η.11.2021 να δημοσιευτούν στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονομικές καταστάσεις ούτε στην ιστοσελίδα της ούτε και στο ΓΕΜΗ, διότι προφανώς δεν έχουν εγκριθεί από τη ΓΣ των μετόχων. Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Τι έχει συμβεί; Τι φοβούνται; Οπως μαθαίνουμε, ο φάκελος που έχει ανοίξει από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι μεγάλος και διαρκώς εμπλουτίζεται ώστε να κατατεθεί αρμοδίως και να περάσει από κόσκινο – στα πρότυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στελέχη του οποίου διώκονται για κακουργήματα αναφορικά με παράνομες προσλήψεις.

«Τσουνάμι» αποχωρήσεων από θέσεις ευθύνης

Οι αποκαλύψεις του Documento στις 13.03.2022 για τα πεπραγμένα της Αθ. Χατζηπέτρου έφεραν άρνηση των εργαζομένων που κατέχουν θέση ευθύνης να ακολουθήσουν τις – αν μη τι άλλο– «προβληματικές πρακτικές». Εχουν ήδη παραιτηθεί 14 υπάλληλοι, όλοι σε θέσεις που πρέπει να υπογράψουν αυτές τις παρανομίες που έχει αποκαλύψει το Documento. Πρόκειται για παρανομίες που αφορούν ποσά τα οποία φτάνουν τα 931 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να δοθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα «δωράκια» στις τράπεζες. Πρόκειται για χρήματα που αν δοθούν, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται, επιπροσθέτως, για χρήματα από παράνομες απευθείας αναθέσεις σε φίλους της «Μαξίμου ΑΕ» και του κρατικοδίαιτου κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, αλλά και για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και παράνομες τοποθετήσεις αποφοίτων λυκείου σε διευθυντικές θέσεις.

Εάν κάποιος δει τις θέσεις που κατείχαν οι παραιτηθέντες, εύκολα διαπιστώνει ότι πρόκειται για υπαλλήλους που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Τι είναι αυτό που τους ωθεί να παραιτηθούν, αν όχι η άρνηση να υπομείνουν τις συνέπειες εάν βάλουν την υπογραφή τους; Ποιος όμως τους ασκεί τέτοια πίεση που προτιμούν το φευγιό από μια θέση εργασίας, την οποία αν μη τι άλλο ονειρεύονται χιλιάδες μισθωτοί καριέρας; Το εντυπωσιακό είναι ότι άπαντες έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα από τον περασμένο Ιούνιο. Ουδείς εξ αυτών παρέμεινε στη θέση του περισσότερο από δέκα μήνες. Τι τους τρομάζει;

Προς επίρρωση του κύματος φυγής του προσωπικού από την εταιρεία, έμπειρα και παλαιά ιδρυτικά στελέχη αφήνουν τους 14 μισθούς (και μάλιστα εκτός ενιαίου μισθολογίου) καθώς και λοιπές παροχές που προσφέρονται πλέον από την ΕΑΤ ΑΕ και προτιμούν να εργαστούν με απόσπαση-μετάταξη στον δημόσιο τομέα με δώδεκα μισθούς και ενιαίο μισθολόγιο και χωρίς λοιπές παροχές. Ποσοστό 80% από τα παλαιά και εμπειρότατα στελέχη ήδη έχει αποχωρήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2020 που ζητήθηκε με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να αποσπαστούν υπάλληλοι από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για χρονικό διάστημα τριών ετών με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη μία τριετία έως σήμερα το έχουν πράξει έντεκα και από αυτούς έχουν αποχωρήσει οι επτά (ποσοστό αποχώρησης 65%)! Το εντυπωσιακό είναι ότι έμειναν μικρό χρονικό διάστημα στις θέσεις τους και υπέβαλαν αίτημα για άρση της απόσπασής τους επιστρέφοντας… τροχάδην στην αρχική οργανική θέση τους.

Μετά τις αποκαλύψεις του Documento τον περασμένο Μάρτιο για τα πεπραγμένα της Αθ. Χατζηπέτρου, 14 υπάλληλοι της Αναπτυξιακής υπέβαλαν παραίτηση αρνούμενοι να συναινέσουν σε «προβληματικές πρακτικές»

Φεύγουν και από τον Εσωτερικό Ελεγχο

Ωστόσο τεράστιο ζήτημα γεννάται και με τις παραιτήσεις στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου. Ηδη είχε αποχωρήσει τον περασμένο Μάιο η επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου Β. Καλλιακώστα – έμεινε στη θέση μόλις επτά μήνες. Εντός το Μαΐου του 2022 παραιτήθηκε και η αντικαταστάτριά της Μ. Κρέστου, η οποία είχε προσληφθεί τον Ιούλιο του 2021, που σημαίνει ότι άντεξε μόλις δέκα μήνες. Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποχωρήσει από την πολύπαθη επιτροπή ελέγχου και από μέλος του ΔΣ ο Σ. Ανδρέου (τέως ορκωτός ελεγκτής λογιστής), ο οποίος παρέμεινε στις θέσεις ευθύνης μόλις έξι μήνες. Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε αντικαταστήσει στο ΔΣ και στην επιτροπή ελέγχου τη Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είχε επίσης παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2021!

Τι φοβίζει όλους αυτούς και εγκαταλείπουν; Γιατί η Αθ. Χατζηπέτρου είναι ακόμη στο απυρόβλητο; Ο Αδ. Γεωργιάδης ως εποπτεύων υπουργός είναι σαφές ότι λειτουργεί σε στιλ ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Χρ. Σταϊκούρας γιατί εμμένει να διατηρεί ομπρέλα προστασίας σε αυτές τις καραμπινάτες αλλά όχι αδιευκρίνιστες παρανομίες;

Doc | Σκάνδαλοαλάκεελπνο

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281741273031779

Documento Media