Documento Media

Οργιο σπατάλης και ανομίας με τις ευλογίες Αδωνη

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα χρεώνουν με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο για παράνομα μισθώματα, χωρίς να έχουν διενεργήσει δημόσιο διαγωνισμό

Τζώρτζης Ρούσσος

• Αλλαξαν κτίριο με αλχημείες και σκορπούν €7,5 εκατ. σε μισθώματα

• Ανεξέλεγκτες οι δαπάνες

• Παράνομα δεν εγκρίνουν προϋπολογισμό

• Παραιτούνται κορυφαία οικονομικά στελέχη

Εν συντομία

Μετά τις αποκαλύψεις του Documento παραιτούνται στελέχη της, αλλά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αρνούνται τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σκορπούν ανεξέλεγκτα χρήμα με τις ευλογίες των Σταϊκούρα – Γεωργιάδη.

Γιατί ενδιαφέρει

Νησίδα διαφθοράς σε στιλ ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα «αδιευκρίνιστα ποσά» που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τον Αδωνη Γεωργιάδη καθώς και η αρχειοθέτηση του σκανδάλου με τις φακές στο ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι έχουν αποθρασύνει τους «προστατευόμενους» του υπουργού Ανάπτυξης και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις παρανομίες τους. Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη που χαρακτηρίζει «αδιευκρίνιστες» τις μαύρες χρηματορροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αδ. Γεωργιάδη κινητοποιεί τα αντανακλαστικά εκείνων που φορούν λευκά κολάρα όχι προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημόσιου χρήματος αλλά, αντιθέτως, στην ανάληψη ακόμη περισσότερων ενεργειών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Κάπως έτσι στήθηκε η «νησίδα διαφθοράς σε στιλ ΚΕΕΛΠΝΟ» στην εποπτευόμενη από τον Αδ. Γεωργιάδη ΕΑΤ.

Εντός αυτής, με ενορχηστρώτρια τη διευθύνουσα σύμβουλο Αθηνά Χατζηπέτρου, καταγράφονται παράνομες ενέργειες που αν μη τι άλλο ζημιώνουν με υπέρογκα ποσά, άνω του 1 δισ. ευρώ, το δημόσιο. Είναι τόσο εξόφθαλμες οι παρανομίες που στελέχη της εταιρείας παραιτούνται σωρηδόν προκειμένου να μη βρεθούν κατηγορούμενα για κακουργήματα. Τελευταίο αλλά και ηχηρό παράδειγμα η παραίτηση της προϊσταμένης εσωτερικού ελέγχου Μ. Κρέστου, η οποία προσλήφθηκε τον περασμένο Ιούλιο και άντεξε μόλις δέκα μήνες. Το Documento σήμερα αποκαλύπτει παράνομες διαδικασίες που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων από την πλευρά της ΕΑΤ. Πρόκειται για διαδικασία που αύξησε το κόστος για τα μισθώματα κατά 300% χωρίς να έχει διενεργηθεί, ως οφείλεται εκ του νόμου, προηγούμενος δημόσιος διαγωνισμός. Η διασπάθιση ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά με τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί όλες τις ΑΕ του δημοσίου στις οποίες εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της πολιτείας!

Από την άλλη, είναι τέτοια η θρασύτητα της διευθύνουσας συμβούλου Αθ. Χατζηπέτρου, η οποία απολαμβάνει τη σκανδαλώδη υποστήριξη τόσο του Αδ. Γεωργιάδη όσο και του Χρ. Σταϊκούρα, που δεν δίνει καμία σημασία στους ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου

του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ παράλληλα δύναται να σκορπά ανεξέλεγκτα χρήματα καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός 2021, ενώ δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονομικές καταστάσεις του 2020. Με αυτήν τη μεθόδευση και με την κάλυψη των δύο υπουργών η Αθ. Χατζηπέτρου μπορεί να σκορπά ανεξέλεγκτα καθώς γνωρίζει ότι η εποπτεύουσα αρχή, το υπουργείο Ανάπτυξης δηλαδή, έχει υπουργό τον Αδ. Γεωργιάδη των «αδιευκρίνιστων ποσών». Ετσι, όχι μόνο εξακολουθεί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ΓΛΚ, αλλά και κάνει προσλήψεις ημετέρων με τη –με το αζημίωτο– συμπαράσταση της επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ Ρεβέκκας Πιτσίκα. Τονίζουμε ότι πρόκειται για δημόσια επιχείρηση που ανήκει 100% στο δημόσιο (φορέας Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή).

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων για «γαλάζιες» προσλήψεις προσλήφθηκαν:

• η Αθανασία Ζουρντού (ανέλαβε διευθύντρια επιχορηγήσεων), σύζυγος του υποδιοικητή ΕΦΚΑ Ελευθέριου Κρητικού, • η Κ. Δημοπούλου, κόρη του Γιώργου Δημόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών,

• ο Στέργιος Σουγιουτζόγλου (ανέλαβε γενικός διευθυντής), προσωπική επιλογή και στενός φίλος του Αδ. Γεωργιάδη (τυγχάνει σύζυγος της αδερφής της Εύας Καϊλή, νυν ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ),

• ο Αναστάσιος Τσάκωνας, απόφοιτος λυκείου.

Παράνομη μίσθωση με «αδιευκρίνιστα» 7,5 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για ακραία παράνομη μεθόδευση που φορτώνει στο ελληνικό δημόσιο 7,5 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τον τρόπο που άλλαξε η έδρα της ΕΑΤ και μεταφέρθηκε στο ακίνητο του πρώην ΔΟΛ. Ενώ η κρατική αυτή εταιρεία πλήρωνε 6 ευρώ το τ.μ., πληρώνει πλέον 19 ευρώ το τ.μ., και μάλιστα χωρίς να υφίσταται για τα δύο τρίτα αυτής της έκτασης ο οφειλόμενος δημόσιος διαγωνισμός. Ωφελημένη η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ Trastor AE, η οποία από την 1η Μαρτίου 2022 ανήκει κατά 96,75% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΑΤ ΑΕ στεγαζόταν από το 2011 σε εξαώροφο ενοικιαζόμενο ακίνητο έκτασης 1.600 τ.μ., επί της οδού Ξενίας 24, με μηνιαίο μίσθωμα 9.500 ευρώ ή 6 ευρώ ανά τ.μ. – τιμή ιδιαίτερα χαμηλή για επαγγελματικό ακίνητο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρότι το κτίριο, το οποίο είχε διαμορφωθεί με χρήματα της ΕΑΤ ΑΕ, ικανοποιούσε πλήρως τις ανάγκες στέγασης (δυναμικότητας έως 100 στελεχών), η Αθ. Χατζηπέτρου με την ανάληψη των καθηκόντων της βάλθηκε να μισθώσει και άλλο κτίριο. Ετσι προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό τον Οκτώβριο του 2020. Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εύρεση ενοικίασης ακινήτου, η περίοδος ενοικίασης της οικοδομής θα είναι εννέα χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης εκ μέρους της ΕΑΤ για ακόμη εννέα χρόνια. Σκοπός ήταν η μίσθωση ακινήτου επιφανείας είτε 2.900 τ.μ. είτε 1.700 τ.μ. (±15%) ως συμπληρωματικού παρακολουθήματος της υπάρχουσας μίσθωσης επί της οδού Ξενίας 24.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές με προσφερόμενα ακίνητα έκτασης: 01 1.600 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα αντί €19/τ.μ.

02 2.900 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα αντί €24/τ.μ.

03 3.100 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα αντί €22/τ.μ.

04 3.000 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα αντί €13/τ.μ.

Με βάση τους όρους της πρόσκλησης προκρίθηκε με απόφαση ΔΣ 216/18.1.21 ως συμφέρουσα η πρόταση για την ενοικίαση του τέταρτου ορόφου του ακινήτου επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80, έκτασης 1.600 τ.μ., όπου τώρα στεγάζεται η ΕΑΤ με μηνιαίο μίσθωμα €19/τ.μ. (μόλις 500 μ. από την οδό Ξενίας 24, όπου τότε έδρευε). Αρα με βάση την απόφαση του ΔΣ πληρώθηκε η πρώτη περίπτωση, δηλαδή να διατηρηθεί το κτίριο της οδού Ξενίας που κόστιζε €6/τ.μ. και να μισθωθεί επιπλέον ο τέταρτος όροφος της οδού Μιχαλακοπούλου.

«Αδιευκρίνιστες» διαδικασίες

Η μηχανή διασπάθισης δημόσιου χρήματος είχε στηθεί. Παρότι στις 18 Ιανουαρίου 2021 το ΔΣ αποφάσισε και ως εκ τούτου έκλεισε τον διαγωνισμό, υπό την καθοδήγηση της προέδρου ΔΣ και διευθύνουσας συμβούλου Αθ. Χατζηπέτρου, στις 8 Απριλίου άνοιξε πάλι τη διαδικασία με το έωλο επιχείρημα ότι

η απόφαση καλύπτεται από τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε κλείσει αλλά και με το ψευδές ότι δήθεν η υπάρχουσα μίσθωση επί της οδού Ξενίας 24 έληγε τον Σεπτέμβριο του 2021 (το αληθές είναι ότι έληγε τον Σεπτέμβριο 2023). Ως εκ τούτου αναιρέθηκε η αρχική απόφαση της 18ης Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την οποία θα διατηρούσε την αρχική μίσθωση επί της οδού Ξενίας 24 και συμπληρωματικά θα ενοικίαζε τον τέταρτο όροφο επί της Μιχαλακοπούλου 80, και αποφάσισε να μισθώσει (παράνομη απευθείας ανάθεση) επιπλέον δύο ορόφους έκτασης 1.800 τ.μ. αντί μηνιαίου μισθώματος 35.000 ευρώ από το ακίνητο επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80 δίχως προκήρυξη διαγωνισμού, κατά ρητή παραβίαση νόμων και κανονισμών που απαιτούν έρευνα αγοράς και λήψη προσφορών. Οπως πληροφορούμαστε σχετικά δε, η απόφαση ΔΣ 225/08.04.2021 να μισθώσει επιπλέον επαγγελματικούς χώρους με παράνομη απευθείας ανάθεση ήταν επεισοδιακή και πέρασε πάλι με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, όπως πάντα ήθελε η Αθ. Χατζηπέτρου. Στους μειοψηφήσαντες στο ΔΣ πάλι βλέπουμε μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΑΤ ΑΕ.

Κάπως έτσι, με διαδικασίες που μπορούν να χαρακτηριστούν αδιευκρίνιστες, η Αναπτυξιακή Τράπεζα –το ελληνικό δημόσιο δηλαδή– έχει υπογράψει για τη μίσθωση δύο επιπλέον ορόφων, αυξάνοντας το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα από 9.500 σε 65.260 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η ζημία για το δημόσιο από παράνομη μίσθωση –δεδομένου ότι δεν υφίσταται δημόσιος διαγωνισμός, όπως ορίζεται– αγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τι και αν ο ισχύων κανονισμός προμηθειών στο άρθρο 21 αναφέρει: «Για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων μίσθωσης ισχύουν τα προβλεπόμενα για τη σύναψη των λοιπών Συμβάσεων του παρόντος κατά τη διαδικασία της Απευθείας Ανάθεσης και ανεξαρτήτως ποσού της μίσθωσης. Για τον σκοπό της σύναψης των συμβάσεων του παρόντος άρθρου, η Τράπεζα διενεργεί έρευνα και διαπραγματεύεται με τρεις τουλάχιστον οικονομικούς φορείς».

Εάν ήθελε πράγματι εξαρχής να μετεγκατασταθεί σε μεγαλύτερο ακίνητο, μπορούσε να επιλέξει από τα άλλα προσφερόμενα ακίνητα του διαγωνισμού –τηρώντας έτσι και τον θεσμοθετημένο κανονισμό προμηθειών και τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις–, όπως για παράδειγμα το ακίνητο έκτασης 3.000 τ.μ. αντί €13/τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα κατέβαλλε συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 39.000 ευρώ και όχι 65.260 μηνιαίως που καταβάλλει σήμερα. Ομως στο στόχαστρο των ελεγκτών θα πρέπει να μπουν και τα ιδιαιτέρως υπέρογκα, όπως μαθαίνουμε, ποσά για κοινόχρηστες δαπάνες που βέβαια χρεώνονται στον λογαριασμό του δημοσίου.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281681143489635

Documento Media