Documento Media

Ο Κυριάκος πούλησε Βαρβιτσιώτη για το ρουσφέτι στον γιο

Αδειασμα στον αναπληρωτή υπουργό από τον Κυριάκο για χάρη του Ισπανού ευρωβουλευτή – εργοδότη του Κων. Μητσοτάκη

Αγγελος Προβολισιάνος

• Αδειάζει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών όπως έκανε με τον Σαμαρά

• Δεν ορίζει αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό

Κόμμα ώστε να προωθήσει τον Ισπανό που προσέλαβε τον γιο του

Εν συντομία

Με ντόμινο πελατειακών διευθετήσεων μοιάζει το επικείμενο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento από πηγές τόσο από τη γαλάζια παράταξη όσο και από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «πουλήσει» τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επιζητούσε τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, προκρίνοντας τον άγνωστο μεν, στενό του συνεργάτη δε Θανάση Μπακόλα για το πόστο του γενικού γραμματέα. Σε αυτό πλαίσιο λομπισμού και πολιτικής συναλλαγής ρόλο διαδραματίζει και ο εργοδότης του υιού του πρωθυπουργού Γκονθάλεθ Πονς, ο οποίος αναμένεται να αφήσει τη θέση του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ για να αναλάβει αυτήν του αντιπροέδρου του κόμματος.

Γιατί ενδιαφέρει

Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος.

Κάθε ρουσφέτι αποτελεί γραμμάτιο και τα γραμμάτια πρέπει να ξεχρεώνονται. Αυτή η γραμμική πορεία αποτυπώνεται στις εσωτερικές διεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ενόψει του επικείμενου συνεδρίου στο Ρότερνταμ. Η πρόσληψη του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Γκονθάλεθ Πονς αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στη διανομή οφίτσιων στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Δεξιάς, με τον διεθνή αλλά και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να έχουν προεξοφλήσει ήδη την τοποθέτηση του άσημου ειδικού συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Θανάση Μπακόλα σε ρόλο γενικού γραμματέα του ΕΛΚ.

Σε αυτό το ντόμινο λομπισμού και πολιτικής συναλλαγής υπάρχουν και χαμένοι. Πρώην και νυν «γαλάζια» στελέχη παρουσιάζονται προβληματισμένα για το γεγονός ότι η ΝΔ, η οποία έχει ενισχυμένη θέση στις τάξεις του ΕΛΚ εξαιτίας της εκλογικής καθίζησης των δεξιών κομμάτων στα πρωτοπόρα κράτη-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), μοιάζει να κλοτσά την ευκαιρία για να εξασφαλίσει περισσότερα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός οδηγεί στον κάλαθο των αχρήστων και τις φιλοδοξίες του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος προαλειφόταν για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ επειδή είχε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις. Δυστυχώς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σκόνταψε στις βλέψεις του εργοδότη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως

ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτές του Μαργαρίτη Σχοινά.

Συνέδριο βολέματος

Στις 31 Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του ΕΛΚ, αναμένεται να επαληθευτούν οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη νέα ηγεσία του κόμματος, γεγονός που επιβεβαιώνει την κριτική ότι πρόκειται για διαδικασία κυνικής διεκπεραίωσης όσων αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόεδρος θα αναλάβει ο Βαυαρός στενός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος με δήλωσή του στην «Καθημερινή» κατέστησε σαφές ότι στηρίζει απολύτως τον Θ. Μπακόλα.

«Ως υποψήφιος για τη διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνω για νέο γενικό γραμματέα τον Θ. Μπακόλα, σύμβουλο για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ του Ελληνα πρωθυπουργού» είπε ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΕΛΚ, επιβεβαιώνοντας άλλη μία φορά τους στενούς δεσμούς με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Περιέγραψε ως κόμμα-πρότυπο τη ΝΔ, τονίζοντας πως «με τον Θανάση Μπακόλα θα επικεντρωθούμε

Οι πελατειακές σχέσεις οργιάζουν στις Βρυξέλες ενόψει του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί

στην προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, όπως οι ισπανικές και οι ελληνικές εκλογές του 2023 και φυσικά οι ευρωεκλογές του 2024».

Ποιος είναι ο Μπακόλας;

Μυστήριο καλύπτει το βιογραφικό του επόμενου γενικού γραμματέα του ΕΛΚ, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για την επαγγελματική σταδιοδρομία του προτού γίνει μέλος της task force του Κυρ. Μητσοτάκη. Η άγνωστη πορεία του σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής είναι δύο δεδομένα που δεν περνούν απαρατήρητα στις Βρυξέλλες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε στο συγκεκριμένο πρόσωπο προκειμένου να στεγανοποιήσει την πιθανότητα μελλοντικών «πονοκεφάλων», αντίστοιχων με αυτούς που του προκαλούν κατά καιρούς άλλα στελέχη που… εξοστράκισε στις Βρυξέλλες.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ αναρτήθηκαν –με μαζικούς όρους– ρεπορτάζ για τους 17 στενούς συνεργάτες του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Θ. Μπακόλας, ο οποίος – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα– παρακολουθούσε καθημερινά τον διεθνή Τύπο και είχε αναλάβει την επιμέλεια της αρθρογραφίας και των συνεντεύξεων του Κυρ. Μητσοτάκη στα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Επιπλέον ακολουθούσε τον πρόεδρο της ΝΔ στα ταξίδια του εκτός Ελλάδας και μιλούσε με τους δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης, λαμβάνοντας κλίμα από το εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι ο Θ. Μπακόλας, που «έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ», ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργικού συμβούλου για ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχοντας έδρα τις Βρυξέλλες. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση σημειωνόταν επίσης πως ο Θ. Μπακόλας είχε 25αετή καριέρα ως επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής και τα οκτώ (τότε, σήμερα δέκα) τελευταία χρόνια εργαζόταν στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη. Αλήθεια, γιατί δεν διευκρινίζεται πλήρως η επαγγελματική πορεία του επόμενου γενικού γραμματέα του ΕΛΚ;

Το πρόσωπο-κλειδί

Αν και για την επαγγελματική αποκατάσταση του Κων. Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή όλες οι πληροφορίες συνέτειναν στο ότι ο Μ. Βέμπερ ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πονς, στην περίπτωση του Θ. Μπακόλα οι απόψεις διίστανται. Στελέχη με πορεία χρόνων στη γαλάζια παράταξη κρίνουν πως ρόλο για να προκριθεί η περίπτωση του πολιτικά άγνωστου Θ. Μπακόλα διαδραμάτισε ο Μαργ. Σχοινάς και η Ισπανίδα σύζυγός του.

Σε κάθε περίπτωση, η στενή φιλία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μ. Βέμπερ δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέος παράγοντας. Εκτός από αντικαταστάτης του Ντόναλντ Τουσκ, ο Βαυαρός πολιτικός αναμένεται να διατηρήσει και τη θέση του προέδρου της ΚΟ στο ΕΛΚ, γεγονός που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο. Η παράμετρος αυτή είχε επισημανθεί όταν το Documento αποκάλυψε το βόλεμα του γιου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αφού αποσαφήνιζε πλήρως τα κίνητρα του Πονς. Εν προκειμένω, όμως, η επιθυμία του Ισπανού εργοδότη του υιού Μητσοτάκη για νέο πόστο προσθέτει μια πτυχή που παρέμενε άγνωστη.

Πονς «τρώει» Βαρβιτσιώτη

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενημερωτική ιστοσελίδα Politico ο Πονς αναμένεται να αναλάβει αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, εγκαταλείποντας το αντίστοιχο αξίωμα που διατηρούσε στην ΚΟ του κόμματος. «Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς πρόκειται να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος του ΕΛΚ» σημειώνεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας και υπογραμμίζεται πως ο εργοδότης του γιου του Κυρ. Μητσοτάκη «έχει την ευλογία» του επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλμπέρτο Φέιχο. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη για να ραφτεί ευρωπαϊκό… γαλόνι στην επωμίδα του παίρνουν παράταση επ’ αόριστον, κάτι που – κατά τις πληροφορίες– τον έχει ενοχλήσει έντονα, καθώς από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητας του Κυρ. Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του.

«Τον πούλησε…»

Οπως θυμίζει έμπειρο καραμανλικό στέλεχος, ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης «εγκατέλειψε» τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη –και κατ’ επέκταση το καραμανλικό μπλοκ– στον στίβο για την προεδρία του κόμματος, αποδεικνύοντας ότι κρατούσε… μανιάτικο την απογοήτευση του πατέρα του για την απόρριψη αιτημάτων πολιτικής αναβάθμισης το διάστημα που ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας, όπως επίσης ότι το μόνο αξίωμα στο οποίο χρημάτισε την ίδια περίοδο ήταν αυτό του υφυπουργού Εξωτερικών. Αναφέρει δε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει την αρμοδιότητα της «πολιτικής επιτήρησης» του Νίκου Δένδια, όντας «τα μάτια και τα αυτιά» του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ. «Τώρα τον πούλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης…» διαπιστώνει και συνυπολογίζει την πολιτική πίεση που δέχεται ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθηνών) με αυτόν. Επιπλέον, το ίδιο στέλεχος εξηγεί ότι δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως ο αναπληρωτής υπουργός δεν ταξίδεψε μαζί με την υπόλοιπη κυβερνητική αποστολή στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ έχοντας στενές επαφές με το ελληνικό λόμπι και την ελληνική ομογένεια.

«Για το καλό της ΝΔ»

Το Documento επικοινώνησε με στενούς συνεργάτες του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι επισήμαναν την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στις Βρυξέλλες, εξηγώντας πως «ο αναπληρωτής υπουργός δούλευε και δουλεύει για να έχει η ΝΔ ισχυρή παρουσία στο ΕΛΚ». Βέβαια, αυτή η επισήμανση έχει διάφορες αναγνώσεις, καθώς η ισχυρή παρουσία της ΝΔ στο ΕΛΚ δεν αναιρεί τις προσωπικές φιλοδοξίες του αναπληρωτή υπουργού, οι οποίες ματαιώθηκαν με απόφαση του πρωθυπουργού. Αξίζει να προστεθεί ότι ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση που επιφύλασσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στον Αντ. Σαμαρά. Δεν είναι μυστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμούσε να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της Κομισιόν, όμως οι βλέψεις αυτές έμοιαζαν δύσκολο να υλοποιηθούν. Ωσπου στη θέση που γλυκοκοίταζε ο Καλαματιανός πολιτικός διορίστηκε ο Μαργ. Σχοινάς. Αρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αδειάζει ανθρώπους που όχι απλώς στάθηκαν στο πλευρό του, αλλά συνέβαλαν και τα μέγιστα για να βρεθεί στον προεδρικό θώκο της ΝΔ.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281621013947491

Documento Media