Documento Media

Μπίζνες του Μαξίμου με εργαλείο τον στρατηγό των «γαλάζιων» τρολ

Ο σύμβουλος του Μητσοτάκη και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχαν για χρόνια σε εταιρεία που λαμβάνει δουλειές από την κυβέρνηση

ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Εταιρείες που σχετίζονταν με τον μυστικοσύμβουλο του πρωθυπουργού και με τον υπουργό Πιερρακάκη εισπράττουν εκατομμύρια από την κυβέρνηση

● Εν συντομία

Σε εταιρεία στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο «high tech σύμβουλος» του πρωθυπουργού Ερικ Θανόπουλος—Παρκς δόθηκε, παρά τις διαφαινόμενες ανεπάρκειές της, το έργο της κατασκευής ιστοσελίδας του ΕΟΦ –σε συνδυασμό με αρκετά ακόμη–, ενώ και η «αδερφή εταιρεία» της έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δημόσια κονδύλια.

● Γιατί ενδιαφέρει Περίεργες συμπτώσεις.

Κόκκινη κάρτα στο Μαξίμου. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr, παράρτημα της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά παρενέργειες φαρμάκων. Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες techingreek. com και megafono.gr, κατασκευαστής της επίμαχης ιστοσελίδας είναι η Novomatix. Μια εταιρεία καθόλου άγνωστη στην κυβέρνηση, αφού σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και ο «high tech σύμβουλος» του πρωθυπουργού Ερικ Θανόπουλος-Παρκς.

«Πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση»

Το πρώτο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η επίμαχη εταιρεία που κατασκευάζει ιστοσελίδες δεν έχει δική της ιστοσελίδα. Πρόκειται για κάτι που προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με το πώς η συγκεκριμένη εταιρεία επιλέχτηκε προκειμένου να κατασκευάσει την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ζήτημα. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, από αναζήτηση στη Διαύγεια προέκυψε πως «η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικές αυτοδιοικήσεις». Πράγματι, από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε στη Διαύγεια, η εταιρεία έχει αναλάβει μερικές δεκάδες έργα, κυρίως από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), από κάποιος δήμους, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας καθώς και από τον ΕΟΦ. Η πληρωμή της Novomatix από τον ΕΟΦ έγινε στις 26 Μαΐου 2021 και ανερχόταν στις 23.932 ευρώ.

Πέραν τούτου, όπως προέκυψε από τα επίμαχα δημοσιεύματα, εάν κάποιος αναζητήσει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα kitrinikarta.gr, στην περιγραφή της σελίδας εμφανίζεται το όνομα του προγραμματιστή Arpad Olasz, «από τον οποίο η πρώην εταιρεία του κ. Πιερρακάκη “δανείστηκε” τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε 23.000 ευρώ». Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται μια εταιρεία που δεν εμφανίζει εταιρική παρουσία, που δεν έχει καν ιστοσελίδα, να λαμβάνει από την κυβέρνηση πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της ιστοσελίδας kitrinikarta.gr. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό είναι το χειρότερο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η συμμετοχή του Κυρ. Πιερρακάκη

Οπως προκύπτει από την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Κυρ. Πιερρακάκης ήταν μεταξύ των εταίρων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, βάσει της αύξησης εταιρικού κεφαλαίου που έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2013, ο Κυρ. Πιερρακάκης συμμετείχε στην εταιρεία Novomatix για την «παροχή προσωπικής εργασίας στον τομέα των διεθνών πωλήσεων και της ανάπτυξης δικτύου διεθνών συνεργασιών και ως αναλυτής δεδομένων για χρονικό διάστημα δύο ετών. Η υποχρέωση αυτή αποτιμήθηκε με κοινή συμφωνία των εταίρων σε 60.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε 60.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1 ευρώ».

Ο υπουργός αποχώρησε από την εταιρεία στις 2 Φεβρουαρίου 2018, όταν βάσει του πρακτικού συνέλευσης της εταιρείας ανακοινώθηκε ότι «ακυρώθηκαν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων των εξωκεφαλαιακών εισφορών, ήτοι τα 60.000 εταιρικά μερίδια των εξωκεφαλαιακών εισφορών, που κατείχε στην

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

2022-05-22T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281496459895907

Documento Media