Documento Media

Ο έρωτας είναι το κλειδί

Ενα παράδοξο ερωτικό παραμύθι από τη Γεωργία ξεχωρίζει αυτή την εβδομάδα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό (Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?) ✭✭✭

Αισθηματικό δράμα, γεωργιανογερμανικής συμπαραγωγής 2021 (150΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Αλεξάντρ Κομπερίτζε ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Γκιόργκι Μποκοροσβίλι, Βάκτανγκ Παντσουλίτζε

What’s up, doc?

Στη γεωργιανή πόλη Κουτάισι συναντιούνται τυχαία και ερωτεύονται με την πρώτη ματιά η φαρμακοποιός Λίσα και ο ποδοσφαιριστής Γιόργκι. Είναι όμως τόσο ντροπαλοί και οι δύο που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν. Δίνουν μεν ραντεβού για την επόμενη ημέρα, μες στη σύγχυσή τους δε ξεχνούν να πουν τα ονόματά τους. Το ίδιο βράδυ μια κατάρα τούς κάνει να ξεχάσουν το πρόσωπο που ερωτεύτηκαν.

Η ετυμηγορία

Στο ντεμπούτο του, το «Let the summer never come again» που δεν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες, ο 33χρονος τότε (2017) Γεωργιανός σκηνοθέτης Αλεξάντρ Κομπερίτζε περιέγραφε ένα οδοιπορικό διάρκειας τρεισήμισι και Κατασκοπική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2022 (124΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Σάιμον Κίνγκμπεργκ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Τζέσικα Τσαστέιν, Πενέλοπε Κρουζ, Ντάιαν Κρούγκερ

WHAT’S UP, DOC? Κορυφαίο όπλο υψίστης ασφαλείας βρίσκεται στην κατοχή αδίστακτων τρομοκρατών και μια πράκτορας της CIA πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με αντίπαλες κατασκόπους προκειμένου να αποφευχθεί το καταστροφικό σχέδιο των δραστών.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Συναρπαστική δράση –δομημένη πάντως στα ανούσια κλισέ του είδους– και με μια χούφτα δυναμικών γυναικών, από τις οποίες η Τζέσικα Τσαστέιν και η Ντάιαν Κρούγκερ κλέβουν εύκολα τις εντυπώσεις όχι μόνο λόγω των επιδόσεών τους στις χορογραφημένες μονομαχίες, αλλά και του πειστικού δεσίματός τους. βάλε ωρών ενός νεαρού Γεωργιανού επαρχιώτη που φτάνει στη μεγάλη πόλη με όνειρο να γίνει χορευτής. Η σκληρή πραγματικότητα όμως τον προσγειώνει και καταλήγει να ψάχνει να βρει χρήματα μέσω της πορνείας και των παράνομων αγώνων πάλης. Ακόμη κι έτσι όμως, ο ήρωας βρίσκει απρόσμενα τον έρωτα στο πρόσωπο ενός πελάτη του.

Στη δεύτερη ταινία του ο Κομπερίτζε αν και δεν εγκαταλείπει τη γεωργιανή πραγματικότητα –ούτε τη μεγάλη διάρκεια–, επιλέγει έναν άλλο δρόμο, περισσότερο ποιητικό και ελεύθερο αφηγηματικά (εικαστικά πλάνα, εύγλωττες σιωπές, διαδραστικά τρικ με τον θεατή κ.λπ.) για να περιγράψει ακόμη μια έντονη ερωτική ιστορία. Ο Αλεξάντρ Κομπερίτζε προσπαθεί να αναδείξει την αγάπη και τον έρωτα σε κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα μυστικά της ζωής, μιας ζωής πανέμορφης και συναρπαστικής παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις της. Με λιτή σκηνοθεσία και κρατώντας απόσταση από τις ψυχολογικές διαβαθμίσεις των ηρώων του, αναδεικνύει ένα ηλιόλουστο σύμπαν που βρίσκει νόημα είτε σε κάποιο βλέμμα είτε σε μια καθημερινή τελετουργία είτε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, κρατώντας ανέπαφη την αισιοδοξία του ακόμη και όταν η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια.

Ville Σινεμά

el-gr

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/283085597547438

Documento Media