Documento Media

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση από Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Εν συντομία

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης του ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για πανδημία και ακρίβεια. Τι έγινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για την «Αυγή».

Γιατί ενδιαφέρει

Η πανδημία συνεχίζει να κανοναρχεί τις ζωές των πολιτών και η ακρίβεια σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για τις πολιτικές επιλογές για τα δύο αυτά θέματα να είναι εξαιρετικά αυξημένο.

Η επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη δεκαήμερη καραντίνα λόγω κορονοϊού βρίσκει το κόμμα και τα στελέχη του εν μέσω μιας μεγάλης εξόρμησης (με πιο επιθετικό τρόπο λένε στην Κουμουνδούρου) για την ανάδειξη των κυβερνητικών «καταστροφικών», όπως λένε, χειρισμών σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και την ακρίβεια που μαστίζει το καλάθι της νοικοκυράς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος προσπαθεί να κλείσει ένα δύσκολο θέμα, όπως αυτό της εφημερίδας του κόμματος («H Αυγή»), το οποίο λόγω των αυξήσεων ειδικά στο χαρτί και των χαμηλών πωλήσεων εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρωθυπουργικά ψέματα για τεστ και σχολεία

Σε ό,τι αφορά την πανδημία το βάρος θα δοθεί σε μια σειρά από θέματα όπως:

Τα μοριακά τεστ όπου προφανώς, λένε στην Κουμουνδούρου, γίνονται και δωρεάν αλλά μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά.

Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Επιπροσθέτως, τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού είτε σε δημόσιες δομές είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο σπεύδει να βάλει πλαφόν στην ανώτατη τιμή διάθεσής του στην ελεύθερη αγορά, ενώ δήμοι σε όλη τη χώρα, ακόμη και σύλλογοι γονέων, πετυχαίνουν τιμές πολύ κατώτερες από εκείνες που αγοράζουν για παράδειγμα τα νοσοκομεία με δημόσιους πόρους.

Στο μείζον θέμα του ανοίγματος των σχολείων με το 50% συν 1 και απλώς με ένα τεστ περισσότερο, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τις αναφορές των μελών της επιτροπής ειδικών Τάκη Παναγιωτόπουλου και Αλκιβιάδη Βατόπουλου ότι η ως άνω απόφαση δεν ήταν ποτέ πρόταση της επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην επιτροπή ως πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα, λένε, περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες παραμένουν διαθέσιμοι προς πρόσληψη, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Παράλληλα «συνεχίζεται η κοροϊδία» με τις κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που δήθεν μπήκαν στο σύστημα, ενώ στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις για να μεταφερθεί κάποιος σε αυτές αποκλείουν όσους έχουν προσβληθεί από Covid-19 και χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει «ασπιρίνες» για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας η κατάσταση επιδεινώνεται για τους πολίτες και ειδικά για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Η ακρίβεια, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2% και αφού έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως ‘‘δεν αντέχει η οικονομία’’», έσπευσε να ανακοινώσει για τον Μάιο νέα ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επί της ουσίας, με επίσημο πληθωρισμό 5,1% (ανεπίσημο πολύ παραπάνω) ο μισθωτός των 650 ευρώ μηνιαίως μεικτά με την αύξηση του 2% έχει απώλειες 3,1% στον μισθό του.

Για να ισοσκελίσει απλώς τις απώλειες πρέπει να αυξηθεί ο μισθός του ακόμη 3% μηνιαίως. Με απλά λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να μειώσει τον ΦΠΑ που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (ειδικά στα τρόφιμα) ή τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, αυξάνει με ξένες τσέπες τον κατώτατο μισθό. Αύξηση που σε σχέση με μια μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ μοιάζει με το να δίνεις ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.

Αδιαπραγμάτευτο το αίτημα του Τσίπρα

Το ζήτημα της «Αυγής» και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη εκλαμβάνονται από την πλειοψηφία του κόμματος ως σαφέστατο δείγμα γραφής του προέδρου του κόμματος, και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα, υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος.

Η πρώτη ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο αίτημα της Ομπρέλας για σύσταση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας ότι το αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού και διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η δεύτερη ήταν την περασμένη Πέμπτη όταν και πάλι κυρίως ο Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο Νίκος Βούτσης ζήτησαν να συσταθεί μια επιτροπή για την «Αυγή» η οποία θα έχει λόγο για το ποιος προσλαμβάνεται και ποιος απολύεται στην εφημερίδα και έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της επιτροπής.

Τελικά παρενέβη εκ νέου ο πρόεδρος του κόμματος λέγοντας ότι δεν χρειάζεται όλες οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες, με την πρότασή του να δοθεί εν λευκώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εφημερίδας στο δίδυμο Αρβανίτης – Δρόσος να λαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 40 ψήφους και μόλις 7 να διαφωνούν. Αυτό οδήγησε τελικά και τους διαφωνούντες να υπαναχωρήσουν και η απόφαση να ληφθεί ομόφωνα. Πολλώ δε μάλλον όταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχτηκε υπέρ της πρότασης του Αλ. Τσίπρα λέγοντας μάλιστα επί λέξει ότι λόγω της αγγλοσαξονικής του κουλτούρας έμαθε να λειτουργεί με βάση τους αριθμούς.

Υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος τάχτηκε για άλλη μια φορά με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διεφάνη την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Οταν σε χρόνο ανύποπτο, συγκεκριμένα το 2004, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τhe great influenza», η ανθρωπότητα δεν ήξερε ακόμη ότι θα ξαναζούσε περίπου τις ίδιες καταστάσεις με εκείνες του 1918. Ο συγγραφέας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα protagon. gr, αφού τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να επενδύσουν σε δημόσιους πόρους υγείας, επισήμανε: «Αυτό που δεν έχω πάψει να επαναλαμβάνω σχετικά με την πανδημία της Covid είναι η επιτακτική ανάγκη να λες την αλήθεια. Αυτό έχει τεράστια επίπτωση στην αντίδραση του κόσμου. Δεν αρκεί να βγάζεις μια ντιρεκτίβα. Δεν μπορείς να πείσεις τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις συμβουλές των ειδικών παρά μόνο αν πεις την αλήθεια». Κοινοτοπίες, θα σκεφτεί κανείς. Πιθανόν.

Βαραίνουν όμως αν εκστομίζονται από έναν ιστορικό ερευνητή.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, μαζί με την εξουσία πήρε κι ένα μη συναινετικό διαζύγιο από την αλήθεια. Και επειδή όπως λατρεύει τη γλώσσα των μαθηματικών και της στατιστικής, έτσι κάνει πρωταθλητισμό και στα ψέματα, ας απαριθμήσουμε τα πιο πρόσφατα. Η μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα πέρασε από τα τρία απαραίτητα στάδια που περνά κάθε αλήθεια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη όταν επιβεβαιώνεται.

Η Κεραμέως φυσικά δεν ξέρει τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη «Με τις λέξεις σου να είσαι πολύ προσεχτικός, όπως είσαι ακριβώς μ’ ένα βαριά τραυματισμένο που κουβαλάς στον ώμο», γι’ αυτό και εφαρμόζει στα σχολεία το πρωτόκολλο 50%+1 ενώ δεν ήταν αυτή η ομόφωνη εισήγηση των ειδικών.

Το άνοιγμα των σχολείων το παρουσίασε ως επιτυχία διότι έτσι εντοπίζονται τα κρούσματα. Και εμείς οι αφελείς, που πιστεύαμε ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους μάθησης, διαπιστώνουμε τελικά πως υποβοηθούν την καινοτόμα μονοκαλλιέργεια του ιού και την επενδυτική ευκαιρία με σίγουρες αποδόσεις για την αλυσίδα καταστημάτων Μπούκουρας. Με αυτό τον συλλογισμό του παραλόγου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων θα εύχεται κατακλυσμούς για να βρει τα βουλωμένα φρεάτια. Η υπουργός επικαλέστηκε ότι τα ανοιχτά σχολεία είναι επιλογή της ΕΕ αλλά δεν μας είπε ότι σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται απομόνωση των μαθητών μετά το πρώτο ή το τρίτο κρούσμα και κλείσιμο της τάξης. Στον αστερισμό ψεμάτων και συγκάλυψης και ο Θεοδωρικάκος για την υπόθεση Σαμπάνη.

Ο δε πρωθυπουργός, θέλοντας να προσθέσει άλλον ένα «θρίαμβο» στο ενεργητικό του, δήλωσε ότι το θραύσμα Fagan επέστρεψε στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης ύστερα από 200 χρόνια. Η Μενδώνη δεν γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο έκθεμα μας το είχαν δανείσει οι Ιταλοί το 2008 με αφορμή την έκθεση «Νόστοι»;

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση ενός κλωνοποιημένου Πινόκιο μας αντιμετωπίζει σαν πρόβατα και θα φτάσουμε το Πάσχα μόνο αν δεν βελάζουμε. Κι αν η δυσάρεστη είδηση της προηγούμενης βδομάδας είναι οι κατηγορίες σε βάρος του Βαξεβάνη επειδή είπε αλήθειες για τη Novartis, η ευχάριστη είναι ότι δεν έχει παρέμβει ακόμη κανείς στις «Αγριες μέλισσες». Συζητώντας οι προεστοί για το πώς η χούντα της εποχής εκείνης ελέγχει τα ΜΜΕ ρωτάνε και τον καφετζή του χωριού:

«Ξέρεις πώς λέγεται αυτό, Κυριάκο; Λογοκρισία».

• Εκεί που μονότονα η κυβέρνηση επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και προκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές κάθε φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ασκούσε κριτική, το σκηνικό άλλαξε άρδην.

• Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, και παρά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικρούσει το αίτημα αμήχανα παριστάνοντας τον άνετο, οι «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» έγιναν «εκλογές στον κατάλληλο χρόνο». • Εκεί που σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος χλεύαζε την «απροθυμία» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ζητήσει εκλογές, τώρα γράφουν σενάρια για

διπλές και τριπλές κάλπες (μέχρι να παγώσει ο ήλιος) και νέους Παπαδήμους, αρκεί να χάσει ο Τσίπρας.

Ρωτήστε και τον Γεραπετρίτη.

Doc Πολιτική

el-gr

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282467122256814

Documento Media