Documento Media

Χωρίς κατάθεση, αλλά με τη στάμπα του «συμμορίτη»

Οι νομικές ακροβασίες της προανακριτικής επιτροπής που οδήγησαν και στη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη

Αγγελος Προβολισιάνος

Εν συντομία

Ο Κώστας Βαξεβάνης καλείται από την ειδική ανακρίτρια ως κατηγορούμενος για βαριά κακουργήματα, χωρίς να έχει καταθέσει στην προανακριτική, παρότι το ζήτησε με επιστολή, η οποία «θάφτηκε» από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Γιατί ενδιαφέρει

Κουρελόχαρτο θεσμοί, διαδικασίες και σύνταγμα.

Παρά το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει στην προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αν και έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε να κληθεί, παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν βρισκόταν στον ρεβανσιστικό και αντιδικαιικό κατάλογο μαρτύρων μη πολιτικών προσώπων που καλούνταν με την ιδιότητα των υπόπτων, ο Κώστας Βαξεβάνης έλαβε… πεσκέσι από το καθεστώς προκειμένου να παρουσιαστεί στις 19 Ιανουαρίου στον Αρειο Πάγο και να καταθέσει ως κατηγορούμενος για τέσσερα βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η εγκληματική οργάνωση-συμμορία, ενώπιον της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Στην επιστολή που απέστειλε ο εκδότης του Documento στις 11 Φεβρουαρίου 2020 προς το προεδρείο και τα μέλη της επιτροπής υπογράμμιζε πως μάρτυρες ανέφεραν το όνομά του και κατέθεταν «πράγματα τα οποία είναι άθλια». Αναφέρθηκε ενδελεχώς στον Κωνσταντίνο Φρουζή, στην Ελένη Ράικου και τη Γεωργία Τσατάνη, τονίζοντας ότι «στρέφονται εναντίον μου εκδικητικά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αφού οι αποκαλύψεις τόσο οι δικές μου όσο και των συναδέλφων μου στο Documento τους έχουν καταστήσει υπόλογους στην κοινή γνώμη και στη Δικαιοσύνη».

«Ανεπίτρεπτη διαδικασία»

Μετά τη συνοπτική παράθεση όσων ανέδειξε η εφημερίδα για τα πεπραγμένα των προαναφερθέντων προσώπων επισήμανε: «Με λύπη μου διαπιστώνω πως το κόμμα της ΝΔ με ανακοινώσεις του υιοθετεί όσα είπε η κ. Τσατάνη δημιουργώντας με την ανοχή Σας ένα πολιτικό αφήγημα μιας μεγάλης σκευωρίας της οποίας μέρος είμαι εγώ αλλά και οι δημοσιογράφοι τoυ Documento. Είναι εντυπωσιακό δε ότι ως “αποδεικτικά” της σκευωρίας εμφανίζονται οι συνήθεις δημοσιογραφικές λειτουργίες, δηλαδή η έρευνα, η έγκαιρη δημοσίευση, ακόμη και οι επαφές των δημοσιογράφων με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καταγράψουν την άποψή τους και να στοιχειοθετήσουν την αλήθεια. Η διαδικασία αυτή είναι ανεπίτρεπτη θεσμικά, ηθικά και πολιτικά».

Και κατέληξε λέγοντας: «Προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να συνδράμω στο έργο της Επιτροπής και να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή μου, ζητώ να με καλέσετε για να καταθέσω τα γεγονότα και τα στοιχεία». Ωστόσο η ΝΔ έκρινε ότι η κλήση του Κ. Βαξεβάνη θα αποτελούσε ζημιογόνα διαδικασία, γράφοντας την επιστολή στα παλαιότερα των υποδημάτων των βουλευτών της και ολοκληρώνοντας τις εργασίες της προανακριτικής χωρίς να δώσει το δικαίωμα στον εκδότη του Documento να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους συνεργάτες του.

Με θεσμικά τερτίπια η πλειοψηφία των επιτροπών της Βουλής καθοδήγησε τις εξελίξεις

Μπαράζ θεσμικών ακροβασιών

Η επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση τυχόν αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ήταν ο προπομπός των αντισυνταγματικών πρακτικών που ακολούθησαν τόσο στην προανακριτική επιτροπή κατά του Νίκου Παππά όσο και στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα, η οποία μπορεί να συστάθηκε με πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η συμπολίτευση φρόντισε να «πριονίσει» τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας. Ας γυρίσουμε την κλεψύδρα ανάποδα, λοιπόν.

Πρώτον, οι «γαλάζιες» προθέσεις διαφάνηκαν από την αντιθεσμική εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τις εργασίες της επιτροπής με πρόφαση την επίσκεψη του πρώτου στον Αρειο Πάγο και τις δηλώσεις του δεύτερου στον Ant1. Ολα αυτά τη στιγμή που ο εισηγητής της ΝΔ στην επιτροπή Θάνος Πλεύρης ήταν συνομιλητής των Φρουζή – Μανιαδάκη και συνήγορος του Αντώνη Σαμαρά σε δίκη που είχε σημεία επαφής με την υπόθεση Novartis.

Δεύτερον, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προέβησαν στη μεγαλύτερη απόπειρα θεσμικής εκτροπής της μεταπολίτευσης καταβάλλοντας εργώδεις προσπάθειες να αποκαλύψουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι βραβεύτηκαν λαμβάνοντας το 2020 από το Ευρωκοινοβούλιο το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση». Ευτυχώς, η καθεστωτική βούληση των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων προσέκρουσε τρεις φορές σε θεσμικό τοίχο.

Τρίτον, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί παραδοχή των παράνομων καταθέσεων μαρτύρων που ουδεμία σχέση είχαν με το σκάνδαλο της φαρμακευτικής, δεδομένο που επισημάνθηκε και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Επιπλέον, στην τελική μορφή που πήρε το κατηγορητήριο του Δ. Παπαγγελόπουλου εντοπίζονται ψεύδη, όπως η δήθεν αθωότητα της Γεωργίας Τσατάνη, εναντίον της οποίας έχει επιβληθεί αμετάκλητη πειθαρχική ποινή για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Τέταρτον, το άνοιγμα της κάλπης πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου έμοιαζε με πταίσμα μπροστά στο ψηφοδέλτιο της διαδικασίας. Αντί να έχουν το δικαίωμα να αποφανθούν για κάθε νέο αδίκημα ξεχωριστά, οι βουλευτές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν «ναι», «όχι» ή «παρών» για όλα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ερευνώμενου πρώην υπουργού, το ψηφοδέλτιο αντιβαίνει στο άρθρο 60 του συντάγματος, καθώς παραβιάστηκε το απεριόριστο δικαίωμα των βουλευτών ως προς την ψήφο κατά συνείδηση. Κατά τις πληροφορίες, «γαλάζιοι» βουλευτές στηλίτευαν το γεγονός στους διαδρόμους της Βουλής την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι δύο άκυρες ψήφοι. Πόσο δύσκολο ήταν να επιλέξουν σωστά ανάμεσα σε τρεις επιλογές…

Πέμπτον, ΝΔ – ΚΙΝΑΛ απέρριψαν τους μάρτυρες που πρότεινε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και αρνήθηκαν το αίτημα του ερευνώμενου για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Αντ. Σαμαρά. Οπως προαναφέρθηκε, οι δύο πολιτικοί «συνεταίροι» οδηγήθηκαν στο θεσμικό αδιέξοδο του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθώς προσπάθησαν να καλέσουν στην προανακριτική μη πολιτικά πρόσωπα με την ιδιότητα των υπόπτων. Πρόκειται για τους Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν μέλη της «συμμορίας Παπαγγελόπουλου».

Doc Σκιέςπαρακράτους

el-gr

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281681143241646

Documento Media