Documento Media

Ο στενός σύμβουλος Νίκος Μανιαδάκης

Ο εχθρός που έγινε φίλος. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis στράφηκαν με μένος από την αρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων. Ενας από αυτούς, που έφερε το κωδικό όνομα «Ιωάννης Αναστασίου», αποκαλύφθηκε στην πορεία ότι ήταν ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Ν. Μανιαδάκης. Αυτός που συνελήφθη στο αεροδρόμιο στις 31 Δεκεμβρίου 2018 επιχειρώντας να φύγει στο εξωτερικό με την οικογένειά του και όλη τους την οικοσκευή. Και μπορεί τα όσα είχε καταθέσει ο Ν. Μανιαδάκης υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα να ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά και να αναδείκνυαν πτυχές του σκανδάλου, εντούτοις αυτό πλέον δεν απασχολεί τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αφού ο καθηγητής της ΕΣΔΥ δηλώνει πλέον ότι πιέστηκε από τους εισαγγελείς να καταθέσει εναντίον τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ν. Μανιαδάκης ήταν ιδιαιτέρως «στενός σύμβουλος» μεταξύ άλλων των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου και Αδ. Γεωργιάδη σε θέματα που αφορούσαν το φάρμακο και την πολιτική της υγείας. Ηταν αυτός που έστελνε στο υπουργικό mail του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη προσχέδια υπουργικών αποφάσεων, τα οποία λίγα μόλις

λεπτά μετά την παραλαβή τους από τον πρώην υπουργό αποστέλλονταν στα πρόσωπα που είχε ζητήσει ο Μανιαδάκης. Αλλωστε, φέρεται βάσει των καταθέσεων των υπόλοιπων προστατευόμενων μαρτύρων να αποτέλεσε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Novartis και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία η εταιρεία ήθελε να χειραγωγήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Μανιαδάκης, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φέρεται να έδινε «δώρα».

«Δώρα προς τον Λοβέρδο»

Ολα αυτά, όπως και πολλές ακόμη από τις δραστηριότητες του Ν. Μανιαδάκη –εξακολουθεί να ερευνάται για συνέργεια σε δωροδοκία τρίτων προσώπων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος– τα αποκάλυψε το Documento. Και τώρα, όπως φαίνεται, η κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis αποτέλεσε καίριο… στοιχείο σύμφωνα με την Κων. Αλεβιζοπούλου, ώστε να κλητεύσει τον Κ. Βαξεβάνη, στον οποίο αποδίδονται αδιανόητες κατηγορίες.

Το όνομα του Ν. Μανιαδάκη είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο τον περασμένο Οκτώβριο. Κι αυτό επειδή το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών τον απάλλαξε βασιζόμενο εν πολ

Doc Σκιέςπαρακράτους

el-gr

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281659668405166

Documento Media