Documento Media

Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις για τη Novartis

Η διαδρομή των γεγονότων και οι άγνωστες εμπλοκές προσώπων-κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου Πρωταγωνιστές του σκανδάλου ήταν στελέχη της Novartis και γιατροί, αλλά βασικοί πρωταγωνιστές ήταν πολιτικά πρόσωπα. Αυτοί αποφάσιζαν για τις υπερτιμολογήσεις.

Κώστα Βαξεβάνη

Οσα διέπραξε η Novartis στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παγκοσμίως. Δεν χωράει αμφιβολία γι’ αυτό, αφού η φαρμακευτική πολυεθνική πλήρωσε στο δημόσιο των ΗΠΑ 347 εκατ. δολάρια για να μην καταδικαστεί ποινικά για τις πρακτικές της στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστές του σκανδάλου ήταν στελέχη της Novartis και γιατροί, αλλά βασικοί πρωταγωνιστές ήταν πολιτικά πρόσωπα. Αυτοί αποφάσιζαν για τις υπερτιμολογήσεις. Ούτε γι’ αυτό υπάρχει αμφιβολία. Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της Novartis από τον εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ στη σελίδα 15 αναφέρεται στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Ούτε αυτό επιδέχεται αμφισβήτηση. Το αντιλαμβάνεται άλλωστε η κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί σήμερα αντί να τιμωρούνται οι εγκληματίες, να σέρνονται στα δικαστήρια οι δημοσιογράφοι που τους αποκάλυψαν.

Το σημερινό ρεπορτάζ αποτελεί καταγραφή ενός μέρους του παρασκηνίου που είναι άγνωστο. Λόγοι που σχετίζονταν με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την προστασία των πηγών (ακόμη και αυτών που πέρασαν απέναντι) δεν μου επέτρεπαν να μπω σε λεπτομέρειες. Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση με καθιστά διωκόμενο μου δίνει το νομικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα που αποκαλύπτουν την αλήθεια. Ακόμη και αυτά που δεν μπορούσα. Και φυσικά εννοώ αποδεικτικά μέσα. Οσα γράφονται σήμερα (και θα υπάρξει συνέχεια) στηρίζονται σε αποδείξεις.

Το πρώτο δημοσίευμα που γνωστοποίησε ότι υπάρχει έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη Novartis έγινε στον ιστότοπο iefimerida του Χρήστου Ράπτη στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Το δημοσίευμα δεν είχε ιδιαίτερες πληροφορίες και βασική πηγή ήταν ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Ο πρώην υπουργός είχε προσεγγιστεί από το FBI ώστε να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες για τις πρακτικές της Novartis. Ο Σαλμάς, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Υγείας, εμφανιζόταν γνώστης των πιέσεων της φαρμακευτικής αλλά και των εμπλεκόμενων προσώπων. Για λόγους που σχετίζονταν με εσωτερικές αντιπαραθέσεις (κυρίως με τον πρώην σύμβουλό του Νίκο Μανιαδάκη για προσωπικούς λόγους αλλά και με τον Αδωνη Γεωργιάδη) ο Σαλμάς διαπραγματευόταν μια πιθανή κατάθεσή του. Από το 2016 στοιχεία για την αμερικανική έρευνα φτάνουν στην ελληνική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου.

Την Πρωτοχρονιά του 2017 ένα περιστατικό, το οποίο δεν διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, δραματοποιεί την κατάσταση. Το στέλεχος της Novartis Τσενεκίδης απειλεί να πέσει από τον 13ο όροφο του Hilton όταν θεωρεί ότι τον παρακολουθούν.

Ζητά από τους αστυνομικούς να μιλήσει με την εισαγγελέα Ράικου φωνάζοντας: «Δεν θα πληρώσω εγώ τα σπασμένα της εταιρείας». Η υπόθεση περιέργως δεν έχει άλλη νομική διάσταση.

Οι πληροφορίες φτάνουν στην ερευνητική ομάδα του Documento και μας κινητοποιεί το όνομα Ν. Μανιαδάκης ως πιθανός εμπλεκόμενος στην υπόθεση. Το περιοδικό Hot Doc είχε αποκαλύψει το 2012 ότι ο Μανιαδάκης, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος υπουργών Υγείας, μέσω εταιρείας της συζύγου του τραγουδίστριας Χριστίνας Φαρμάκη εισέπραττε από φαρμακευτικές μεγάλα ποσά. Η ιστορία της Novartis ξεκινούσε για μας από ένα γνωστό πρόσωπο.

Στις 8 Ιανουαρίου 2017 το Documento βγήκε με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate. Τρεις υπουργοί, γιατροί και καθηγητές στο στόχαστρο του FBI». Από το πρώτο διάστημα της έρευνας, για να πάρουμε και να επιβεβαιώσουμε πληροφορίες στραφήκαμε σε μάρτυρες στην Αμερική, νυν και πρώην εργαζόμενους της Novartis και παράγοντες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα. Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε όταν η δικογραφία της Novartis έφτασε στη Βουλή με τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Πάνου Πικραμμένου, αλλά και πολλών πρώην υπουργών.

Σύμφωνα με την ανακρίτρια που μας άσκησε τώρα τη δίωξη, η προέλευση των πληροφοριών ήταν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Αφενός όμως αυτό δεν είναι ευθύνη του δημοσιογράφου, αφετέρου αν πηγή μας είναι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, τότε η ευθύνη ανήκει στην Ελ. Ράικου που ήταν τότε εισαγγελέας διαφθοράς και όχι στην Ελένη Τουλουπάκη που πήγε μετά τον Μάρτιο του 2017.

Η αμηχανία του Μητσοτάκη και οι πιέσεις

Οταν η υπόθεση Novartis απέκτησε δημοσιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος. Η αρχική του απόφαση ήταν να περιμένει για να ενημερωθεί.

Μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη εστάλη ως απεσταλμένος στον Ελληνα δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσαν για τη Novartis Παύλο Σαράκη. Ο Σαράκης, ο οποίος πολιτικά πρόσκειται στη ΝΔ, φαίνεται να ενημέρωσε τον απεσταλμένο ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και υπάρχει εμπλοκή πολιτικών. Ο πρόεδρος της ΝΔ άρ

χισε να δηλώνει στους συνεργάτες του ότι δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει και ότι ίσως είναι ευκαιρία να απαλλαγούν από τα βαρίδια στο κόμμα. Τα περισσότερα δημοσιεύματα φωτογράφιζαν ως εμπλεκόμενους τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντ. Σαμαρά.

Την εποχή εκείνη αρχίζει η επιθετική στάση του Κυρ. Μητσοτάκη προς το Documento. Τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει αποκαλύψεις για τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» του Μητσοτάκη και τον Φεβρουάριο του 2017 για το ανακριβές πόθεν έσχες του και την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι. Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από συμβούλους του «να τελειώνει με το Documento». Ελάχιστοι, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, τον συμβουλεύουν να μην επιλέξει τακτική πόλωσης και «ηρωοποίησης του Βαξεβάνη». Ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι μιλούσε απαξιωτικά για μένα ζητώντας την κεφαλή μου επί πίνακι, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη μου τηλεφώνησε και μου μετέφερε μήνυμα του τότε εν ζωή πατέρα Μητσοτάκη (απεβίωσε 29 Μαΐου 2017), με τον οποίο διατηρούσα χρόνια φιλική σχέση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μου ζητούσε να δείξω κατανόηση για όσα συμβαίνουν από τη μεριά κάποιων μελών της οικογένειας και επιβεβαίωνε την εκτίμηση στο πρόσωπό μου και στη δημοσιογραφική μου δουλειά. Απάντησα ότι δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον Κυριάκο και κάνω απλώς τη δουλειά μου. Πρότεινα μάλιστα να δώσει συνέντευξη στο Documento και να θέσει όποια θέματα θέλει. Ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις γι’ αυτήν τη συνέντευξη, αιφνίδια η ΝΔ βγάζει ανακοίνωση στην οποία με αποκαλεί ψευδολόγο και συκοφάντη.

Σύμβουλοι του Μητσοτάκη αλλά κυρίως η σύζυγός του και ο Νίκος Γεωργιάδης, του οποίου τη συμμετοχή σε κύκλωμα παιδοφιλίας είχαμε αποκαλύψει δύο χρόνια πριν, πίεσαν να ακολουθηθεί μια γραμμή δολοφονίας του χαρακτήρα μου. Κατηγορούσαν μάλιστα αδίκως την Ντόρα Μπακογιάννη ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τις διαρροές που οδηγούν σε δημοσιεύματα του Documento.

Ενώ η έρευνα για τη Novartis είναι στο αποκορύφωμα, γίνεται προσπάθεια να κλείσει το Documento με απόσυρση του τότε εκδότη Χρήστο Καλογρίτσα. Η προσπάθεια γίνεται με συνεννόηση μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα. Ο Στουρνάρας καλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Καλογρίτσα, τον οποίο έχει μηνύσει για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, και του ζητάει «να τελειώνει με το Documento». Ο Καλογρίτσας αποχωρεί από την εφημερίδα και αμέσως μετά του δίνεται πίστωση 2,5 εκατ. ευρώ παρότι έχει «κόκκινα» δάνεια και έρευνα εναντίον του. Την εποχή εκείνη δεν γνωρίζαμε ακόμη ότι η οικογένεια Στουρνάρα ελεγχόταν από το FBI για τη Novartis ούτε ότι ο Στουρνάρας ήταν χρηματοδοτούμενος από την εν λόγω πολυεθνική κατά το παρελθόν. Αγνοούσαμε επίσης ότι ο εν Ελλάδι αντιπρόεδρός της Κωνσταντίνος Φρουζής είχε διοργανώσει δείπνα υποστήριξης του Κυρ. Μητσοτάκη στο σπίτι του με συνδαιτημόνες φαρμακοβιομήχανους για να τον προωθήσουν στην προεδρία της ΝΔ.

Τον Μάρτιο του 2017 το Documento δημοσιεύει ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα με αναφορά της στον Αρειο Πάγο καταγγέλλει την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελ. Ράικου ότι απέκρυψε από την ανάκριση στοιχεία που αφορούν τον επιχειρηματία έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο. Η Ράικου υποβάλλει την παραίτησή της πριν ακόμη η εφημερίδα κυκλοφορήσει στα περίπτερα, μόνο με την

Το κύμα υποστήριξης #με_τον_Βαξεβάνη, που οι ίδιοι προκάλεσαν, ήδη τους πνίγει. Και δεν αφορά μόνο την υποστήριξη της κοινής γνώμης αλλά και τις αντιδράσεις στη Δικαιοσύνη

αναγγελία του θέματος. Σε δεύτερο δημοσίευμα το Documento αποκαλύπτει sms του Λιακουνάκου από τα οποία προέκυπτε ότι γνώριζε με λεπτομέρειες ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς επρόκειτο να εξετάσει μάρτυρα στη Γαλλία και επιχειρούσε να πείσει τον μάρτυρα να πει ψέματα.

Λίγο αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι ο γιατρός σύζυγος της Ελ. Ράικου είχε χρηματοδοτηθεί από τη Novartis για εικονικά ερευνητικά προγράμματα όπως ακριβώς περιέγραφαν οι μάρτυρες της υπόθεσης. Οταν η Ράικου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις είπε ότι τα στοιχεία είχαν εξαφανιστεί από μια πλημμύρα στο σπίτι της.

Ξαφνικά η εφημερίδα και εγώ προσωπικά βρισκόμασταν σε μια δίνη την οποία δημιουργούσαν απειλούμενα συμφέροντα και ερευνώμενα πρόσωπα.

Απεσταλμένος στην Τουλουπάκη

Στις αρχές του 2018 έχουν διαρρεύσει τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με το FBI τελούν υπό έρευνα. Ανάμεσά τους είναι ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Αντ. Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και φυσικά ο Γ. Στουρνάρας. Είναι η εποχή που ο Αδωνης υποστηρίζει ότι δεν χρηματίστηκε και ως απόδειξη δείχνει σε τηλεοπτική κάμερα το σπίτι του το οποίο έχει υγρασία και παλιά έπιπλα. Λίγες μέρες μετά αλλάζει η υπερασπιστική γραμμή, έπειτα από συνεννόηση Βενιζέλου και Σαμαρά. Αρχίζει η προσπάθεια απαξίωσης και αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων. Τους αποκαλούν κουκουλοφόρους, τους απειλούν και καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους για να τους διώξουν. Ταυτόχρονα αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια να στήσει πολιτική σκευωρία και δείχνουν ως νούμερο ένα εχθρό το Documento. Ολοι αυτοί για τους οποίους το Documento έχει κάνει αποκαλύψεις έχουν συναντηθεί στην υπόθεση Novartis και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς.

Βασικό τους όπλο είναι η μιντιακή υπεροπλία που τους παρέχει τη δυνατότητα να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Ο Αμερικανός υπουργός

Ο Μητσοτάκης ενημερώνεται – προτού ακόμη δημοσιευτεί– ότι το Documento έχει στην κατοχή του τα mails τα οποία αποκαλύπτουν τις σχέσεις του με τον Φρουζή. Το κυριότερο όμως είναι ότι δέχεται πιέσεις από τον Σαμαρά να μην αφήσει στην άκρη την υπόθεση Νovartis, όπως ήθελε, αλλά να την πάρει πάνω του και να… τρέξει το σενάριο της σκευωρίας. Ο Σαμαράς απειλεί ότι θα τον ρίξει και τον βάζει στη γραμμή «θα σας πάω μέχρι τέλους». Ο Αδωνης λειτουργεί ενισχυτικά στην πίεση ως πιο φοβισμένος, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα. Σύμβουλοι του Μητσοτάκη του λένε ότι δεν είναι κακή ιδέα να κρατηθούν Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης και Σαμαράς σε ομηρία στην υπόθεση Novartis, αλλά οι πιέσεις είναι μεγάλες να σηκώσει η ΝΔ το βάρος των ερευνώμενων.

Ξεκινούν νομικές πιέσεις με μηνύσεις και αναφορές κατά της Τουλουπάκη η οποία είναι στο επίκεντρο της έρευνας, αλλά ταυτόχρονα κρυφά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει επαφή μαζί της. Γνωρίζει ότι ο πατέρας της Τουλουπάκη ήταν στενός φίλος του Κων. Μητσοτάκη. Ηταν αυτός που μίσθωνε πούλμαν για να μεταφέρει οπαδούς στις συγκεντρώσεις Μητσοτάκη από την εποχή ακόμη που ίδρυσε το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων. Δημιούργησε λοιπόν επαφές με «ειδικό απεσταλμένο», προκειμένου πρωτίστως να ενημερωθεί και να διαχειριστεί επωφελώς την υπόθεση, η οποία είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα. Προσπάθεια να διευθετήσει την υπόθεση Novartis χωρίς τριγμούς και πολιτικό κόστος έκανε ο Κυριάκος και μέσω του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του καναλάρχη Κυριακού.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε και άλλη μια προσπάθεια πρόσβασης στην Τουλουπάκη. Αρεοπαγίτης, η οποία είχε καταγραφεί σε συνομιλίες από την ΕΥΠ να παραλαμβάνει δώρα από επιχειρηματία, προσέγγισε την Τουλουπάκη η οποία χειριζόταν τη δικογραφία και πρότεινε ανταλλαγή: το κλείσιμο της δικογραφίας Novartis με αντάλλαγμα το κλείσιμο των πειθαρχικών της.

Απειλές και εκβιασμοί μαρτύρων

Παρότι στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης διαβεβαίωνε πως δεν θέλει να διώξει πολιτικούς του αντιπάλους, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ειδική ομάδα ανέλαβε επαφές με τη Δικαιοσύνη για να βρει πρόθυμους δικαστές

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αλλά και η εσωτερική πληροφόρηση οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες –ο «Γιάννης Αναστασίου»– ήταν ο Ν. Μανιαδάκης. Τον Μάιο του 2018 ο Μανιαδάκης άρχισε να καλείται από τον Γ. Στουρνάρα και τον Αδ. Γεωργιάδη (το έχει καταθέσει άλλωστε), οι οποίοι του μετέφεραν μήνυμα ότι αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση, δεν θα περάσει καλά. Ο Μανιαδάκης ενημέρωσε την εισαγγελία και στη συνέχεια κατέθεσε για τα περιστατικά.

Ταυτόχρονα διάφοροι αξιωματούχοι της αστυνομίας που χειρίζονταν το θέμα της προστασίας των μαρτύρων άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην προστασία τους. Κάποιοι μάλιστα, ενώ δεν είχαν αρμοδιότητα, προσπαθούσαν να μάθουν στοιχεία για την ταυτότητα των μαρτύρων. Υπηρεσιακοί παράγοντες καθυστερούσαν την έγκριση των μέτρων και των αποφάσεων ασφαλείας για τους μάρτυρες, κατασκευάζοντας κλίμα τεχνητής ανασφάλειας.

Εξουσία και εκδίκηση

Οταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία (Ιούλιος 2019) τα πράγματα είχαν διαμορφωθεί και ο Μητσοτάκης είχε αυτοπαγιδευτεί. Παρότι στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι δεν θέλει να διώξει πολιτικούς του αντιπάλους, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ειδική ομάδα ανέλαβε επαφές με τη Δικαιοσύνη για να βρει πρόθυμους δικαστές. Η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο έντιμος δικαστής στάθηκε ανελαστικός στις πιέσεις και αποχώρησε με αξιοπρέπεια.

Με πιέσεις της ομάδας Σαμαρά ο Μητσοτάκης προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τον πρώην αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καταπατήθηκε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής τάξης και δικαίου. Σκοπός της επιτροπής ήταν η ενοχοποίηση των αντιπάλων με συρραφή διαφόρων «ερευνών» (από υπόθεση Μιωνή έως υπόθεση Novartis) και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανοχής για την εκδίκηση.

Αγκάθι στους χειρισμούς ήταν το Documento. Ενώ το αφήγημα είχε στο επίκεντρο το Documento και το πρόσωπό μου ως μοχλό της «σκευωρίας», έπρεπε να γίνουν χειρισμοί ώστε να μην καταθέσω στην επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο. Παρά την πρόθεσή μου, έκλεισαν τις εργασίες της επιτροπής γρήγορα. Οργανώθηκε και ακολουθήθηκε το σχέδιο που χάραξαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γιώργος Μυλωνάκης στο Μαξίμου. Το σχέδιο προέβλεπε να με αποτρέψουν να καταθέσω γιατί ήταν επικίνδυνο. Θα εμφανιζόμουν με στοιχεία και έγγραφα και θα κατέρριπτα τους ισχυρισμούς. Με τον τρόπο αυτό θα άφηναν τις κατηγορίες εναντίον μου που κατατέθηκαν από τη Ράικου και τον Μανιαδάκη να επικρέμονται και θα αποφάσιζε δήθεν η Δικαιοσύνη.

Το ζητούμενο ήταν να ανακυκλωθούν το υλικό και η κατηγορία. Να πάει δηλαδή στην ανάκριση και με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς, χωρίς στοιχεία, να κληθώ ως κατηγορούμενος. Φιλοδοξούσαν έτσι να δημιουργήσουν και το αντίστοιχο κλίμα ενοχοποίησης για επικοινωνιακή χρήση με στόχο τη δολοφονία χαρακτήρα. Μόνο που τα πράγματα δεν (τους) πήγαν καλά. Το κύμα υποστήριξης #με_τον_Βαξεβάνη, που οι ίδιοι προκάλεσαν, ήδη τους πνίγει. Και δεν αφορά μόνο την υποστήριξη της κοινής γνώμης αλλά και τις αντιδράσεις στη Δικαιοσύνη. Εισαγγελείς και δικαστές ήδη αντιδρούν στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης για να ικανοποιηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πόσο μάλλον η Μαρέβα (Του).

Doc Σκιέςπαρακράτους

el-gr

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

2022-01-16T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281629603634094

Documento Media