Documento Media

Παπαδόπουλος, Τάγματα Ασφαλείας και Χ

Εκτός από εμπνευστές των αντικομμουνιστικών σχεδίων της ΕΥΠ, οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας είχαν παρελθόν σε δωσιλογικές και ακροδεξιές οργανώσεις

Του Λεωνίδα Φ. Καλλιβρετάκη

Ηστρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου μπορεί να χαρακτηριστεί ανελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε μια ασθενική μεταπολεμική δημοκρατία, οι δε πραξικοπηματίες συνωμότες είχαν εντρυφήσει σε τακτικές χειροπέδησης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Το σύμπαν της ακροδεξιάς και των νεοφασιστικών κινήσεων αείποτε ομνύει στη διακυβέρνηση της χούντας και πέραν των πρακτικών της, με την κατάλυση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, το πράττει δε ως μια συνέχεια των αντιδημοκρατικών πρακτικών των ανώμαλων καθεστώτων του Μεταξά και του εμφυλιοπολεμικού παροξυσμού. Κι αυτό διότι το καθεστώς της χούντας αποτελεί την ύπατη έκφραση του αντικομμουνισμού, προϊόν των σκοτεινών χρόνων της δεκαετίας του ’40 και απότοκο του ψυχροπολεμικού κλίματος των επόμενων δεκαετιών. Αλλωστε οι δικτάτορες δεν άλλαξαν τίποτε στη δομή της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, διαπράττοντας μάλιστα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση, ενώ στο πολιτειακό αρχικά δεν είχαν πρόθεση να καταργήσουν τη μοναρχία παρότι υπήρχαν διαφορετικές φωνές μεταξύ των συνωμοτών.

Ιδανικοί εκφραστές των σχεδίων αντιμετώπισης του «ερυθρού κινδύνου», οι πραξικοπηματίες εκφράστηκαν και «εξυψώθηκαν» μέσω αυτών αλλά και τα προκάλεσαν μάλιστα ώστε να πατήσουν σε αυτά προκειμένου να εξυφάνουν τη συνωμοσία που θα τους έφερνε στην κορυφή, στην εξουσία. Η πορεία των πρωταγωνιστών της αντιδημοκρατικής εκτροπής φωτίζει τη συμμετοχή τους σε ακροδεξιές οργανώσεις και σε σχηματισμούς που συνεργάστηκαν στενά με τον κατακτητή στη βάση του αντικομμουνισμού, αλλά και το πόσο βαθιά παρεισέφρησαν σε παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και συνωμοτικές ομάδες. Ο ΙΔΕΑ άλλωστε –αναζητήστε το αντίστοιχο κεφάλαιο στις προηγούμενες σελίδες– που ήταν η μήτρα των πραξικοπηματιών χτίστηκε στη βάση του αντικομμουνισμού και την αναζήτηση υψηλότερης θέσης ισχύος για τους εκφραστές του στρατεύματος ως νικητές του εμφύλιου πολέμου.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα μικρό από την εμβριθή και αναλυτική μελέτη του πρώην διευθυντή ερευνών του ΕΙΕ Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, από τους πρωτοπόρους της ιστορικής έρευνας στην περίοδο περί τη δικτατορία – τον ευχαριστούμε θερμά για την άδειά του στην αναδημοσίευση. Το πλήρες άρθρο –δημοσιεύτηκε στο «Αρχειοτάξιο», τ. 8, Μάιος 2006, και απόκειται στη διεύθυνση http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8762– εξαντλεί

με χειρουργικό τρόπο τη διερεύνηση της σχέσης του αρχιπραξικοπηματία Γεωργίου Παπαδόπουλου με τα Τάγματα Ασφαλείας και την ακροδεξιά οργάνωση Χ. Συμπληρωματικά, για το ακροδεξιό παρελθόν των υπόλοιπων χουντικών, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στον χαρακτήρα του καθεστώτος, επισημαίνεται και στο άρθρο ότι με την έκδοση νομοθετικού διατάγματος αναγνωρίστηκε πρακτικά ο χρόνος υπηρεσίας στα συνεργαζόμενα με τους ναζιστές Τάγματα Ασφαλείας ως συντάξιμος, επομένως αναβαπτιζόμενοι εντάχτηκαν στην κατηγορία «αντιστασιακοί» (!). Επιπλέον, η οργάνωση εορτασμών για τους «αγώνες του έθνους» με έντονα προπαγανδιστικό «πατριωτικό» και αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Παράλληλα, αρκετά μέλη του ΙΔΕΑ και, όπως είναι επόμενο, αρκετοί πραξικοπηματίες –φυσικά και οπαδοί της– είχαν εμπλακεί σε ακροδεξιές αντικομμουνιστικές οργανώσεις τη δεκαετία του ’40, όπως ο στρατηγός Γρηγόριος Σπαντιδάκης, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Ζωιτάκης, οι υποστράτηγοι Αλέξανδρος Νάτσινας, Νικόλαος Κουρκουλάκος, οι ταξίαρχοι Δημήτριος Πατίλης, Στυλιανός Παττακός, οι συνταγματάρχες Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς, οι αντισυνταγματάρχες Δημήτριος Ιωαννίδης, Δημήτριος Σταματελόπουλος, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Μιχαήλ Μπαλόπουλος, ο ταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής – γιος του πρώτου διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Οσο για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο Λεων. Καλλιβρετάκης καταλήγει στην έρευνά του:

Τα αιρετικά

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/283317525689548

Documento Media