Documento Media

Ελληνικός αθλητισμός και ψηφιακή εποχή

Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αποχωρήσει από την επιτροπή για τη λίστα Πέτσα αφού η κυβέρνηση, λόγω πλειοψηφίας και αντίθετα με τη λογική και το περί δικαίου αίσθημα, δεν επιτρέπει να κληθεί ΚΑΝΕΝΑΣ από τους αναγκαίους μάρτυρες. Στην πράξη η κυβέρ

Τoυ Ιουλίου Συναδινού

Ηδημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, η οποία ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το εγχείρημα αποδομήθηκε μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, λοιδορήθηκε από τις ίδιες τις πρακτικές του υφυπουργού Αθλητισμού, αφού αντιμετωπίστηκε ως εργαλείο χειραγώγησης του αθλητικού κινήματος. Εντέλει στη συνείδηση της αθλητικής κοινότητας καταγράφτηκε ως αντιμεταρρύθμιση.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια ολιστική και πολυεπίπεδη διαδικασία ώστε να περάσει ο αθλητισμός στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και σε ένα καθεστώς ελεύθερης διακίνησης αθλητικών δεδομένων, με τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού (GDPR) για τα προσωπικά δεδομένα.

Η διαδικασία αυτή περιλάμβανε τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του κράτους, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας είχαν προτεραιότητα το νοικοκύρεμα των υπηρεσιών της ΓΓΑ και μια αντιγραφειοκρατική λειτουργία, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση των αθλητικών φορέων και των πολιτών και όχι φυσικά τον «εξωθεσμικό» έλεγχο, τη γραφειοκρατική και οικονομική καταδυνάστευσή τους.

Το ζητούμενο ήταν μια εξωστρεφής ψηφιακή πλατφόρμα, πάντα ανοικτή και προσιτή σε κάθε αθλητικό φορέα, ο οποίος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετείται γρήγορα, με σύγχρονες ηλεκτρονικές λειτουργίες. Αντ’ αυτού ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης επέλεξε για τον εαυτό του τον ρόλο του κλειδοκράτορα ενός μητρώου, το οποίο ανοιγόκλεινε αναλόγως των προθεσμιών των εκλογικών διαδικασιών των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού αθλητισμού, σύμφωνα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, περιλάμβανε τη διασύνδεση μιας σειράς ψηφιακών μητρώων για την απαραίτητη καταγραφή των αθλητικών φορέων (αγωνιστικού αθλητισμού και άθλησης για όλους), του ανθρώπινου δυναμικού και των αθλητικών υποδομών της χώρας. Μια αυτονόητη

ενέργεια για κάθε υφυπουργείο Αθλητισμού που θέλει να έχει επιτελικό ρόλο στην αθλητική ανάπτυξη.

Η λειτουργία της θα συνέβαλε στην τακτοποίηση των σχέσεων μεταξύ της πολιτείας και των αθλητικών φορέων, με θέσπιση συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων και παραμέτρων για την πιστοποίησή τους, και θα συνέβαλε στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον αθλητικό χώρο.

Θα χρησίμευε ως επιτελικό εργαλείο υποβοήθησης των αθλητικών ομοσπονδιών στο πλαίσιο του αναπτυξιακού τους αθλητικού σχεδιασμού. Αυτονόητα και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα παρείχε στατιστικά δεδομένα για την αξιολόγηση των ομοσπονδιών, κάτι που οι ίδιες το επιζητούσαν και μάλιστα το είχαν τονίσει (με πλήρη ομοφωνία) σε όλες τις συσκέψεις διαβούλευσης στις οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Αρκετές μάλιστα είχαν καταθέσει κι εγγράφως τις δημιουργικές τους συμβολές. Οι αθλητικές ομοσπονδίες είχαν κληθεί να συνδιαμορφώσουν με την τότε αθλητική ηγεσία το σχέδιο που δεν τους παρουσιάστηκε ως πολεμικό ανακοινωθέν.

Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού εντάχτηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα 2014-2020», με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της τάξης των 600.000 ευρώ. Ηταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός αθλητισμός εντάχτηκε επισήμως σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Το έργο, με προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με την ΓΓΑ και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών με την εθνική αρχή ΕΣΠΑ, ανέλαβε να εκτελέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, εταιρεία εποπτευόμενη από το ελληνικό δημόσιο. Ολες οι συμβάσεις είχαν εγκριθεί αφού πέρασαν από τους υποχρεωτικούς ελέγχους και είχαν αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων στο πλαίσιο της διαφάνειας.

Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης (σύνταξη μελέτης), τον Ιούνιο του 2019 ήταν έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη β΄ φάση του έργου ύψους 200.000 ευρώ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αναδείχτηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 είχε άλλες βλέψεις. Μπλόκαρε τον διαγωνισμό, έσπασε το έργο σε κομμάτια και προχώρησε σε επιμέρους αναθέσεις. Μια ιδιωτική εταιρεία εγκαταστάθηκε εντός της ΓΓΑ και ανέλαβε την παραλαβή των αιτήσεων των προς αναγνώριση αθλητικών φορέων. Αλλη διαδικασία επιλέχτηκε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ (άραγε με ποιο διαγωνισμό;) για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων με την κωδική ονομασία «Πέλοψ», η οποία στο μεγαλύτερο μέρος είχε υλοποιηθεί ήδη από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ τα περασμένα χρόνια. Σε όλα αυτά προστέθηκαν η «καταστροφή» του ηλεκτρονικού σέρβερ της ΓΓΑ τον Αύγουστο του 2019 και η ανάθεση σε άλλη ιδιωτική εταιρεία της ηλεκτρονικής επανεγγραφής όλου του έντυπου υλικού.

Και τέλος, απαξίωση επιφυλάχτηκε από τον υφυπουργό Λ. Αυγενάκη και στο μοντέλο αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών, το οποίο, αφού το βρήκε έτοιμο στα γραφεία της ΓΓΑ και το βάφτισε «Χίλων», όποτε τον βολεύει το κουνά ως εργαλείο εκφοβισμού των αθλητικών ομοσπονδιών. Το έχει «απαλλάξει» από όλες τις ποιοτικές παραμέτρους και κριτήρια και το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την υποχρηματοδότηση στην οποία καταδίκασε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η αθλητική ηγεσία επί Λ. Αυγενάκη δεν είναι μόνο αυταρχική κι εκδικητική απέναντι στους αθλητικούς φορείς που δεν της κάνουν τα επικοινωνιακά κέφια. Δεν είναι μόνο ανίκανη επειδή «έχασε» το ΕΣΠΑ των 600.000 ευρώ για τον αθλητισμό. Δεν είναι απλώς αντιεπιστημονική αφού δεν έχει ολιστική αντίληψη για τον αθλητισμό.

Είναι επικίνδυνη επειδή υλοποιεί ένα και μοναδικό σχέδιο: την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στον αθλητισμό. Θεσμοθετεί την ασυδοσία των αγορών στον αθλητισμό, υπονομεύει τον επιτελικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την παράδοση του αθλητισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφτηκε στη συνείδηση της αθλητικής κοινότητας ως αντιμεταρρύθμιση

Σταχυολογούμε από τα δικά σας e-mails και περιμένουμε να μας γράφετε για ό,τι νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε μαζί μας στο hello@documentonews.gr

Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη στάση του συγκεκριμένου (και από ό,τι διαβάζω καλοπληρωμένου και ελέω αγιορείτικης θρησκοληψίας χρηματοδοτουμένου ηθοποιού) ανθρώπου είναι τουλάχιστον και επιεικώς απαράδεκτη. Η κριτική δεν πρέπει να γίνεται στο χρήσιμο όπλο (εμβόλιο) αλλά στο λαθεμένο χειρισμό του (κυβερνητική πολιτική/διαχείριση). Επίσης είναι λάθος η ταύτιση αντιεμβολιαστών (συνειδητοί/ δογματικοί αρνητές της επιστήμης που είναι ένα μικρό κομμάτι) και ανεμβολίαστων (σκεπτικιστές, επιφυλακτικοί, αναποφάσιστοι, μπερδεμένοι κ.λπ. που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και πρέπει να γίνουν αντικείμενο στοχευμένης αλλά αντικειμενικής πληροφόρησης και σωστής ενημέρωσης από πολιτεία και επιστημονική/ιατρική κοινότητα). Να είστε όλες και όλοι καλά – Πέτρος Θ.

Αν δεν το έχετε καταλάβει καλά, αυτή η κυβέρνηση των αχρείων δεν πάει να μας διαιρέσει απλώς, πάει να μας υποβάλει το «ο καθένας μόνος του». Ατομική ευθύνη. Η συνταγή είναι απλή και εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη μεγάλη, κατ’

επίφαση, δημοκρατία, τις ΗΠΑ! Εκ γενέσεως. Είμαστε ωραίοι! Είμαστε rugged individualists. Που σημαίνει σκληροί ατομιστές. Δεν τους αρέσει καθόλου η συλλογικότητα (γιατί είναι δύναμη). Oχι πως δεν επιτρέπουν τα συνδικάτα (unions), βεβαίως και τα επιτρέπουν αλλά όχι για ουσιαστικά πράγματα και απεργίες! Oταν γίνει καμιά σοβαρή rugged απεργία, επεμβαίνουν η πολιτοφυλακή (militia) και ενίοτε ο στρατός και η αεροπορία που τους πνίγουν στο αίμα. Ινδιάνοι, Ιταλοί (Σάκο και Βαντσέτι), Eλληνες, μαύροι, Λατίνοι και ων ουκ έστιν αριθμός. Μήπως εφαρμόζεται πάνω μας μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή, γιατί είμαστε μπανανία και προτεκτοράτο; Μήπως γιατί μας δέρνει βλακεία, αμόρφωτοι δίχως μνήμη! Μη λησμόνει, Τιμολέων, διότι όστις λησμονεί δεν ενθυμείται πλέον! Χαίρετε - Γ. Ποτ.

Τα τελευταία μέτρα που η κυβέρνηση εξήγγειλε, είναι εντελώς επιφανειακά και απλώς οπαδοποιούν τους πολίτες, δημιουργώντας αντιπαλότητες χωρίς νόημα. Δεν αναμένεται καμιά θετική επίπτωση στον περιορισμό μετάδοσης

της Covid-19, γεγονός που γνωρίζουν οι κυβερνώντες. Η επιβολή lockdown θα είναι καταστροφική γιατί ούτε η κοινωνία το αντέχει ούτε την εξάπλωση του ιού ανακόπτει και δεν δικαιολογείται ούτε από την προηγούμενη, εντελώς αποτυχημένη, μακροχρόνια εφαρμογή του! – Κατερίνα Π.

Πειραματίζονται, πεθαίνει κόσμος, η οικονομία χωλαίνει με τα μαγαζιά να φυτοζωούν και στο τέλος, αφού θα έχει πεθάνει πολύς κόσμος. θα μας κλείσουν. ΤΩΡΑ πρέπει να γίνει ένα ΓΕΝΙΚΟ LOCKDOWN να σταματήσει η διασπορά, αν κι εγώ τι φταίω που έχω κάνει τα εμβόλια και πάω για το τρίτο; ΑΛΛΑ πρέπει ΤΩΡΑ. Και ένα δεύτερο, ΓΙΑΤΙ δεν μειώνουν τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα; 1,30 έχει το θέρμανσης στα νησιά... Ας τον μειώσουν προσωρινά. Ο Κούλης δεν λέει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό; Ε λοιπόν ας κάνει κάτι για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα. Α, και να μην ξεχάσω, πρέπει να κάνω και συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά που μας έδωσαν, στους συνταξιούχους. Ντροπή ρε! – Μαίρη Τ.

Docsport

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282333978178764

Documento Media