Documento Media

Φαραωνικά πρότζεκτ, «αυτοκρατορική» πολιτική

Κοσμήτορας σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Η σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ συνέβαλε από τον Μάρτιο του 2018 στην ανάδειξη της εμμένουσας οικονομικής κρίσης στη γείτονα.

Οι καθηγητές Οικονομικών Ahmet και Sabri Oncu, από το Πανεπιστήμιο Sabanci στην Τουρκία ο πρώτος και από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο δεύτερος, επισήμαναν ήδη από τότε την αδιέξοδη δημοσιονομική επέκταση σε μη άμεσα παραγωγικές δαπάνες σε συνδυασμό με τη βαθαίνουσα χωρική και ταξική ανισότητα που επιδρά καταστροφικά στην ενεργό ζήτηση της εσωτερικής αγοράς.

Φαραωνικά κατασκευαστικά πρότζεκτ σε συνδυασμό με μια «αυτοκρατορική» επεκτατική εξωτερική πολιτική και οι αντίστοιχες δημόσιες στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούν σε μια ανάλογα ακμάζουσα παραγωγική ανάπτυξη, είναι το κατάλληλο μείγμα για μια κρίση δημοσιονομικής έκθεσης και ταυτόχρονα ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών. Το συγκεκριμένο οικονομικοπολιτικό σκηνικό δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αντιδραστικής ριζοσπαστικοποίησης της τουρκικής ηγεσίας και μονόδρομης σύνδεσής της με υπερσυγκεντροποιημένα, παρασιτικά συμφέροντα του εσωτερικού της και της ανατολικής Μεσογείου, την έξαρση του οποίου βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι άκρως ανησυχητική όχι μόνο για την Τουρκία. Η διαφαινόμενη κοινωνικοοικονομική κατάρρευση, με τις επιπτώσεις της στην εσωτερική πολιτική ισορροπία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να προκαλέσει ακριβώς εγρήγορση της ελληνικής πολιτείας και –γιατί όχι;– προσεκτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση στήριξης της γείτονος.

Doc Τουρκία

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282175064388812

Documento Media