Documento Media

Νέο καμπανάκι για την κυβερνοασφάλεια

Αυξήθηκαν στο 81% οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις

Περισσότερες από τις μισές μεγάλες εταιρείες (55%) αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς δεν εντοπίζουν και δεν αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις παραβιάσεις ή δεν περιορίζουν τον αντίκτυπό τους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη «State of Cybersecurity Resilience 2021» της Accenture.

Συγκεκριμένα, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποτελεί μια διαρκή μάχη και το κόστος είναι μη βιώσιμο» σε σχέση με το 69% στην περσινή μελέτη.

Ασφάλεια… οικοσυστήματος

Ταυτόχρονα, ενώ το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε τις δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των παραβιάσεων –που περιλαμβάνουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα, εφαρμογές, υπηρεσίες, δίκτυα ή συσκευές– αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε κατά μέσο όρο σε 270 ανά εταιρεία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να επεκταθούν οι πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας πέρα από τα στενά τείχη ενός οργανισμού σε ολόκληρο το οικοσύστημά του, καθώς οι έμμεσες επιθέσεις, δηλαδή οι παραβιάσεις σε έναν οργανισμό μέσω της αλυσί

δας αξίας του, συνεχίζουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το 67% των οργανισμών θεωρεί ότι το οικοσύστημά τους είναι ασφαλές, οι έμμεσες επιθέσεις αντιπροσώπευαν το 61% όλων των κυβερνοεπιθέσεων το περασμένο έτος σε σχέση με 44% ένα χρόνο πριν.

Κάποιοι προφυλάσσονται

Ενώ το 82% δαπάνησε περισσότερα για την ασφάλεια, ο αριθμός των παραβιάσεων αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε μια μικρή ομάδα εταιρειών που διαπρέπουν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ευθυγραμμίζουν παράλληλα την επιχειρηματική στρατηγική τους για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και μεγαλύτερης απόδοσης των επενδύσεών τους στην ασφάλεια.

«Οι μεγαλύτερες δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια χωρίς την απαραίτητη ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους και τμήματα δεν συνεπάγονται μεγαλύτερη ασφάλεια» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βουζοπλής, επικεφαλής του τομέα κυβερνοασφάλειας της Accenture στην Ελλάδα. «Οι CISOs πρέπει να απομακρυνθούν από τα σιλό που εστιάζουν στην ασφάλεια, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τα κατάλληλα στελέχη στον οργανισμό τους για να αποκτήσουν μια ολιστική εικόνα των επιχειρηματικών κινδύνων και προτεραιοτήτων» συμπλήρωσε.

Doc Techfinance

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282119229813964

Documento Media