Documento Media

Στην Dimand κατέληξε το ιστορικό κτίριο του Μινιόν

Η εταιρεία του ομίλου Ανδριόπουλου κηρύχθηκε πλειοδότρια με προσφορά περίπου €30 εκατ.

Μαριάννα Τόλια

Υστερα από έξι χρόνια πτώσης των τιμών και απαξίωσης των ακινήτων του κέντρου της Αθήνας, η αντίστροφη μέτρηση με την αύξηση των τιμών που ξεκίνησε το 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη ενισχύει το ενδιαφέρον των εταιρειών real estate για επενδύσεις σε ακίνητα του κέντρου.

Θετικό αποτέλεσμα αυτής της ανάκαμψης πρέπει να θεωρηθεί και η επιτυχής κατάληξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του ιστορικού κτιρίου του Μινιόν, στην αρχή της Πατησίων, που όπως έγινε γνωστό την περασμένη βδομάδα καταλήγει στην εταιρεία real estate Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του κτιρίου, ιδιοκτησίας της Folli Follie Group, είχε καταθέσει προσφορά και η ισραηλινή Brown μέσω κοινοπρακτικού σχήματος που στόχευε στη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο. Η Dimand ωστόσο φέρεται να πρόσφερε περισσότερα, ένα ποσό που προσέγγισε τα 30 εκατ. ευρώ –έναντι εκτίμησης της αξίας του κτιρίου στα 25 εκατ. ευρώ– και κηρύχθηκε πλειοδότρια.

Η μεταβίβαση του ιστορικού ακινήτου του Μινιόν στην πλειοδότρια εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα, μάλλον προς το τέλος του έτους, αφού απαιτούνται οι εγκρίσεις της συνέλευσης ομολογιούχων της Folli Follie, του ΔΣ της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες πάντως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θεωρούνται εξασφαλισμένες.

Σε αναβάθμιση της περιοχής προσβλέπουν οι αγοραστές

Eνα πρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο της αγοράς του Μινιόν από την Dimand είναι ότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα σχέδια αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου (μεταξύ των οποίων και αυτά της οικογένειας Κουτσολιούτσου που ήθελαν να επαναφέρουν στη ζωή το Μινιόν ως πολυκατάστημα και δεν κατέληξαν πουθενά), ο όμιλος Ανδριόπουλου σχεδιάζει να μετατρέψει το μεγάλο εννιαώροφο κτίριο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και έχει έκταση 20.000 τ.μ., σε χώρους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και εστίασης, προσβλέποντας στην αναβάθμιση της περιοχής.

Και επειδή το Μινιόν αποτέλεσε το μεγαλύτερο ίσως κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού εμπορίου, αξίζει να πούμε λίγα λόγια για τη μοναδική ιστορία του. Μοναδική γιατί η ξεχωριστή αυτή επιχείρηση ξεκίνησε το 1934 από ένα μικροσκοπικό περίπτερο που είχε ανοίξει στα Χαυτεία ο Αγγελος Σεραφειμίδης και μέσα σε 20 χρόνια στα χέρια του ταλαντούχου, ευρηματικού και πρωτοπόρου συνεταίρου του Γιάννη Γεωργακά μετατράπηκε στο πρώτο και μοναδικό τότε ελληνικό πολυκατάστημα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή του εννιαώροφου ακινήτου σε χώρους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και εστίασης

Ηταν κέντρο αγορών για τους επαρχιώτες

Το πολυκατάστημα Μινιόν από τη δεκαετία του 1950 κιόλας διέθετε 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, αποτελώντας κέντρο αγορών για τους επαρχιώτες που έρχονταν για ψώνια στην Αθήνα και μαγικό τόπο για τα παιδιά που το επισκέπτονταν τα Χριστούγεννα για να πάρουν τα δώρα τους και να φωτογραφηθούν με τον Αϊ-Βασίλη.

Ενδεικτικό του τζίρου του Μινιόν είναι ότι κατά τη δεκαετία του 1970 είχε φτάσει να είναι το ενδέκατο σε εισπράξεις πολυκατάστημα στην Ευρώπη. Αλλά ακριβώς στο απόγειο της δόξας του, το 1980, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από εμπρησμό και μολονότι έγινε προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές με δανεισμό και το Μινιόν ξαναλειτούργησε το 1983, οι μέρες του υψηλού τζίρου δεν επανήλθαν ξανά και το 1989 χρεοκόπησε, ενώ το ιστορικό του κτίριο παρέμεινε κενό κουφάρι επί 23 χρόνια, έως σήμερα.

Doc Επιχειρήσεις

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282080575108300

Documento Media