Documento Media

Αδιαφορία για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής

Το τελευταίο τρίμηνο καλλιεργητές και κυρίως κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής. Συν τοις άλλοις, υπήρξε πρόβλημα με την πληρωμή των ενισχύσεων, γεγονός που έφερε τους κτηνοτρόφους της Κρήτης στην Αθήνα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι έχει γίνει με τις πληρωμές κι αν η κυβέρνηση έχει εργαλεία ώστε να ενισχύσει τους παραγωγούς να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα κόστη;

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για τους λιγότερο προνομιούχους, διχάζει την κοινωνία, αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν υπόπτους, έχει άγνοια των αιτιών των προβλημάτων, ενώ αντίθετα είναι ταχύτατη στις απευθείας αναθέσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Αδιαφορούν για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τόσο οι παραγωγοί όσο και ο πρωτογενής τομέας στο σύνολό του (π.χ. μεταποιητές, αλιείς). Προέβλεψαν ανεπαρκείς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότησή τους. Αδιαφορούν για τον σχεδιασμό και τη συνεργασία μεταξύ πόρων ΚΑΠ και Ταμείου Ανάκαμψης που θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά. Η χειρότερη πληρωμή προκαταβολής βασικής ενίσχυσης που έγινε ποτέ φέτος αποδεικνύει πως η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους για να εντοπίσει τους πραγματικούς παραβάτες, προτιμά να καρατομήσει οριζόντια και με πλήρη αδιαφάνεια τις ενισχύσεις σε όλους τους παραγωγούς.

Οταν η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον χρέωση λόγω της «ρήτρας αναπροσαρμογής» και η αγροτική

παραγωγή έχει τον υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη βαθμό εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και θεσμοθετεί ψίχουλα μόνο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Οταν σύμφωνα με την ΕΕ (DGAgri, στοιχεία Σεπτεμβρίου 2021), η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων είναι 68,5%, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και δεν θεσμοθετεί το οτιδήποτε.

Οταν οι αυξήσεις στις ζωοτροφές κυμαίνονται από 30-40%, ενώ μπορεί ανά περιοχές και είδος να φτάσουν και το 70%, δεν δίνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του επιπλέον κόστους στις ζωοτροφές, παρά θεσμοθετεί μια μείωση του ΦΠΑ που αποτελεί λογιστικό μέγεθος και δεν μεταφράζεται σε πραγματικό όφελος για τους κτηνοτρόφους.

Οι επιπτώσεις είναι πρώτα και κύρια στο εισόδημα των παραγωγών και αναμένουμε ένα πρωτοφανές σπιράλ δυσμενών επιπτώσεων. Πολλά χωράφια δεν θα καλλιεργηθούν, ενώ τα κοπάδια σφάζονται. Είναι πιθανό του χρόνου να έχουμε πολύ σοβαρό κίνδυνο να είναι μειωμένη τόσο η ζωική όσο και η φυτική παραγωγή και η εγκατάλειψη της γης γίνεται πλέον σοβαρή απειλή.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που επιδεινώνεται από την εργασιακή πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρά φαινόμενα μείωσης κατανάλωσης αλλά και μπροστά σε κίνδυνο για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Πώς οι αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και ηλεκτρικό ρεύμα θα οδηγήσουν σε σφαγή κοπαδιών και εγκατάλειψη της γης

Doc Πρόσωπο

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282050510337228

Documento Media