Documento Media

Η ηθική των όπλων

Η κυβέρνηση κρύβει τα στοιχεία του 2020 από τις ευρωπαϊκές αρχές

Τάσος Μπάρλας

Μετά το «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» και την προμήθειαμαμούθ αεροπλάνων και φρεγατών που έθετε στο περιθώριο την υπεροπλία της Τουρκίας, ήρθαν η κατήφεια, ο προβληματισμός και οι καταγγελίες για τη συμφωνία του Ερντογάν με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ. Ακούσαμε απίθανα επιχειρήματα όπως ότι δεν συνάδει «με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης» και καταγγελίες ότι αυτό γίνεται με πρωθυπουργό τον «σοσιαλιστή» Πέδρο. Αλήθεια η Μέρκελ πουλάει όπλα στην Τουρκία; Ανήκει στον σοσιαλιστικό χώρο;

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτονται όσο πλησιάζει το τέλος του τρέχοντος έτους. Δυστυχώς, οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, όσο και αν εντείνεται το προπαγανδιστικό σόου μέσω των καλοπληρωμένων ΜΜΕ. Το κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει ήδη στο ροκάνισμα του 10% του κατώτατου μισθού και αν συνεχιστεί η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος θα λάβει δραματικές διαστάσεις. Τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις πιέζονται επίσης και από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Μπροστά σε αυτήν τη λαίλαπα που κτυπάει τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται ψίχουλα τα οποία μοιράζει σε όλο και λιγότερες. Οταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής έκτακτο επίδομα για συνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ, έρχεται ο θεματοφύλακας των οικονομικών, ο πολύς Θεόδωρος Σκυλακάκης, να τον διαψεύσει και το περιορίζει βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια €7.200 ατομικό εισόδημα και €14.400 για οικογενειακό, αποκλείοντας μάλιστα τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Φαίνεται ότι τα μέτρησε καλύτερα από τον ανέμελο Κυριάκο και είδε ότι δεν του φτάνουν για τους καλούς τους φίλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ετσι όμως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη όσο και αν οδύρεται ο Αδωνης Γεωργιάδης. Οταν μάλιστα δεν μπορούν να υλοποιήσουν ούτε αυτό που υπόσχονται καθώς 3.500 σχέδια επενδύσεων έχουν κολλήσει στον γραφειοκρατικό μηχανισμό των υπουργείων. Με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην οποία επιδίδεται εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχείς μειώσεις μισθών και μνημονιακού τύπου προϋπολογισμό, η ανάπτυξη θα μείνει μόνο στους αριθμούς. Και έρχονται και νέα μνημόνια εξ Εσπερίας, βλέπε Γερμανία.

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και μόνο ως λεπτομέρεια μπορεί να χαρακτηριστεί η «παράλειψη» της Ελλάδας να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα κονδύλια που δαπάνησε η χώρα μας για κοινωνική προστασία το 2020. Προσφάτως, η

Eurostat δημοσίευσε τις πρώιμες εκτιμήσεις για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας των κρατών-μελών συγκρίνοντας το 2019 (προ πανδημίας) με το 2020 – πρόκειται για τους κύριους βασικούς δείκτες για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ολοκληρωμένων Στατιστικών Κοινωνικής Προστασίας (ESSPROS). Αυτοί οι δείκτες παρέχονται σε εθελοντική βάση και η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την απουσία των στοιχείων, δεν ήθελε να συμμετάσχει.

Εξετάζοντας το γεγονός αποκομμένο από την πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με τη SARS-CoV2 να θερίζει τον πληθυσμό και τον πρωθυπουργό «αυτοκράτορα» να δηλώνει «δεν θεωρώ ότι μας έχει ξεφύγει η πανδημία», τότε φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο «διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και με βάση αυτές πρόκειται για μια ακόμη πολιτική επιλογή απόκρυψης από τον Κυριάκο Μη

τσοτάκη που καθ’ έξιν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Κούρεμα στις δαπάνες

Αν λοιπόν αυτή την πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού ή του υπουργού Επικρατείας Αρη Σκέρτσου να μην αποστέλλονται στοιχεία ώστε να μη γίνεται σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (δεν έχει ξεχαστεί η πρόσφατη δήλωση του Σκέρτσου: «Δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ») τη συσχετίσουμε με τις περικοπές στις δαπάνες υγείας και γενικότερα στην κοινωνική προστασία για το 2022, γίνεται εύκολα κατανοητό τι συμβαίνει και έχει χαθεί μέσα σε ένα χρόνο, με επτάμηνο lockdown, ο πληθυσμός μιας πόλης όπως η Φλώρινα!

Οταν κάποιος διαβάσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως κατατέθηκε, διαπιστώνει ότι τα μέτρα λιτότητας καταλαμβάνουν για το 2022 τους κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της υγείας αλλά και της κοινωνικής προστασίας. Αναλυτικότερα:

– Περικόπτονται 820 εκατ. που αφορούν την υγεία.

– Αφαιρούνται 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία.

– Μειώνονται κατά 600 εκατ. ευρώ οι υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες που αφορούν την πανδημία. Ολα αυτά σε συνθήκες ακραίας έξαρσης του SARS-CoV2 που σαρώνει την κοινωνία, με 100 συνανθρώπους μας να «φεύγουν» καθημερινά, με το υγειονομικό προσωπικό να είναι εξαντλημένο, να μην υπάρχουν επαρκή αναλώσιμα και να στήνονται «πολυτελείς», κατά Σκέρτσο, ΜΕΘ στους διαδρόμους. – Επιπλέον αφαιρείται 1,7 δισ. ευρώ από το κοινωνικό κράτος (κοινωνικές δαπάνες, πρόνοια, στήριξη ανέργων κ.λπ.) που σημαίνει ότι στην πράξη θα υπολειτουργεί.

Τα ευρωπαϊκά στοιχεία

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020 οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (36% του ΑΕΠ), την Αυστρία (34%) και την Ιταλία (33%), ενώ στην Ιρλανδία ήταν 15%, καθώς και σε Λετονία, Ουγγαρία και Λιθουανία 18%.

Στην πραγματικότητα, η ποσοστιαία μεταβολή των δαπανών κοινωνικής προστασίας μεταξύ 2019 και 2020 επιβεβαιώνει την αύξηση σε όλα τα κράτη-μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (28% σε σύγκριση με το 2019), την Ιρλανδία (21%) και την Κύπρο (18%). Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σουηδία (4%), την Κροατία και τη Δανία (5%).

3,4

δισ. ευρώ στερεί ο προϋπολογισμός από τις παροχές σε υγεία, πρόνοια, ανεργία το 2022, ενώ η πανδημία επελαύνει στη χώρα

Doc Συν(ή Πλην)είδηση

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282024740533452

Documento Media