Documento Media

Δικαστικό «μπλόκο» σε έρευνα των «New York Times»

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ και παρελκυστικές τακτικές από την ερευνώμενη ακροδεξιά οργάνωση Project Veritas

Λαμπρινή Παπαδοπούλου

Εν συντομία

Πρωτοδικείο στις ΗΠΑ απαγορεύει προσωρινά τη δημοσίευση ή αναζήτηση εγγράφων στους «New York Times» που σχετίζονται με την ακροδεξιά οργάνωση Project Veritas.

Γιατί ενδιαφέρει

Εξωφρενική φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας.

Προσωρινή παύση στην έρευνα των «New York Times» αναφορικά με την ακροδεξιά οργάνωση Project Veritas επέβαλε πριν από λίγες ημέρες πρωτοδικείο της Νέας Υόρκης, το οποίο διέταξε να σταματήσει προσωρινά η δημοσίευση ή η αναζήτηση εγγράφων που σχετίζονται με την εν λόγω οργάνωση από την εφημερίδα. Η Project Veritas παρουσιάζεται ως δημοσιογραφικός οργανισμός, ωστόσο, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι «NYT», πρόκειται ουσιαστικά για οργάνωση η οποία κινείται στα όρια μεταξύ της παραπλανητικής δημοσιογραφίας και της πολιτικής κατασκοπείας. Μάλιστα η ιστορική εφημερίδα έφερε στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση συνεργαζόταν διαρκώς με τους δικηγόρους της προκειμένου να ερευνήσει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να συνεχίζει τις παραπλανητικές πρακτικές της προτού προσκρούσει σε ομοσπονδιακούς νόμους.

Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς πλήθος πολιτών αλλά και οργανώσεων που προασπίζονται την ελευθερία του Τύπου έκαναν λόγο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών επιταγών για την προστασία των δημοσιογράφων. Από την πλευρά της η Project Veritas εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αποτελεί μέρος μιας εκκρεμούς αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση που κατατέθηκε από την Project Veritas εναντίον των «NYT» το 2020. Αιτία ήταν η αποκάλυψη ενός βίντεο στο οποίο παρουσιάζονταν εκπρόσωποι της οργάνωσης να κάνουν λόγο για νοθεία των εκλογών στη Μινεσότα.

«Οταν ένα δικαστήριο φιμώνει τη δημοσιογραφία, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει το δικαίωμά τους στην ενημέρωση» Ντιν Μπακέ Συντάκτης των «New York Times»

«Γελοία απόφαση» λέει ο δικηγόρος ΜΜΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Θίοντορ Τζ. Μπούτρους ο νεότερος, δικηγόρος που εκπροσωπεί μέσα ενημέρωσης, τη χαρακτήρισε «γελοία». «Αν και πρόκειται για προσωρινή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και οι αδιόρατοι περιορισμοί των ελευθεριών των δημοσιογράφων δεν επιτρέπεται να γίνονται ανεκτοί. Το ότι μάλιστα γίνεται λόγος για περιορισμό στη συλλογή των πληροφοριών είναι πραγματικά πρωτάκουστο» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Ντιν Μπακέ, συντάκτης των «NYT», επισήμανε ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Οταν ένα δικαστήριο φιμώνει τη δημοσιογραφία, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει το δικαίωμά τους στην ενημέρωση. Το ανώτατο δικαστήριο το κατέστησε αυτό σαφές στην υπόθεση των “Εγγράφων του Πενταγώνου”, εκδίδοντας μια απόφαση-ορόσημο εναντίον του εκ των προτέρων περιορισμού δημοσίευσης δημοσιογραφικής ύλης. Αυτή η αρχή ισχύει σαφώς εδώ. Επιδιώκουμε την άμεση αναθεώρηση αυτής της απόφασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δικαστική απόφαση θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον έως και την 1η Δεκεμβρίου.

Στο μικροσκόπιο και για άλλη υπόθεση

Η Project Veritas αποτελεί αντικείμενο έρευνας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον πιθανό ρόλο της στην κλοπή ημερολογίου της κόρης του προέδρου των ΗΠΑ. Σελίδες του ημερολογίου δημοσιεύτηκαν στο «National File», έναν ακροδεξιό ιστότοπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των «NYT», η εν λόγω ιστοσελίδα είχε αρκετούς δεσμούς με την Project Veritas καθώς ο επικεφαλής της ήταν στο παρελθόν πρόεδρος εταιρείας εγγεγραμμένης στην ίδια διεύθυνση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ιστότοπου.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου μοιράζεται μια διεύθυνση με εταιρεία που διευθύνεται από πρώην Βρετανό κατάσκοπο, ο οποίος δίδαξε τακτικές κατασκοπείας σε στελέχη της Project Veritas.

Doc #defendfreespeech

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281887301579980

Documento Media