Documento Media

Κοίτα ποιοι μιλάνε για τη διαχείριση της πανδημίας

Η πανδαισία ανευθυνότητας και ψεμάτων της κυβέρνησης που για τις ευθύνες της κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες

Επιμέλεια Μάριος Αραβαντινός

Εν συντομία

Δεν ξέρουν τι να πιστέψουν οι πολίτες εξαιτίας της πολιτικής διαχείρισης και των απίστευτων δηλώσεων που ξεστομίζουν δύο χρόνια τώρα στελέχη της κυβέρνησης και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια κοινωνία που περιμένει από τους ειδικούς και την πολιτική ηγεσία να λάβουν αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας ακούει αποσβολωμένη ψέματα και βλέπει να της χρεώνονται όλα τα δεινά.

Αλαλούμ, ανευθυνότητα, ψέματα, μετακύλιση ευθυνών. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής έναντι της πανδημίας σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη χώρα να μετρά απώλειες πολέμου με πάνω από 17.000 νεκρούς, τα νοσοκομεία να έχουν ακόμη μια φορά ξεπεράσει τα όριά τους και τους πολίτες ανάστατους, αφού ο φόβος της νόσησης αλλά κι ενός νέου lockdown είναι ορατός, παρά

τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός αλλά και μέρος της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζουν όχι απλώς να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες, αλλά και συχνά να καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινής λογικής. Το Documento, αφουγκραζόμενο την ανησυχία που προκαλούν οι κυβερνητικές παλινωδίες, επιχειρεί να καταγράψει όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι, από τα οποία προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το «επιτελικό κράτος» και οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ ασχολήθηκαν εξαρχής με την επικοινωνία αλλά όχι με την ουσία.

24 Φεβρουαρίου 2020 Β. Κικίλιας

Μόλις δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε ότι «έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», ενώ τόνιζε ότι «η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη». Οι μέχρι σήμερα πάνω από 17.700 νεκροί επιβεβαιώνουν ότι οι δηλώσεις του ήταν εκτός πραγματικότητας.

Αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες προκαλώντας σύγχυση και καταστρατηγώντας συχνά κάθε έννοια κοινής λογικής συνεχίζουν να στέλνουν η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Μητσοτάκης και μέρος της επιστημονικής κοινότητας

31 Μαρτίου 2020 Σωτ. Τσιόδρας

Εν μέσω πρώτου lockdown, την περίοδο που άπαντες άκουγαν ευλαβικά τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα να δίνει οδηγίες, εκείνος είχε τοποθετηθεί για τη χρήση μάσκας: «Κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας δεν μειώνει τις λοιμώξεις». Πέντε ημέρες μετά πρόσθετε ότι κακή χρήση της μάσκας μπορεί έως και να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης. Τελικώς, όπως αποδείχτηκε περίτρανα, η χρήση μάσκας ήταν και παραμένει αναγκαία.

9 Απριλίου 2020 Στ. Πέτσας

Ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στους πολίτες κάθε πρόβλημα που προέκυπτε από την πανδημία και την κακή διαχείρισής της γινόταν σταδιακά εμφανής, επιχειρούσε παράλληλα να μη δυσαρεστήσει το προνομιακό για την ίδια ακροατήριο των πιστών – και το πράττει μέχρι σήμερα. Σε μια από τις αλησμόνητες ενημερώσεις δημοσιογράφων ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας

είχε προτρέψει τους πολίτες να παρακάμψουν τους περιορισμούς για να επισκεφτούν τον ιερό ναό της γειτονιάς τους: «Παρεμπιπτόντως, μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του».

27 Μαΐου 2020 Κυρ. Μητσοτάκης

Τρεις μήνες μετά τις μεγαλοστομίες περί θωρακισμένου ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε πώς η Ελλάδα «νίκησε» τον κορονοϊό. Ακριβώς την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός καλούσε υπό το φως του γραφικού ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης τους πολίτες του κόσμου να επισκεφτούν την Ελλάδα. Λέγοντας ενσυνείδητα ψέματα, αφού ήταν ήδη σαφές ότι η πανδημία δεν έχει νικηθεί και πως το δεύτερο μεγάλο κύμα δεν θα αργούσε να ξεσπάσει, είχε αναφέρει ότι βασικός άξονας της επιτυχίας ήταν «η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αύξηση των ΜΕΘ και η προμήθεια προστατευτικού υλικού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό». Στην πραγματικότητα, η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν ανεπαρκής, γιατροί και νοσηλευτές

υποχρεούνταν σε πολλές περιπτώσεις να καλύπτουν οκτάωρη βάρδια με μόλις μία χειρουργική μάσκα προστασίας προσώπου και τα χαμηλά ποσοστά νόσησης του πληθυσμού οφείλονταν αποκλειστικά στο γεγονός ότι τα πρώτα μέτρα περιορισμού των πολιτών ελήφθησαν με καταγεγραμμένα μόλις τρία κρούσματα, πράγμα βέβαια που επιβεβαίωνε πως το ΕΣΥ ήταν και παρέμενε ανοχύρωτο!

24 Αυγούστου 2020 Ν. Κεραμέως

Την περίοδο πια που τα ψεύδη του Κυρ. Μητσοτάκη περί νίκης της Ελλάδας έναντι του κορονοϊού αποκαλύπτονταν, η υπουργός Παιδείας έσπευδε να ανοίξει τα σχολεία, χωρίς όμως επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν ο συνωστισμός. Δεν ήταν απαραίτητο για τη Νίκη Κεραμέως, διότι σύμφωνα με δήλωσή της ο μέσος όρος των μαθητών ανά τμήμα ήταν 17. Είχε τεχνηέντως συνυπολογίσει τους μαθητές που συνωστίζονταν στις τάξεις μεγάλων αστικών κέντρων –και ο αριθμός τους μπορεί να έφτανε ακόμη και τους 30– με τους ελάχιστους μαθητές στα σχολεία ακριτικών περιοχών.

29 Αυγούστου 2020 Γκ. Μαγιορκίνης

Τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας περί χαμηλού κινδύνου διασποράς στα σχολεία είχε σπεύσει να ενισχύσει τότε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, άρτι αφιχθείς και παραλαμβάνων τη σκυτάλη των ενημερώσεων από τον Σωτ. Τσιόρδα. Είχε παρουσιάσει ένα αμφιλεγόμενο διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο ιός μεταδιδόταν οριζόντια σε μια τάξη αλλά όχι κάθετα. Το τι πραγματικά συνέβαινε στα σχολεία δεν άργησε ασφαλώς να φανεί αφού στις 9 Νοεμβρίου έκλεισαν, ενώ και σήμερα η διασπορά στις σχολικές αίθουσες είναι τεράστια, παρότι η Ν. Κεραμέως αρνείται να το παραδεχτεί.

22 Οκτωβρίου 2020 Κ. Καραμανλής

Περίπου 20 μέρες πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν ασφυκτικές και η αντίδραση των πολιτών έντονη και εύλογη. Ομως ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε σημειώσει ότι «πρέπει να φοράμε μάσκα, διότι καλύτερα ένα λεωφορείο γεμάτο και όλοι να φοράμε μάσκα, παρά ένα λεωφορείο μισοάδειο με τους μισούς να φοράνε μάσκα».

23 Οκτωβρίου 2020 Ν. Χαρδαλιάς

Στο ίδιο μήκος κύματος ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ή αποδείξεις πως τα ΜΜΜ σχετίζονται με τη διασπορά του ιού: «Οπως τουλάχιστον παρακολουθώ τις αναλύσεις των επιδημιολόγων, το γεγονός ότι (σ.σ.: οι επιβάτες) φοράνε μάσκα κρατάει πολύ χαμηλά τη μετάδοση του ιού στα ΜΜΜ».

27 Οκτωβρίου 2020 Σωτ. Τσιόδρας

Από τη δύσκολη θέση είχε σπεύσει τότε να βγάλει την κυβέρνηση ο Σωτ. Τσιόδρας. Ως μη όφειλε, δήλωσε επί λέξει: «Είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτήν τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν. Εμείς ως επιστήμονες το λέμε συνέχεια. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε στα μέσα μεταφοράς τον συνωστισμό, όσο αυτό είναι εφικτό. Φορέστε τη μάσκα σας, μην τη φοράτε με λάθος τρόπο».

24 Νοεμβρίου 2020 Γ. Γεραπετρίτης

Ισως εν τη ρύμη του λόγου, ίσως από αναλγησία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη: «Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Κατά τον υπουργό Επικρατείας, μεγαλύτερος αριθμός ΜΕΘ θα σήμαινε και περισσότερους νεκρούς. Αυτή την αποστροφή ίσως υιοθέτησε και ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος πληροφόρησε τους πολίτες ότι ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ για να πεθάνει. Ο τελευταίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ψευδοπρόβλημα» τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.

5 Ιανουαρίου 2021 Αδ. Γεωργιάδης

Στην αυγή του 2021, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης είχε προχωρήσει δημοσίως σε μια δήλωση που δυνητικά πιστοποιεί και ποινική ευθύνη της κυβέρνησης για το χάος που προκλήθηκε στη βόρεια Ελλάδα πριν από έναν χρόνο. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, την ορθοδοξία, την πίστη δεν επιβάλαμε καραντίνα πριν από τη γιορτή του αγίου Δημητρίου».

10 Φεβρουαρίου 2021 Κυρ. Μητσοτάκης

Αφού δήλωνε περιχαρής ότι η Ελλάδα νίκησε τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός σημείωνε σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ότι «δεν βλέπουμε απλώς το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ». Μια ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός μέσω μηνύματός του στον ελληνικό λαό τόνιζε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι πασιφανές από την εξέλιξη της πανδημίας ότι εκείνο που έβλεπε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήταν το φως του ήλιου που ξεπροβάλλει μετά το τούνελ, αλλά το τρένο του κορονοϊού που ερχόταν με ταχύτητα.

6 Μαΐου 2021 Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, είχε χλευάσει από το βήμα της Βουλής και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άρση της πατέντας των εμβολίων. «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθούν η Pfizer και η Astra Zeneca μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία» έλεγε τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τελικά βέβαια μόλις προ τριών ημερών έως και το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την άρση των πατεντών, πρόταση την οποία καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ αφήνοντας τις φτωχές χώρες εκτεθειμένες στον ιό και στις μεταλλάξεις του.

13 Μαΐου 2021 Γ. Γεραπετρίτης

Ημέρα επανεμφάνισης του Γ. Γεραπετρίτη ο οποίος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση των εμβολιασμών μεταξύ των χωρών της G20. Βεβαίως η Ελλάδα δεν ανήκει στους G20 και με τη λογική του υπουργού Επικρατείας θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν πρώτη και μεταξύ των χωρών της Αφρικής ή της νότιας Αμερικής.

3 Νοεμβρίου 2021 Ακης Σκέρτσος

Τη σκυτάλη πήρε ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε στον Παύλο Τσίμα ότι «δεν μπορούμε και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας». Την ώρα που ασθενείς διασωληνώνονται και πεθαίνουν σε κοινούς θαλάμους και διαδρόμους ο Ακ. Σκέρτσος θεωρεί πολυτέλεια τις περισσότερες ΜΕΘ!

12 Νοεμβρίου 2021 Ν. Κεραμέως

Εμμένοντας σε όσα εδώ κι έναν χρόνο ισχυρίζεται, η υπουργός Παιδείας είπε ερωτηθείσα για τις συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως οι συχνοί έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί, «σε αντίθεση με την αραίωση τμημάτων, όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά». Ευτυχώς για το κύρος της επιστημονικής κοινότητας, μέχρι ώρας δεν έχει βρεθεί κάποιος να επιβεβαιώσει τον επικίνδυνο ισχυρισμό της.

18 Νοεμβρίου 2021 Κυρ. Μητσοτάκης

Στο τελευταίο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός επιχείρησε, κατά την προσφιλή συνήθειά του, να μετακυλίσει στους ανεμβολίαστους την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ομως ούτε αυτήν τη φορά κατάφερε να αποφύγει τα ψέματα. «Πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων» είπε, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε». Στην πραγματικότητα, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, χώρες με αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού με την Ελλάδα, και παράλληλα περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, έχουν μικρότερο αριθμό θανάτων. Η Αυστρία, για παράδειγμα, με 1.562,02 κρούσματα ανά εκατομμύριο, έναντι 652,7 κρουσμάτων αντιστοίχως στην Ελλάδα, έχει 4,68 θανάτους ανά εκατομμύριο έναντι των 8,09 της χώρας μας. Ομως δεν αρκέστηκε σε αυτό το ψέμα. Πρόσθεσε ότι «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί». Είναι βεβαίως γνωστό πια, κατόπιν σχετικών επισημάνσεων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί άμεσα όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μετατραπεί κάποια στιγμή σε ενδημική νόσο.

19 Νοεμβρίου 2021 Ακης Σκέρτσος

Το τελευταίο –μέχρι το επόμενο– μαργαριτάρι ακούστηκε επίσης από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν επιβάλλεται υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, είπε στο Mega ότι «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό». Κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι μάλλον περιττό.

Στέλιος Πέτσας

Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ 25/09/2020

Γιώργος Γεραπετρίτης

Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών 24/11/20

Ακης Σκέρτσος

Δεν μπορούμε και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας 3/11/21

Doc Μητσοτραμπισμός

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281642488444108

Documento Media