Documento Media

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Από τη δίωξη μέχρι το «ξέπλυμα»

Ηποινική δίωξη κατά του Ανδρ. Λοβέρδου είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Νοέμβριο του 2019 για το αδίκημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση πολιτικού προσώπου. Ενα μήνα μετά, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση σε επίπεδο ανάκρισης. Δύο χρόνια αργότερα και δίχως η ανακρίτρια να έχει προβεί σε κάποια ανακριτική πράξη για την ουσία της υπόθεσης αποφάσισε να εκφράσει τη «διαφωνία» της για την ασκηθείσα ποινική δίωξη ερμηνεύοντας τον νόμο περί

ευθύνης υπουργών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια έκρινε ότι είναι «αναρμόδια» να «διενεργήσει ανάκριση», καθώς κάτι τέτοιο είναι «αρμοδιότητα του Ειδικού Δικαστηρίου και του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου». Εκτός όμως από αυτό η ανακρίτρια έκρινε και κάτι ακόμη: ότι η άσκηση της ποινικής δίωξης στον Ανδρ. Λοβέρδο είναι «απαράδεκτη» καθώς το «αξιόποινο των πράξεων» έχει «εξαλειφθεί».

Πιο αναλυτικά, η Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου φέρεται να επισημαίνει στη διαφωνία της ότι όσες πράξεις είχαν γίνει πριν από τον Απρίλιο του 2011 στην περίπτωση Λοβέρδου είχαν παραγραφεί κατά τον χρόνο άσκησης της ποινικής δίωξης (Νοέμβριος του 2019), κα

θώς είχε παρέλθει πενταετία από την τέλεσή τους. Επιπλέον, η ανακρίτρια έκρινε ότι εν γένει τα αδικήματα που αποδίδονται στον Ανδρ. Λοβέρδο έχουν παραγραφεί λόγω του κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς φέρονται να έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας και άρα είχαν «υποκύψει στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 του συντάγματος (νόμος περί ευθύνης υπουργών)».

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ορίζει ότι τα αδικήματα σε βάρος υπουργών παραγράφονται εάν ακολουθήσουν δύο τακτικές σύνοδοι της Βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση τα αδικήματα που αποδίδονται στον Ανδρ. Λοβέρδο φέρονται να έγιναν κατά τις ΙΓ΄ και ΙΔ΄ βουλευτικές περιόδους. Δηλαδή από 4.10.2009 έως και 11.4.2012 (ΙΓ΄) και από 6.5.2012 έως 19.5.2012 (ΙΔ΄). Από τότε ακολούθησαν τρεις βουλευτικές περίοδοι.

Επομένως κατά την ανακρίτρια, που έκρινε αντίθετα από όλους ότι η δικογραφία Λοβέρδου εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία και άρα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Είχε κρίνει τα αντίθετα η Βουλή

Ωστόσο για το ζήτημα αυτό είχε αποφανθεί η Βουλή τον Μάιο του 2018. Εάν δηλαδή η δωροδοκία πολιτικών προσώπων εμπίπτει ή όχι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ειδικότερα είχε κρίνει τότε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για ενδεχόμενη δωροδοκία

Τον Μάιο του 2018 η Βουλή είχε κρίνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας σε βάρος πολιτικών προσώπων δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών

σε βάρος πολιτικών προσώπων, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελείται επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Συνεπώς το ελληνικό κοινοβούλιο έκρινε ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν είχε υποπέσει σε παραγραφή.

Εύλογα λοιπόν η κίνηση αυτή της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, σχεδόν τρία χρόνια μετά εγείρει πολλά ερωτήματα, ενώ ρίχνει σκιές πάνω στην ήδη τραυματισμένη στα μάτια της κοινής γνώμης Δικαιοσύνη. Αντί –ως όφειλε– να ερευνήσει την ουσία της υπόθεσης, εάν δηλαδή ο Λοβέρδος χρηματίστηκε ή όχι όπως κατηγορείται και –γιατί όχι;– να διερευνήσει περαιτέρω για να μη μένει καμία σκιά και

το πού τυχόν κατέληξε το χρήμα, μια και στην προκαταρκτική έρευνα δεν υπήρξαν σχετικά στοιχεία, του πρόσφερε χείρα βοηθείας με έναν κατάπτυστο νόμο ο οποίος εδώ και δεκαετίες δίνει ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.

«Ελαβε 200.000 ευρώ από τον Φρουζή»

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρ. Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση ασκήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 βάσει σχετικής παραγγελίας που είχε αποστείλει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τα συμπεράσματα του διαβιβαστικού που είχε αποστείλει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή προκειμέ

νου να αρθεί η ασυλία του Ανδρ. Λοβέρδου ήταν κόλαφος, αφού βάσει αυτών φέρεται πως προέκυπταν εξυπηρετήσεις του πρώην υπουργού προς τη Novartis. Οι επίμαχες εξυπηρετήσεις ήταν πέντε και αφορούσαν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ευνοϊκή μεταχείρισή της.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελία έκρινε ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή… και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος φέρεται να έλαβε αυτό το ποσό προκειμένου «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα επίμαχα αδικήματα τα οποία φέρεται να διέπραξε ο πρώην υπουργός Υγείας τελέστηκαν από την 1η Απριλίου 2011 έως και τη 17η Μαΐου 2012 «ως μέλος της κυβέρνησης και δη ως υπουργός Υγείας, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ζήτησε άμεσα για τον εαυτό του οποιασδήποτε φύσης ωφέλημα, που δεν δικαιούται, ως αντάλλαγμα για ενέργεια μελλοντική, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά».

«Ωφέλησε οικονομικά τη Novartis»

Το επίδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ότι βάσει του ν. 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, «η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της ΕΕ στα όποια υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών». Παρ’ όλα αυτά, βάσει της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επί υπουργίας Λοβέρδου πραγματοποιήθηκαν υπερτιμολογήσεις σε πέντε σκευάσματα της Novartis.

Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εξ αυτών ήταν το φαρμακευτικό σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια BTx28. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, στο πεδίο που φέρει γενικό τίτλο “Δελτίo Τιμών Φαρμάκων 4-8-2011 (Ορθή Επανακοινοποίηση)”… Το νέο υπολογιστικό φύλλο έχει μια παραπάνω εγγραφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι 683, αφού με απόφαση Λοβέρδου έχει προστεθεί το Gilenya CAPS 0.5 mg BT x 28 PVC/PVDC/alu, το οποίο “είναι και το μοναδικό νέο φάρμακο που τιμολογήθηκε στο συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων”».

Ακόμη, υπήρξε υπερτιμολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος, αφού και πάλι μέσω απόφασης Λοβέρδου –βάσει της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς– ανατιμολογήθηκε στις 6 Απριλίου 2012, λαμβάνοντας χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και βάσει του μέσου όρου των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών θα έπρεπε «να ανέρχεται

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρ. Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, ασκήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Τα συμπεράσματα του διαβιβαστικού ήταν κόλαφος, αφού βάσει αυτών φέρεται πως προέκυπταν εξυπηρετήσεις του πρώην υπουργού προς τη Novartis

στο ποσό των 1.785,35 ευρώ». Οι πράξεις του Λοβέρδου, βάσει της εισαγγελίας, είχαν αποτέλεσμα «να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία Novartis λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό κατά τα έτη 2011 και 2012 στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες».

«Κατόπιν απόφασης Λοβέρδου»

Αντίστοιχα, το σκεύασμα Tasigna 200 mg x 112 εισήχθη στο δελτίο τιμών φαρμάκων στις 17 Μαΐου 2011, όταν και έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ. Στις 19 Αυγούστου 2011, όταν το επίμαχο σκεύασμα εισήχθη εκ νέου στο δελτίο τιμών, έλαβε την ίδια χονδρική τιμή, η οποία κατέβηκε ελάχιστα, στις 4.092,36 ευρώ, όταν εισήχθη στο δελτίο τιμών στις 21 Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα με την εισαγγελία όμως «η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 3.362,38 ευρώ», ενώ η αυξημένη χονδρική τιμή προήλθε «κατόπιν απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου».

Παράλληλα, το σκεύασμα Tasigna Caps Hard 112 x 150 mg έλαβε στις 10 Απριλίου 2012 χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελία «η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 2.659,05 ευρώ…».

Ακόμη, το σκεύασμα Novartis Lucentis Inj. Sol 10 mg/ML BT x1 Vial 2,3 mg/ 0,23 ml έλαβε –πάλι μέσω απόφασης Λοβέρδου βάσει της εισαγγελίας– χονδρική τιμή 914,66 ευρώ μετά την ανάρτησή του στο δελτίο τιμών φαρμάκου. Η εισαγγελία έκρινε πως η χονδρική τιμή του «έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 887,30 ευρώ…». Το επίμαχο σκεύασμα προτιμήθηκε από τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με την εισαγγελία, έναντι του φτηνότερου σκευάσματος Avastin της εταιρείας Roche. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, κατά την εισαγγελία, δεν προέβη σε μια υπουργική απόφαση προκειμένου να «εγκριθεί η χρήση του φθηνότερου φαρμάκου Avastin, προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικό όφελος στην εταιρεία Novartis».

«Κέρδη από την αύξηση πωλήσεων του Lucentis»

Η εμπλοκή του Ανδρ. Λοβέρδου διαφάνηκε και από την εισήγηση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ακόμη δύο γιατροί. Στην επίμαχη εισαγγελική πρόταση, την οποία αποκάλυψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, αναγνωρίζεται ότι ο Φρουζής δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα. Αναγνωρίζεται επίσης πως η αύξηση των κερδών της Novartis στην Ελλάδα το 2012-15 κατά 71,48 εκατ. δολάρια προέκυψε από την αύξηση των πωλήσεων του φαρμάκου Lucentis –ένα από τα σκευάσματα για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Ανδρ. Λοβέρδο– και από την αύξηση των πωλήσεων διάφορων συνταγογραφούμενων φαρμάκων της Novartis.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, υπήρξε ροή «βρόμικου» χρήματος. Τα χρήματα αυτά καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της Novartis Ελλάς και στη συνέχεια φέρονται να κατέληγαν στον Κ. Φρουζή, ο οποίος φρόντιζε να πάνε στους «τελικούς αποδέκτες», αφού όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση: «Τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν αρχικά προς τις εν λόγω παρένθετες εταιρείες και εν συνεχεία περιέρχονταν στον Φρουζή που επιμελούνταν της λήψης τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους, πολιτικά πρόσωπα και άλλους ήτοι και γιατρούς».

Doc Νοvartisgate

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281621013607628

Documento Media