Documento Media

Μητσοτακικός τραμπισμός

Του Κώστα Βαξεβάνη

Σας έχει τύχει να συζητάτε με κάποιον παθολογικό ψεύτη ή ανόητο συνωμοσιολόγο και να καταθέτετε τα όπλα γιατί δεν υπάρχει καμιά λογική βάση συμφωνίας ή αντιπαράθεσης έστω; Εχετε συναντήσει κάποιον που υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη γιατί διαφορετικά θα πέφταμε κάτω ή κάποιον που θεωρεί ότι έχουμε το χάραγμα του Αντίχριστου μέσα από το εμβόλιο; Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο καταφέρνουν να έχουν δίκιο στο προσωπικό τους σύστημα, αλλά ακυρώνουν και κάθε προσπάθεια να επικρατήσει ο ορθολογισμός. Οπου βρεθούν η αλήθεια

εξαφανίζεται σαν να έχει προσβληθεί από κάποιον ιό. Προεκτείνετε τώρα αυτές τις καταστάσεις σε επίπεδο πολιτικής.

Οποιος σήμερα βρίσκεται απέναντι από τον Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει με όρους καθαρής και παραδοσιακής πολιτικής, με αντιπαράθεση αρχών και προτάσεις για πολιτικές λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οδηγήσει το κόμμα του έξω από τα γνωστά και αποδεκτά πλαίσια άσκησης της πολιτικής και συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να τον αναγκάσεις να κριθεί για την πανδημία, την οικονομική του πολιτική ή την πρόοδο. Ο πρωθυπουργός έχει ακυρώσει την απλή λογική και τις προεκτάσεις της στην πολιτική πραγματικότητα και διαμορφώνει γύρω του έναν εικονικό κόσμο με ψέματα και ψευτοαφηγήματα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται μοναδικός νικητής. Το χειρότερο είναι πως καθιερώνει πολύ γρήγορα και όσο δεν αμφισβητείται ακόμη τον πολιτικό ανορθολογισμό και το ψέμα σε αποδεκτή πραγματικότητα, φτιάχνοντας μια κατάσταση που αλλάζει τα μέτρα. Σε λίγο όποιος προσπαθεί να τον κρίνει με βάση αυτά που συνήθως αποτελούν μέτρα στην πολιτική θα είναι γραφικός, αστοιχείωτος και εχθρός της προόδου.

Βγήκε στη Βουλή και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια. Το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής με ανάρτησή του στο Twitter μας ενημέρωσε πως «η Οικονομία μας ανακάμπτει. Ολες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα και το κάνουν κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι για πρώτη φορά επιστρέφουν στην Ελλάδα». Από πού πήρε ο πρωθυπουργός όλα αυτά τα στοιχεία; Τι τον κάνει να σηκώνει το βλέμμα χωρίς ντροπή πάνω από 18.000 φέρετρα κορονοθανάτων και να μιλάει για πράγματα που δεν υπάρχουν;

Ο Μητσοτάκης δεν είναι ο παθολογικός ψεύτης των παραδειγμάτων της παρέας. Τα ψέματά του έχουν μια στρατηγική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα αντίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ και επαναλαμβάνει με τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων του την τακτική του τέως προέδρου των ΗΠΑ. Οταν σου ζητούν την αλήθεια, εσύ θα επιμένεις στο ψέμα ώστε να κλονίσεις κάθε πίστη στη χρησιμότητά της.

Ενδεχομένως να μη φτάσει στο ακραίο σημείο να πιει χλωρίνη για να αποδείξει ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό, αλλά και εκεί ακόμη υπάρχουν διάφοροι σαλτιμπάγκοι τύπου Αδωνη για να κάνουν τον κασκαντέρ της άκρας γελοιότητας.

Γιατί να απολογηθεί σε όσα απαιτεί η συνήθης πολιτική αντιπαράθεση; Είναι ευκολότερο, κατέχοντας Μέσα και μέσα, να κάνει την αντιπαράθεση ένα πεδίο με ψέματα, με τέτοιο τρόπο που οι αντίπαλοι δεν θα τολμούν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει ώστε να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Σε κάθε θέση που διατυπώνεται από την αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης απαντά με στρέβλωση της πραγματικότητας. Κάθε κριτική και έλεγχος χαρακτηρίζονται συκοφαντία και επίθεση από τον αντίπαλο. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την εφιαλτική ακρίβεια και τις θηριώδεις ανατιμήσεις στην ενέργεια και αυτός και οι υπουργοί του μιλούν για ενίσχυση του εισοδήματος. Ο Μητσοτάκης δεν μπαίνει σε δυσάρεστα και απαιτητικά καλούπια, αντιθέτως δημιουργεί τα δικά του μες στα οποία δεν χωρά καμιά λογική θέση. Ολα είναι όπως τα θέλει και όπως τα προπαγανδίζει.

Εκανε κάτι διαφορετικό ο Τραμπ; Η υφήλιος τον χαρακτήριζε επικίνδυνο, αυταρχικό και διαταραγμένο, αλλά αυτός έβγαζε τους πάντες τρελούς. Παρ’ όλα αυτά, δημιούργησε ένα πολιτικό κοινό και το κίνημα του τραμπισμού, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα παρά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μητσοτάκης λειτουργώντας όπως ο νονός μιας πολιτικής μαφίας εξαφανίζει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των εγκλημάτων που έχει διαπράξει. Στη Βουλή συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, αλλά ο Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία του κόμματός του απαγόρευσε να κληθεί για να εξεταστεί ο υπεύθυνος υπουργός. Επιτροπή Πέτσα χωρίς τον Πέτσα. Τέτοια κοινοβουλευτική εκτροπή και συγκάλυψη είχαμε να ζήσουμε από την εποχή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος έλεγαν μετά την εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά ότι οι λογαριασμοί του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν αριθμοί τηλεφώνων και ο Ακης ένας αθώος από τον οποίο έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη.

Ο πρωθυπουργός, ακριβώς όπως ο Τραμπ, αντιστρέφει καθημερινά την πραγματικότητα, κατηγορεί όσους τον κατηγορούν και επιβάλλει το οικογενειακό κράτοςεπιχειρηματία. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να μιλάνε περί κομψότητος και ποιότητος αλλά ποτέ περί αθλιότητος στην πολιτική

Η δημοσιογράφος Λάλι Γουέιμαουθ (Lally Weymouth) της «Washington Post» σε συνέντευξή της με τον Μητσοτάκη τον κατηγόρησε για ολισθήματα και τον ρώτησε για τη στάση (και τις ρυθμίσεις) διώξεων απέναντι στον Τύπο. Οι κρίσιμες ερωτήσεις εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα σαν να μην έγιναν ποτέ. Ο,τι δεν βολεύει τον Μητσοτάκη εξαφανίζεται, θυμίζοντας εκείνες τις παλιές ιστορικές φωτογραφίες στις οποίες διαγράφονταν τα ανεπιθύμητα πρόσωπα προτού εξαφανιστούν και βιολογικά.

Ο πρωθυπουργός, ακριβώς όπως ο Τραμπ, αντιστρέφει καθημερινά την πραγματικότητα, κατηγορεί όσους τον κατηγορούν και επιβάλλει το οικογενειακό κράτος-επιχειρηματία. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να μιλάνε περί κομψότητος και ποιότητος αλλά ποτέ περί αθλιότητος στην πολιτική. Απέναντι στους πρόσφυγες επίσης διατηρεί την ίδια τακτική και ρητορική με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, αναθέτοντας στους δικούς του Τραμπαρίφες τη δηλητηρίαση της κοινής γνώμης με θεωρίες μίσους. Για τον εαυτό του κρατά την εικόνα του κοσμοπολίτη πατριώτη, αφού τα πτώματα, σε όλες τις εκφράσεις της πολιτικής του, υποβιβάζονται σε παράθεση απρόσωπων αριθμών. Εχετε δει αλήθεια στην τηλεόραση να μιλάει κάποιος που πέρασε κορονοϊό για την εμπειρία του; Αν υπάρξουν τέτοιες μαρτυρίες, δεν θα μπορεί ο Μητσοτάκης να πει πως διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία.

Η ελληνική alt-right, μείγμα φτιαγμένο από Μπογδάνους και Αδώνηδες, παίζει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής των πιο ακραίων σχεδιασμών στον μητσοτακικό τραμπισμό. Και φυσικά το χρήμα ρέει, όπως έρεε στα σκάνδαλα του Τραμπ. Σύμβουλοι που κλωνοποιούνται σε διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις παραμένουν τα πρότυπα αριστείας του Μητσοτάκη, ο οποίος φτιάχνει τον δικό του Trump Tower, δομημένο από βλαχομπαρόκ στοιχεία οικογενειακής βαλκανικής κομψότητας.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

2021-11-28T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281500754523340

Documento Media