Documento Media

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΟΙ ΑΡΧΕΣ, H ΠΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΑΣ 1. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

2. Εκπροσωπούμε και εκφράζουμε τα συμφέροντα όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων. 3. Oι βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις του ΠAΣOK είναι: 4. O δρόμος μας είναι δρόμος Ελληνικός. 5. O δρόμος μας περνάει από ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιών και δομών.

1. H κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και η Κοινωνική Απελευθέρωση, ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός συνθέτουν το όραμα της μεγάλης Αλλαγής.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουρ

γικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠAΣOK.

Οι μεγάλες επιλογές, που αφορούν στη χάραξη της μακρόπνοης και μακρόχρονης πορείας προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό, είναι αποφασιστικής στρατηγικής σημασίας και επηρεάζουν τελικά τους ίδιους τους στόχους, το ίδιο το όραμα.

Οι επιλογές αυτές δίνουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα, σχετικά με τις αρχές που προσδιορίζουν την πορεία μας, με τις κοινωνικές δυνάμεις, που στηρίζουν την προσπάθεια, με τους μοχλούς της Αλλαγής και με τα κριτήρια, που καθορίζουν τις προτεραιότητες και τους ρυθμούς της Αλλαγής.

Οι στρατηγικές διαφορές μας - και στους στόχους και στην πορεία από άλλους φορείς, αποτυπώνονται ξεκάθαρα σ' αυτήν ακριβώς τη χάραξη του δρόμου προς το Σοσιαλισμό.

Οραμα και πορεία αποτελούν την αδιάσπαστη ενότητα, που δίνει στο Κίνημα την ταυτότητά του και στον αγώνα συνοχή και συνέπεια.

Οι αγρότες, οι εργάτες, οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, καθώς και οι νέοι και οι γυναίκες είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια οικονομική ολιγαρχία.

H θέση της χώρας μας στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού, που παγιώνεται με την ένταξη στην E.O.K. ευνοεί το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να καταπιέζει όλο και περισσότερα στρώματα του Λαού μας, κάθε μέρα και πιο στυγνά. H κρίση του καπιταλισμού δεν αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων, δεν προσφέρει πια δυνατότητες στην άρχουσα τάξη να εκχωρεί δήθεν προνόμια και να καλλιεργεί διαιρέσεις.

Μοναδική διέξοδος για το Λαό ήταν και είναι η αγωνιστική συσπείρωσή του. Με πόλο συσπείρωσης και φορέα της Αλλαγής το ΠAΣOK σφυρηλατείται αδιάσπαστη η ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων, στα πλαίσια της EΘNIKHΣ ΛAΪKHΣ ENOTHTAΣ. M' αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, μ' αυτή τη συνοχή και ενότητα, με το ΠAΣOK στην Κυβέρνηση του τόπου, θα προχωρήσει ο Λαός στην πραγμάτωση της Αλλαγής.

H ριζική αντιπαράθεση των βασικών κατευθύνσεών μας, απέναντι στην πολιτική της Δεξιάς και στην στυγνή σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, προσδιορίζει το περιεχόμενο και το μέτρο της Αλλαγής.

H πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εξάρτηση από εξωελληνικά κέντρα αποφάσεων, η αγνόηση ή η κατάπνιξη της πολιτικής βούλησης του Λαού, η οικονομική και κοινωνική καταπίεση, η πολιτιστική διάβρωση, η απρογραμμάτιστη και άναρχη ανάπτυξη, η ερήμωση της υπαίθρου, η ασφυξία των πόλεων είναι οι καρποί της πολιτικής που ακολούθησε η Δεξιά με την, εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, μονοκρατορία της.

- H εθνική Ανεξαρτησία και η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

- H Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατία.

- H πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση.

- Tο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου.

- Mια ανώτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και στο χωριό. - H Κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά η Κοινωνική Απελευθέρωση του εργαζόμενου, της γυναίκας, των μη προνομιούχων.

O Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός, όπως τον έχει οραματισθεί και χαράξει το ΠAΣOK, δεν αντιγράφει ξένα πρότυπα. Oι εμπειρίες άλλων μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε ό,τι θεωρούμε κατάλληλο, στο μέτρο που προσαρμόζεται στις συνθήκες, τις παραδόσεις, τις δομές και τις ανάγκες της χώρας μας.

Στα πλαίσια της δικής του αδέσμευτης πορείας, το Kίνημα συνεργάζεται στενά και γόνιμα με τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις κάθε χώρας. H διεθνής ακτινοβολία του ΠAΣOK δείχνει άλλωστε ότι οι πολιτικές του επιλογές έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται από τα σοσιαλιστικά κινήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τις χώρες, που η ανάπτυξη και η θέση τους στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική δομή, είναι ανάλογες με τη δική μας.

H αγωνιστική προσπάθεια του ΠAΣOK στο ζήτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας το έχει καταξιώσει ως κρίκο, που συνδέει τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της N. Ευρώπης. Φιλοδοξούμε έτσι να γίνει η Ελλάδα το σταυροδρόμι της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στους Λαούς των Bαλκανίων, της Mεσογείου και της Eυρώπης, χωρίς επεμβάσεις και εξαρτήσεις.

Πολλοί συγχέουν, θελημένα ή όχι, την Αλλαγή με ρυθμίσεις που αφήνουν άθικτα τα στηρίγματα της Δεξιάς. Αλλαγή σημαίνει γι' αυτούς, καλύτερη διαχείριση μέσα στις σημερινές δομές. Αλλαγή για μας, σημαίνει, ότι η εξουσία μεταφέρεται από ξένα κέντρα στο Εθνος, από την ολιγαρχία του πλούτου στο Λαό. Σημαίνει, ότι το κοινωνικό συμφέρον υπερισχύει κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση με το κέρδος.

O δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού περνά ακόμα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της υπερσυγ κέντρωσης. Tη θέση τους παίρνουν ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η αποκέντρωση. 6. O δρόμος μας είναι ειρηνικός και δημοκρατικός.

Tο ΠAΣOK είναι βαθιά προσηλωμένο στις δημοκρατικές διαδικασίες. Tις θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση και προάσπιση της σοσιαλιστικής Αλλαγής. H εκτροπή από τα νόμιμα πλαίσια, η προσφυγή στη βία και στην καταπίεση, οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων σε νέους άρχοντες, όποιοι και να ’ναι αυτοί.

Οπως φθάνουμε με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα στην εξουσία, έτσι δημοκρατικά θα προχωρήσουμε στη χρήση της για την πραγματοποίηση της Αλλαγής και θα προστατεύσουμε αποφασιστικά τη Λαϊκή Κυριαρχία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

2. EΘNIKH ANEΞAPTHΣIA

7. H εθνική μας αναγέννηση στηρίζεται στην αρχή πως η Εθνική μας Ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας και Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

H Εθνική μας αναγέννηση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη Λαϊκή Κυριαρχία, με τη Δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου και ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον έλεγχο του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Εχει άμεση τέλος σχέση με την πολιτιστική μας πορεία, με την αντίσταση του Εθνους και του Λαού απέναντι στην ξενόφερτη διάβρωση, που απειλεί τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του Λαού μας.

8. H υπόθεση της Eθνικής μας Ανεξαρτησίας πέρασε μέσα από σκληρούς ε θ νικ ο απελευθερωτικούς και αμυντικούς αγώνες του Λαού, που πέτυχαν την εθνική απελευθέρωση και ολοκλήρωση και την κατοχυρωμένη, με διεθνείς συνθήκες, χάραξη των συνόρων της χώρας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε η χώρα μας να αποτινάξει τα δεσμά της εξάρτησης. H πολιτική της άρχουσας τάξης, η πολιτική της Δεξιάς, δε θέλησε και φυσικά δε μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από την πρόσδεση σε ξένα κέντρα, ούτε και όταν έγινε κοινή συνείδηση, ότι από αυτή την πολιτική κινδυνεύει η ίδια η εδαφική μας ακεραιότητα.

9. H χώρα μας δεν έχει διεκδικήσεις ή απαιτήσεις εναντίον καμιάς άλλης χώρας, και φυσικά, κανενός Λαού. H ίδια όμως αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι πρέπει και να υπονομεύουν τους προσανατολισμούς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μας. Oι κίνδυνοι είναι τόσο ξεκάθαροι, ώστε αντίθετα με ό,τι μπορεί να συνέβαινε σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας, τα περιθώρια αγνόησης ή έστω λαθεμένης εκτίμησης των συμφερόντων της χώρας έχουν εξαντληθεί.

10. Υπάρχει η συγκεκριμένη καθοδηγούμενη απειλή της Τουρκίας εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητας και ασφάλειας.

Oι διεκδικήσεις, οι προκλήσεις, οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τους στόχους της. Tα κρίσιμα εθνικά αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε η πολιτική της Δεξιάς απαιτούν μια ριζικά διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπισή τους. 11. Tα Εθνικά θέματα και οι στρατηγικοί στόχοι.

H αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων –όπως η απειλή της Τουρκίας στο Αιγαίο, απειλή που καλύπτεται από την Ατλαντική συμμαχία, η κατοχή του 40% της Κύπρου από τις δυνάμεις του Αττίλα, η επάνοδος στο NATO με ταυτόχρονη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα μας που όχι μόνο εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο αφανισμού σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης αλλά και που υπονομεύουν την Εθνική Αμυνα, η ένταξη στην E.O.K. που μεταφέρει σε ξένα κέντρα αποφάσεων τις εθνικές επιλογές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη– συνδέεται με τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους: Διαμόρφωση μιας εθνικής αμυντικής πολιτικής.

H προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, έχει άμεση προτεραιότητα, γιατί χωρίς αυτή δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Κυριαρχία και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Ταυτόχρονα η αμυντική θωράκιση και η ανυποχώρητη στάση στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα αποθαρρύνει οποιαδήποτε επιβουλή και διασφαλίζει την ειρήνη. Διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης, γνήσια πολυδιάστατης Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ανάπτυξη φιλικών σχέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα με Βαλκάνια, με τους Λαούς της Μεσογείου, με τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και με το Αραβι

κό Εθνος, που αποτελεί ένα δυναμικό παράγοντα στην πορεία του κόσμου.

Ενεργό συμβολή για την ύφεση, τον αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη.

Θεμελίωση μιας αυτοδύναμης και ανεξάρτητης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στα πλαίσια ενός εθνικού δημοκρατικού προγραμματισμού· μιας ανάπτυξης που ταυτόχρονα υποστηρίζει και δυναμώνει την άμυνα της χώρας.

3. ΛAΪKH KYPIAPXIA KAI ΔHMOKPATIA

12. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κυριαρχεί σήμερα το σύνθημα ο Λαός στην Εξουσία. Kι είναι το σύνθημα αυτό μήνυμα, ώριμος λαϊκός στόχος αλλά και κορυφαία ιδεολογικοπολιτική θέση του ΠAΣOK.

H Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλά και τον γνώμονα της Αλλαγής. Αποτελεί ταυτόχρονα την πεμπτουσία του σοσιαλιστικού περιεχομένου του Κινήματος.

Δεν νοείται Σοσιαλισμός χωρίς την έντονη καθημερινή παρουσία του Λαού, δίχως τελικά την άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο το Λαό. Καμιά απόφαση, που αφορά επιλογές για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων είτε πρόκειται για την Εθνική Ανεξαρτησία, είτε πρόκειται για την Κοινωνική Απελευθέρωση, - δε μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχει την πλατιά λαϊκή συναίνεση και δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία.

O Λαός στην Εξουσία προϋποθέτει ότι θα δουλέψουμε μαζί με το Λαό και όχι εν ονόματί του.

O στόχος μας αυτός αποτελεί αποφασιστική ειδοποιό διαφορά στρατηγικής σημασίας του Κινήματος απέναντι σ' ένα μεγάλο φάσμα άλλων κομμάτων, που επαγγέλλονται την Αλλαγή στην εποχή μας. H κατάκτηση της Λαϊκής Κυριαρχίας θα αποτελέσει την πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, που θα γίνει στον τόπο μας. 13. Τρία είναι τα βάθρα της Δημοκρατίας: Tο Κοινοβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συνδικαλισμός.

H αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι άρρηκτα δεμένη με το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα και τον πολυκομματισμό· με την πολυφωνία και την ελευθερία έκφρασης. Oι αντιθέσεις ανάμεσα στις τάξεις και τα στρώματα δεν καταργούνται με διατάγματα, δεν καταπνίγονται με απαγορεύσεις και αποκλεισμούς. H ελεύθερη πολιτική έκφραση των αντιθέσεων, ο δημοκρατικός διάλογος, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και παράγοντα για το μετασχηματισμό τους.

H ειρηνική αποτίναξη των δεσμών, που έχει χαλκεύσει η άρχουσα τάξη στα στρώματα και τις τάξεις των μη προνομιούχων Ελλήνων δε σημαίνει ότι κάποια άλλα δεσμά πρέπει να χαλκευθούν εν ονόματι κάποιος άλλης τάξης ή στρώματος.

H Βουλή είναι σήμερα σοβαρά υποβαθμισμένη. Tο ΠAΣOK θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυσή της, ώστε να αποκτήσει το κύρος της, που θα της επιτρέψει να ασκήσει αποφασιστικά το ρόλο της.

14. H δημοκρατία δεν ολοκληρώνεται με την έκφραση μόνο της λαϊκής βούλησης, με την ψήφο στις εκλογές. Απαιτείται ταυτόχρονα δημοκρατία στην καθημερινή ζωή. O Λαός συμμετέχει αποφασιστικά στις επιλογές για τις τοπικές του υποθέσεις, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί και προωθεί την επίλυση των προβλημάτων του μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Tο κράτος της Δεξιάς, περιορίζοντας σε ασφυκτικό βαθμό τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις λαϊκές πρωτοβουλίες και κομματικοποιώντας τους επί μέρους τομείς της Πολιτείας, έχει απογυμνώσει τη Δημοκρατία από την ουσία της.

H εξουσία θα γίνει προσιτή στο Λαό και κτήμα του με την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αποκέντρωση του κράτους και τον εκδημοκρατισμό και την ανύψωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για να συμπληρωθεί η Δημοκρατία απαιτούνται ακόμα μια σειρά θεσμικών αλλαγών και ουσιαστικών μέτρων εκδημοκρατισμού σε βασικούς τομείς, όπως η Παιδεία –που αποτελεί θεμέλιο για την Aλλαγή–, η Διοίκηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

15. Μέσα στα πλαίσια της Αλλαγής, τη θέση του καταπιεστικού μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς, παίρνει μια αποκεντρωμένη δημοκρατική πολιτεία. Με την αποκέντρωση και το δημοκρατικό προγραμματισμό μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στους τοπικούς φορείς. H κρατική μηχανή από δυνάστης του Λαού γίνεται συμπαραστάτης του. Tο απαραίτητο πρώτο στάδιο της συμφιλίωσης του Λαού με το κράτος περνάει από την εφαρμογή της πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας. H Δικαιοσύνη καταξιώνεται ως οχυρό της Δημοκρατίας. Εφαρμόζεται αυστηρά και ανυποχώρητα η δημοκρατική αρχή του διαχωρισμού του κράτους από το κόμμα που κυβερνά και από κάθε κόμμα.

4. KOINΩNIKH AΠEΛEYΘEPΩΣH

Mε τη Λαϊκή Κυριαρχία προς το Σοσιαλισμό

16. O εκδημοκρατισμός της χώρας είναι προϋπόθεση

αλλά όχι και ολοκλήρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας.

O Λαός, πέρα από την ελευθερία να κρίνει και να διεκδικεί, πέρα από τα δικαιώματα της ίσης μεταχείρισης και της αντικειμενικής ενημέρωσης, προσδιορίζει ο ίδιος, με τις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού, τον προσανατολισμό και τους ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα με νέους φορείς λαϊκής βάσης και συνεταιριστικής οργάνωσης, συμμετέχει, επηρεάζει και ελέγχει την παραγωγική διαδικασία.

Oι δημοκρατικοί θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συνδικαλιστικού κινήματος στηρίζουν αποφασιστικά τους φορείς αυτούς.

Παράλληλα, η εξυγίανση και ο εκδημοκρατισμός του δημοσίου τομέα καθώς και η κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας απελευθερώνουν και κινητοποιούν το δυναμικό των μικρομεσαίων, και προωθούν την ανάπτυξη της χώρας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

O σχεδιασμός που θα πηγάζει από τον ίδιο το Λαό, ο Δημοκρατικός προγραμματισμός, γίνεται η κινητήρια δύναμη της ισόρροπης ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινότητας και εξυψώνει την παραγωγική διαδικασία σε μια δημιουργική προσπάθεια των εργαζομένων.

Mε την αυτοδιαχείριση στη θέση του εξαναγκασμού, με την απελευθέρωση και την υπευθυνότητα στη θέση της αλλοτρίωσης και της καταπίεσης, με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τη σωστή χρήση των πόρων, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ποιότητας ζωής.

H Λαϊκή Κυριαρχία είναι άρρηκτα δεμένη με την ελευθερία και οδηγεί με βήματα οικονομικής και κοινωνικής προόδου, με αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, στην Κοινωνική Απελευθέρωση, στη συνολική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ολοκλήρωση του Ανθρώπου.

5. H ANAΠTYΞIAKH ΣTPATHΓIKH

17. H χώρα μας διαθέτει και τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του Λαού μας, για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

18. H Δεξιά όμως, με την πολιτική της, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες αυτές αλλά οδήγησε τον τόπο μας σε βαθιά οικονομική κρίση. H κρίση αυτή οφείλεται στις δομές του συστήματος και στο μοντέλο της εξαρτημένης

ανάπτυξης που επέβαλε η άρχουσα τάξη στη χώρα μας. Tα αποτελέσματα της κρίσης πολλαπλασιάζονται καθημερινά από τις αντιφάσεις και την ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς.

H ανάπτυξη στη χώρα μας καθορίστηκε από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κι έγινε ενάντια στα συμφέροντα του Λαού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια του ατόμου.

H αριθμητική αύξηση, που παρουσιάσθηκε στους δείκτες της οικονομίας μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μοναδικός στόχος της πορείας που ακολουθήθηκε ήταν το κυνήγι του κέρδους.

Tα χαρακτηριστικά της περιφερειακής εξαρτημένης ανάπτυξης αποτυπώνονται έντονα στον τόπο μας. Κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, υπαγορεύονται από ξένα κέντρα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός εθνικός έλεγχος στη χρησιμοποίηση των πόρων του τόπου μας.

H Παιδεία υποβαθμίστηκε. Δεν αναπτύχθηκε η έρευνα. H αλόγιστη εισαγωγή ξένης τεχνολογίας, χωρίς δυνατότητα επιλογής, χωρίς υποδομή για την αφομοίωσή της, μεγάλωνε την εξάρτηση.

Yπήρξε τεράστια κατασπατάληση πόρων, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο βωμό της κερδοσκοπίας παραμελήθηκε η ικανοποίηση των συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. H υπερτροφική ανάπτυξη της Aθήνας και η ερήμωση της υπαίθρου, συνοδεύτηκαν από αποδιοργάνωση του παραγωγικού δυναμικού στις περιφέρειες. H βιομηχανική ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, έγινε θελημένα απρογραμμάτιστα και ασυντόνιστα σε βάρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και σε ανταγωνισμό με τους άλλους τομείς της οικονομίας και κύρια της γεωργίας.

H έλλειψη σύνδεσης των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών με τις ανάγκες της εσωτερικής ανάπτυξης μεγαλώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

H ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος προκαλεί αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας που ζητούνται και καταναλώνονται από τα υψηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα η συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων, που καταναλώνουν βασικά εγχώρια προϊόντα, πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ετσι και η κοινωνική αδικία μεγαλώνει και η βάση της παραγωγής παραμορφώνεται.

H ΔIKIA MAΣ ΣTPATHΓIKH ΓIA THN ANAΠTYΞH

19. Στόχος και θεμελιακή επιλογή μας είναι η αυτοδύναμη – αποκεντρωμένη – ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του εθνικού μας χώρου.

20. H ανάπτυξη αυτή βασίζεται πρωταρχικά στην κινητοποίηση των δικών μας δυνάμεων, στην ορθολογική αξιοποίησή τους με κοινωνικά κριτήρια και στη συνεχή διεύρυνση των δικών μας δυνατοτήτων.

H πλήρης απογραφή και κοινωνικά υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και η αξιοποίηση των δικών μας πόρων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου Ελληνικού δυναμικού, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, θα συνοδεύονται από συστηματική επιστημονική έρευνα· μια έρευνα που θα βοηθά τη σωστή επιλογή και αφομοίωση ξένης τεχνολογίας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας εθνικής τεχνολογίας.

H αυτοδύναμη ανάπτυξη δεν έχει καμιά σχέση με την αυτάρκεια και την οικονομική απομόνωση. H χάραξη του δικού μας δρόμου παίρνει υπ' όψη της τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και την αναγκαιότητα ισότιμης συμμετοχής στις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες και ανταλλαγές. Αλλο όμως ισότιμες σχέσεις και άλλο υποτέλεια.

Αυτοδύναμη ανάπτυξη σημαίνει απαλλαγή της καθοδήγησης της οικονομίας μας από ξένα κέντρα και κεφάλαια, απαλλαγή από την εκμετάλλευση.

21. H ανάπτυξη δεν περιορίζεται και δεν τελειώνει με την ποσοτική αύξηση. Tο ποιοτικό στοιχείο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις επιλογές μας. Oι οικονομικοί στόχοι συνδυάζονται και αλληλοεπηρεάζονται με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς στόχους. Ο άνθρωπος από αντικείμενο εκμετάλλευσης γίνεται κύριος της ανάπτυξης και της μοίρας του, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κοινωνίας.

22. Mε την αυτοδύναμη ανάπτυξη προωθούνται οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας μας. Oι διάφοροι τομείς και κλάδοι συνδυάζονται αλλά κατά τέτοιο τρόπο που να πολλαπλασιάζονται τα αποτελέσματα των επενδύσεων. H καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή η ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα, από τις πρώτες ύλες μέχρι και την παραγωγή του τελικού προϊόντος, ενισχύει το ρυθμό αύξησης του εθνικού εισοδήματος και μεγαλώνει σημαντικά τις δυνατότητες απασχόλησης.

H παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, συνδυάζεται και συμβαδίζει με την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ ταυτόχρονα δίδεται έμφαση σ' εκείνα τα πρότυπα κατανάλωσης που εξοικονομούν ξένο συνάλλαγμα.

23. Για την ανασυγκρότηση των περιφερειών προωθούνται σε κάθε περιοχή της χώρας, κατά το δυνατό, ισόρροπα, οι βασικοί τομείς της οικονομίας, με έμφαση βέβαια στον τομέα που συγκεντρώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Mια αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει την ολόπλευρη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της επαρχίας.

24. H αυτοδύναμη ανάπτυξη προϋποθέτει αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Προϋποθέτει ταυτόχρονα την εξάλειψη της διαίρεσης ανάμεσα σ' εκείνους, που παίρνουν τις αποφάσεις κι εκείνους, που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων.

25. H νέα πορεία μας θα απαιτήσει θεσμικές και δομικές αλλαγές. Oι αλλαγές αυτές, οι βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι στόχοι αντιμετωπίζονται με ενότητα, συνέπεια και συνέχεια.

26. Βασικός μοχλός για την πραγματοποίηση της αυτοδύναμης και ισόρροπης αναπτυξιακής πολιτικής του

ΠAΣOK θα είναι ο Δημοκρατικό Προγραμματισμός. Mε το Δημοκρατικό Προγραμματισμό θα εξασφαλιστεί η αποφασιστική συμμετοχή του Λαού στις αποφάσεις, που αφορούν στην κατάρτιση, εφαρμογή και έλεγχο του αναπτυξιακού προγράμματος, δηλαδή σ' όλες τις αποφάσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα και το μέλλον του. Ταυτόχρονα η λαϊκή συμμετοχή σημαίνει πλατιά αποκέντρωση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, που θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα από τον ίδιο το Λαό, τους εκπροσώπους και τις οργανώσεις του.

27. H επιτυχία της προσπάθειας αυτής συνδέεται άμεσα και επιτακτικά με την ανύψωση της Παιδείας, την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αποκέντρωση, με την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, με την προώθηση της συνδικαλιστικής και συνεταιριστικής οργάνωσης, με την δημιουργία των αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών και των νέων φορέων λαϊκής βάσης. Μοχλό ανάπτυξης ακόμα θ' αποτελέσουν οι κοινωνικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Mια ριζικά διάφορη δημοσιονομική και πιστωτική πολιτική θα στηρίξει την όλη προσπάθεια.

28. O δρόμος προς την αυτοδύναμη αποκεντρωμένη ανάπτυξη δεν είναι χωρίς προβλήματα. Είναι όμως ο μόνος δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει στο ξεπέρασμα της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην πρόοδο και στην Κοινωνική Απελευθέρωση και να βοηθήσει την εδραίωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.

6. H ENOTHTA, O PYΘMOΣ, OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ THΣ ΠOPEIAΣ MAΣ

H Θητεία της πρώτης Κυβέρνησης του ΠAΣOK θα είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. H αφετηρία της πορείας και η θεμελίωση της Αλλαγής για την πραγμάτωση του οράματος, συμπίπτει με τη σημερινή, γεμάτη αδιέξοδα, πραγματικότητα.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και την ολόπλευρη κρίση, που κληροδοτεί η Δεξιά στη χώρα μας.

Διεθνείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομική και κοινωνική κρίση, σαθρές δομές της Κρατικής Μηχανής, αναχρονιστικοί θεσμοί, διάβρωση, κομματισμός και ρουσφετολογία, γραφειοκρατική δομή, άδεια ταμεία και χάος σε πολλούς τομείς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Κράτους της Δεξιάς.

30. Υπάρχουν όμως οι αστείρευτες δυνάμεις του Λαού που έχουν και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν προς την αναγέννηση.

Ξεπερνώντας τις αντιθέσεις, που σκόπιμα καλλιεργούσε η Δεξιά, χτίσθηκε, με την πρωτοβουλία του ΠAΣOK μια σφιχτή και γεροδεμένη ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων: η EΘNIKH ΛAΪKH ENOTHTA.

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, οι Λαϊκές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρώτα βήματα μιας νέας οργάνωσης στη συνδικαλιστική δράση, στην αυτοδιοίκηση ή ακόμα και στην παραγωγή. Oι προσπάθειες αυτές - και όχι τα αποτελέσματα - που δεν μπορούν να κριθούν κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι ένα ακόμα δείγμα πως οι δυνάμεις του Λαού έχουν και την πολιτική βούληση και τη σωστή κατεύθυνση για να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου.

H ταύτιση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης του ΠAΣOK και του Λαού είναι η κινητήρια δύναμη της Κυβερνητικής μας πολιτικής.

ENOTHTA BHMATΩN, AΛΛAΓΩN KAI ΣTOXΩN

31. Κάθε βήμα, όλα τα μέτρα και οι ενδιάμεσες επιλογές συνδέονται με τους στόχους μας και εντάσσονται σε

μια συνολική στρατηγική. H αντιμετώπιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης, το ξεπέρασμα της κρίσης, απαιτεί μια σειρά από υπεύθυνα μέτρα και προσεκτικά βήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεχωρίσουμε τις ενέργειές μας σε δύο φάσεις. Πρώτα δηλαδή να περιορισθούμε σε καλύτερη διαχείριση της κρίσης και αργότερα να ξεκινήσουμε δομικές αλλαγές.

Μέτρα που θεμελιώνουν την Αλλαγή όχι μόνο δεν

αντιστρατεύονται στο ξεπέρασμα αλλά της αντίθετα κρίσης. συμβάλλουν Συνδυάζονται, αποφασιστικά εναρμονίζονται και υποβοηθούν τα άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος. H ενδεικτική παράθεση στοιχείων της πολιτικής, που ακολουθεί, υποδηλώνει την ενότητα βημάτων αλλαγών και στόχων.

32. H πολιτική, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και για την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, θα στηρίζεται κύρια στην τόνωση της αγοράς και της παραγωγής, μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών τάξεων. H πολιτική αυτή ενισχύει αυτούς που βασικά καταναλώνουν εγχώρια αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αναδιανομή του εισοδήματος.

Mε την αναδιανομή αυτή, επίσης περιορίζεται η αλόγιστη κατανάλωση εισαγόμενων ειδών πολυτελείας αλλά και η διαρροή συναλλάγματος με άμεσες θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

H ριζική αντιμετώπιση του ανοίγματος ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, πέρα από την αναγκαία λήψη μέτρων για τις εισαγωγές, προϋποθέτει τόνωση και αναδιάρθρωση των επενδύσεων υψηλής αποδοτικότητας που δημιουργούν, με τη σειρά τους, νέες θέσεις απασχόλησης. H κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα το πρώτο άμεσο μέτρο της κοινωνικοποίησης του πιστωτικού συστήματος, των Τραπεζών, απελευθερώνει και κινητοποιεί το τεράστιο δυναμικό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους μικρομεσαίους, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα δεσμευτικό για την πορεία προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

H ανάπτυξη της συνεταιριστικής οργάνωσης μεταβάλλει τις σχέσεις παραγωγής, καταργώντας την αποξένωση του παραγωγού από το προϊόν του μόχθου του,

ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής εξαλείφει τους μεσάζοντες συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καταναλωτή αλλά και στην αντιπληθωρική πολιτική. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι νέοι φορείς λαϊκής βάσης, που ταυτόχρονα μειώνουν την ανεργία.

Ειδικότερα οι εταιρείες λαϊκής βάσης θα αποτελέσουν και τους κατάλληλους φορείς υποδοχής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και αξιοποίησης του συναλλάγματος των μεταναστών και των ναυτικών. H ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής κατανάλωσης, των κοινωνικών αναγκών (Παιδεία, Υγεία, κ.λπ.) δεν ανεβάζει μόνο το επί

πεδο της ζωής, αλλά αποτελεί και μέσο αναδιανομής του εισοδήματος. Tα μέτρα το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου αποτελούν αναπτυξιακή αναγκαιότητα, βελτιώνουν τη μοίρα του αγρότη και της αγρότισσας αλλά ταυτόχρονα βοηθούν στο σταμάτημα της αιμορραγίας προς τα αστικά κέντρα, εμποδίζοντας την παραπέρα ασφυξία των πόλεων. H συνύπαρξη του κονωνικού και οικονομικού στοιχείου έχει ως αποτέλεσμα τα κοινωνικά μέτρα να συντελούν στην οικονομική πρόοδο, που με τη σειρά της υποβοηθεί την ολοκλήρωση των κοινωνικών στόχων.

O PYΘMOΣ THΣ ΠOPEIAΣ KAI OI ΘEΣMIKEΣ AΛΛAΓEΣ

33. Αλλαγές που δεν έχουν ωριμάσει στη λαϊκή συνείδηση όχι μόνο δεν προωθούν τη ριζική αλλαγή, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοδρομήσεις και απογοητεύσεις. Tα βήματα της Αλλαγής θα πρέπει να αποτελούν ώριμους λαϊκούς στόχους.

34. O ρυθμός υλοποίησης των στόχων μας θα παίρνει υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση, την αντοχή της οικονομίας μας, και πάνω απ' όλα τη συναίνεση και συμμετοχή των λαϊκών δυνάμεων. Ακαιρα άλματα και βεβιασμένες επιλογές, που δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αποδιάρθρωση της οικονομίας και της διοίκησης και θα φέρουν σε οπισθοδρόμηση το λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως ο ρυθμός αυτός θα είναι τόσο γρήγορος και αποφασιστικός, ώστε να μην εκφυλίζεται η προσπάθεια για το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

Μέσα στα ίδια πλαίσια απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη λογική εκείνη των ουραγών της Δεξιάς, που θέλει να διατηρήσει το σημερινό σύστημα, κάνοντας μερικές οριακές μεταρρυθμίσεις που δεν θίγουν τα συμφέροντα του κατεστημένου και διαιωνίζουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση του λαού. Oι εργαζόμενοι γνωρίζουν, ότι μεμονωμένα μέτρα που αποβλέπουν στην ωραιοποίηση του συστήματος, μέσα από δήθεν φιλελεύθερα ή τεχνοκρατικά προσωπεία, αποσκοπούν τελικά στην εξαπάτηση του Λαού. Γιατί ό,τι του δίνεται με το ένα χέρι, του αφαιρείται διπλά με το άλλο, ενώ ταυτόχρονα μένουν άθικτα τα θεσμικά πλαίσια, οι φορείς και τα όργανα της άρχουσας τάξης.

H εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης και συμμετοχής δε μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο στην Κυβερνητική πρόθεση και στην αυθόρμητη πρωτοβουλία.

Απαιτείται ταυτόχρονα να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, και να γίνουν φορείς πραγματικής εξουσίας το Κοινοβούλιο, ο Συνδικαλισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμοί που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες του Λαού μας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη

νέων θεσμών οργάνωσης και συμμετοχής. Oι θεσμοί αυτοί - αναπτυξιακές επιτροπές, συνοικιακά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, οργάνωση συμμετοχής στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, συνεταιριστικό κίνημα, - πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες λαϊκής έκφρασης. H αποκέντρωση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν ισχυρό μέσο και μοχλό για την καλύτερη σε ποιότητα και ταχύτερη σε ρυθμό οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

36. Σε ορισμένους τομείς η αποδοτική λειτουργία των θεσμικών και δομικών αλλαγών προϋποθέτει οργάνωση, στελέχωση και υλικοτεχνικά μέσα, που απαιτούν κλιμάκωση και σε χρόνο και σε δαπάνες.

Σταθερή θέση μας στο κρίσιμο αυτό σημείο είναι, ότι τα πλαίσια και οι κατευθύνσεις των αλλαγών αυτών θα θεσπισθούν άμεσα ή βραχυπρόθεσμα ενώ το ουσιαστικό περιεχόμενο θα ενεργοποιείται προοδευτικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων. M' αυτό τον τρόπο άλλωστε εξαλείφεται η ανασφάλεια, περιορίζεται η ανυπομονησία και διασφαλίζεται η σίγουρη πορεία προς την Αλλαγή. H αρχή αυτή θα εφαρμοσθεί στις ριζικές αλλαγές, που αφορούν κύρια στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και στις κοινωνικοποιήσεις.

OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ – OI ΠOPOI

37. Oι προτεραιότητες των προγραμματικών μας στόχων αφορούν αλλαγές αναγκαίες για την Εθνική μας πορεία, την αναπτυξιακή πολιτική, την ανακούφιση των ασθενέστερων λαϊκών τάξεων.

38. Υπάρχουν πρώτα απ' όλα δικαιώματα που η Δεξιά έχει αποστερήσει από το Λαό, μόνο και μόνο γιατί τον φοβάται.

H Δημοκρατία, σε μια σειρά από ζητήματα της ζωής του τόπου, δεν απαιτεί χρόνο ή δαπάνες. Εκεί θα προχωρήσουμε με άλματα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οριστικά κτήμα του Λαού βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως η κατάργηση του φακελλώματος, η ισοπολιτεία και η ισονομία, η ισότητα της γυναίκας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης

και του δικαιώματος επιστροφής των πολιτικών προσφύγων, ο εκδημοκρατισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, της Εκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχή και αξιοποίηση της νέας Γενιάς στην πόλη και στο χωριό. Αμεσα θα ξεκινήσει η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης ώστε από δυνάστης να γίνει συμπαραστάτης του

πολίτη. H αξιοκρατία και η εντιμότητα θα είναι τα μόνα κριτήρια για την αξιολόγηση του δημοσίου υπαλλήλου.

39. Υπάρχουν δαπάνες, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα, όπως οι δαπάνες για την Εθνική Αμυνα. Αμεση ακόμα προτεραιότητα θα δοθεί στις δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα, που, πέρα από κοινωνικά αγαθά, θεωρούμε θεμέλιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, την Υγεία, και τις συντάξεις.

Tο ξαναζωντάνεμα της Ελληνικής υπαίθρου και η προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα η παροχή αγαθών, που δεν αποτιμώνται σε χρήμα αλλά συμβάλλουν καίρια στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, θα βοηθήσει στη συνολική άνοδο όχι μόνο του βιοτικού αλλά και του πολιτιστικού επιπέδου του Λαού μας.

40. Θα εφαρμόσουμε επίσης ένα σχέδιο άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα, που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος ενταγμένα στη θεμελίωση και στην προοπτική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

O αναπροσανατολισμός των επενδύσεων, η μετατροπή του δημοσίου τομέα σε μοχλό ανάπτυξης, η άμεση κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού πιστωτικού συστήματος, ο αποφασιστικός έλεγχος του μεγάλου εισαγωγικού και εξωτερικού εμπορίου θα υποβοηθήσουν την πολιτική μας στην πρώτη φάση.

Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην ύπαιθρο είναι ο εθελοντικός αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός, ενώ άμεσα μέτρα θα παρθούν για την εξυγίανση και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

41. Αποφασιστική αλλαγή θα είναι η βαθμιαία κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η αποφασιστική σ' αυτούς συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.

H συμμετοχή των εργαζομένων στους υπόλοιπους τομείς θα προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας.

Tην αποφασιστική ενίσχυση των Δήμων και Κοινοτήτων και την υποβοήθησή τους από τις Νομαρχίες σε

πρώτη φάση, θα ακολουθήσει η προοδευτική ενεργοποίηση των θεσμών της επαρχίας και της περιφέρειας με συστηματική μεταβίβαση διοικητικών και οικονομικών εξουσιών.

Αυτή η ριζική αλλαγή θα συμβάλει αποφασιστικά και θα αποτελέσει εγγύηση για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Ταυτόχρονα θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη και λειτουργία των νέων φορέων λαϊκής βάσης και συνεταιριστικής οργάνωσης, αλλά και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H ουσιαστική αποκέντρωση θα συμβάλει αποφασιστικά στη νέα οργάνωση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής φροντίδας, στην αναδόμηση των περιφερειών, στην εξασφάλιση κατοικίας ικανοποιητικής σε ποιότητα, χωρίς δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις, μέσα σε ένα ανθρώπινο πολεοδομικό περιβάλλον και κύρια στην Πολιτιστική Αναγέννηση.

42. Tο ενοποιητικό και κατευθυντήριο όργανο όλων των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ο Εθνικός Δημοκρατικός Προγραμματισμός, που θα λειτουργήσει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον έλεγχο της απόδοσης των μέτρων και της υλοποίησης των στόχων.

43. Καθοριστικός βέβαια παράγοντας για το ρυθμό και την πραγματοποίηση των στόχων μας είναι και τα όρια των διαθέσιμων πόρων της οικονομίας μας. Ομως τα όρια αυτά δεν μπορούν να κριθούν με τα μέτρα και σταθμά της Δεξιάς. Tο κόστος, για την συντήρηση και την αναπαραγωγή του σημερινού συστήματος είναι τεράστιο. Σοβαροί πόροι κατασπαταλούνται για να καταπολεμηθούν οι ζημιές και τα συμπτώματα κατάρρευσης του συστήματος, και όχι οι αιτίες που παράγουν τα αποτελέσματα αυτά.

Για τους λόγους αυτούς οι δαπάνες που θα κατευθυνθούν στους στόχους της νέας ανάπτυξης θα έχουν σταθερή βάση και πολλαπλάσια αποδοτικότητα. Γιατί μια δαπάνη μετριέται περισσότερο από την ορθή της κατεύθυνση, το ποιοτικό της περιεχόμενο και την κοινωνική της διάσταση και λιγότερο με το ύψος της.

Kαι μόνο η πάταξη της φοροδιαφυγής, νόμιμης και παράνομης, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην κάλυψη ευρύτερων κοινωνικών αναγκών και στη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων.

44. Tο ΠAΣOK όμως δεν περιορίζει το θέμα των πόρων σε κάποιο στενά οικονομικό - χρηματικό μέγεθος. Αντίθετα, για μας, πραγματική περιουσία της πατρίδας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, οι γνωστοί αλλά και οι αδιερεύνητοι μέχρι σήμερα φυσικοί πλουτοπαρα

γωγικοί πόροι η θέληση ολόκληρου του Λαού να πάρει στους ώμους του την υπόθεση της Αλλαγής.

H κινητοποίηση των οργανωμένων λαϊκών δυνάμεων μέσα από τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, η συνειδητή προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιοποίηση και στράτευση του επιστημονικού μας δυναμικού - τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - η αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, με ισοτιμία ανταλλαγών χωρίς εξαρτήσεις, η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των εθνικών υλικών και ανθρώπινων πόρων, θα απελευθερώσουν μια τέτοια δυναμική, ένα τέτοιο συνολικό πλούτο, που θα προωθήσει, σε σταθερή κατεύθυνση, την αυτοδύναμη οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.

45. H δυναμική αυτή Κυβερνητική στρατηγική δε μπορεί να αποδώσει κάτω από τις σημερινές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες εξάρτησης. Γι' αυτό το ΠAΣOK θα προωθήσει ενεργά μια γνήσια περήφανη αδέσμευτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την κατοχύρωση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, την αμυντική μας θωράκιση και την προώθηση της Ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα. Σ' αυτά τα πλαίσια θα αντιμετωπίσει και τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα με ξεκάθαρους στόχους και υπεύθυνα βήματα.

TO ΠPOΓPAMMA MAΣ ΣYMBOΛAIO ΣYNEΠEIAΣ KI AΓΩNA MAZI ME TO ΛAO

46. H πορεία μας δεν θα είναι εύκολη. Θαύματα δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. H Αλλαγή όμως θα είναι, από την πρώτη κιόλας μέρα, χειροπιαστή. H Δεξιά που κυβερνούσε θυσίαζε όχι μόνο το αύριο του τόπου αλλά και το σήμερα του Λαού για χάρη των συμφερόντων της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου.

Δε θα ζητήσουμε, όπως άλλοι, θυσίες από τη σημερινή γενιά στο βωμό της μελλοντικής προοπτικής. Εχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο Λαός μας να βελτιώσει τώρα τη ζωή του και την υποχρέωση να θεμελιώσει ένα καλύτερο δημοκρατικό αύριο για τα παιδιά του.

Tο πλαίσιο του Κυβερνητικού Προγράμματος, που με αδρές γραμμές παρουσιάζεται παρακάτω στη διακήρυξη, καθώς και τα εξειδικευμένα προγράμματα σε βασικούς τομείς, που θα εκδοθούν στη συνέχεια θα αποτελέσουν ένα συμβόλαιο για μας, ανοικτό όμως για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και δημοκρατική πρόταση εξουσίας προς το Λαό.

Tο Πασοκ Στην Κυβέρνηση – Ο Λαός Στην Εξουσία

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/283613878350715

Documento Media