Documento Media

Tο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – Ο Λαός στην Εξουσία

Συμβόλαιο με το Λαό

Το πρώτο μέρος από τη διακήρυξη κυβερνητικής πολιτικής, το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε στους ψηφοφόρους ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου 1981, και το σύνθημα για Αλλαγή συνεπήραν τα πλήθη με τον ριζοσπαστικό λόγο γυρίζοντας έτσι σελίδα σε μια μακρά περίοδο συντηρητικής διακυβέρνησης MΠPOΣTA ΣTIΣ EKΛOΓEΣ KAI TH NIKH TO ΠAΣOK ΣTHN KYBEPNHΣH

- O ΛAOΣ ΣTHN EΞOYΣIA

Εχει σημάνει για την πατρίδα μας η ώρα της μεγάλης Αλλαγής. O Λαός είναι αποφασισμένος να πάρει ο ίδιος την Εξουσία στα χέρια του και να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον που να ανταποκρίνεται στο όραμα τόσων και τόσων γενιών.

Στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται, στις εκλογές της μεγάλης ελπίδας για το Λαό και το Εθνος, δίνεται η μάχη ανάμεσα στην Αλλαγή και τη Συντήρηση· ανάμεσα στην Εθνική Ανεξαρτησία και την ξένη εξάρτηση· ανάμεσα στην ανάπτυξη και το μαρασμό· ανάμεσα στην πολιτιστική αναγέννηση και την πολιτιστική αλλοτρίωση.

Tη μάχη αυτή, τη μάχη της Δημοκρατίας, θα δώσει ο Ελληνικός Λαός, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες.

Γι' αυτό συντριπτική θα είναι η Nίκη του ΠAΣOK. Mια Nίκη που θα δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τη δυνατότητα πραγμάτωσης του Προγράμματος της Αλλαγής.

Mε το ΠAΣOK στην Κυβέρνηση και το Λαό στην Εξουσία, θα ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος που οδηγεί σε μια Ελλάδα εθνικά περήφανη και κοινωνικά δίκαιη.

Σε μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δημοκρατική, όπου μια μακρόπνοη και μακρόχρονη ειρηνική πορεία θα οδηγήσει, με παλλαϊκή συμμετοχή και πανεθνική προσπάθεια, στην Κοινωνική Απελευθέρωση· στο Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό της Κοινωνίας.

Υστερα από 50 χρόνια, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, που η Δεξιά κυβερνούσε αυτό τον τόπο, με το Λαό στη γωνιά, ήρθε η ώρα όπου ο Λαός θα βάλει τη Δεξιά στο περιθώριο της ιστορίας.

Αυτή η ιστορική σημερινή συγκυρία δεν είναι κάποιο τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα και καρπός επίπονων, πολύχρονων προσπαθειών και αγώνων του λαού, που τα

τελευταία χρόνια βρήκαν γνήσια πολιτική έκφραση στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

H πρωτοβουλία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, με την ίδρυση του ΠAΣOK στις 3 του Σεπτέμβρη 1974, ενσάρκωσε τους πόθους και τις επιθυμίες του Λαού για Λευτεριά και Δημοκρατία. Με την αυθόρμητη λαϊκή ανταπόκριση, χτίσθηκε, μέρα με τη μέρα, μια δημοκρατική και αξιόμαχη οργάνωση. Το ΠAΣOK με τις κρυστάλλινες αρχές του και την υπεύθυνη δουλειά του, συσπείρωσε, μέσα σε λίγα χρόνια, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.

Παλέψαμε, μαζί με το Λαό, εκεί που δουλεύει, που κατοικεί και που μορφώνεται, μέσα στο καμίνι του μαζικού κινήματος.

H μεγάλη Αλλαγή, το όραμά μας, έγινε, μήνυμα κι ελπίδα του Λαού. Οι εκλογές του 1977 ήταν μια νέα αφετηρία προς τη Νίκη. Μέσα κι έξω από τη βουλή δόθηκαν μάχες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που θίγονταν ολοένα και περισσότερο από την πολιτική της Δεξιάς. H θλιβερή ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς και η περιφερειακή και εξαρτημένη οικονομία μας πολλαπλασίασαν, στη χώρα μας, τα αποτελέσματα της σημερινής βαθιάς κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι, όλοι οι μη προνομιούχοι Ελληνες, ένιωσαν άμεσα, στην ίδια τη ζωή και τη μοίρα τους, τα δεινά της στυγνής εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια ολιγαρχία.

Αντιμετώπισαν τον αυταρχισμό και τη μονόπλευρη λιτότητα χωρίς να λυγίσουν. Ενωσαν τις προσπάθειές τους ξεπερνώντας παλιές προκαταλήψεις.

Μέρα με τη μέρα, μάζες, που χρόνια ολόκληρα βρίσκονταν εγκλωβισμένες στη Δεξιά, χωρίς να της ανήκουν κοινωνικά, πυκνώνουν τις γραμμές των μελών, των φίλων και οπαδών του Κινήματος. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συσπείρωση στο ΠAΣOK αγωνιστών από την Εθνική Αντίσταση, τους Ανένδοτους και τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Ετσι δικαιώνεται περίτρανα η στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, που αποτελεί αναγκαιότητα για το Εθνος και το Λαό μας.

Τα εθνικά θέματα, η τραγωδία της Κύπρου, η απειλή στο Αιγαίο και η αντιμετώπισή τους από τη Δεξιά, αποκάλυψαν ξεκάθαρα στο Λαό πού βρίσκεται πραγματικά ο πατριωτισμός και πού η πατριδοκαπηλία.

Αποκάλυψαν, ακόμα, τις συνέπειες από την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Στις σημερινές δύσκολες για την ανθρωπότητα στιγμές, οι μεγάλες πρωτοβουλίες του ΠAΣOK για την Ειρήνη - σ' Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά και η ολόπλευρη,

αδέσμευτη, εξωτερική πολιτική και πώς μπορεί να αξιοποιηθούν αύριο ουσιαστικά διεθνή ερείσματα, χωρίς εξαρτήσεις.

Οι εξελίξεις είναι σήμερα σημαντικές στο παγκόσμιο σκηνικό. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ο πρόσφατος θρίαμβος των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Αλλαγής στη Γαλλία αποτελεί ένα πρόσθετα ενθαρρυντικό στοιχείο για κάθε σοσιαλιστή, για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο.

Αποτελεί όμως πεποίθηση και θεμελιακή μας αρχή, ότι η Αλλαγή στον τόπο μας είναι υπόθεση του ίδιου του Ελληνικού λαού. Αυτή ακριβώς η πεποίθηση αποτελεί και την κύρια πηγή της αισιοδοξίας για την επιτυχία της αυριανής Κυβέρνησης του ΠAΣOK.

Μπροστά στα κρίσιμα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα, που μας κληροδοτεί η Δεξιά, το αίσθημα της ευθύνης μεγαλώνει.

Είμαστε όμως σίγουροι για την επιτυχία, γιατί είναι εξασφαλισμένη η αυριανή συμπαράσταση και συμπαράταξη του Λαού. Σημείο κλειδί αποτελεί η ολόπλευρη λαϊκή συμμετοχή. Εκεί ακριβώς θα στηριχθούμε και προς την κατεύθυνση αυτή δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Εχουμε ήδη χαράξει μια υπεύθυνη Κυβερνητική στρατηγική κι ένα πρόγραμμα που είναι αποκρυστάλλωμα της εμπειρίας και της δράσης μας μέσα στο Λαό. Το πρόγραμμα αυτό, με τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία, θα εμπλουτισθεί και θα εφαρμοσθεί με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις.

H σημερινή διακήρυξη της Κυβερνητικής πολιτικής στηρίζεται πάνω σ' αυτό το Πρόγραμμα και παρουσιάζει με αδρές γραμμές το πλαίσιό του.

|

Περιεχομενα

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/283592403514235

Documento Media