Documento Media

Γιορτή εικόνων και μνήμης

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ξεκινά με προβολές, masterclasses, εκδόσεις, αφιερώματα και εκθέσεις

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Εν συντομία

Ξεκινά τo 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το κινηματογραφικό ραντεβού του Οκτωβρίου.

Τo 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (20-30 Οκτωβρίου) ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του. Oπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο βασικός στόχος του είναι η κατάρτιση ενός πλούσιου καταλόγου ταινιών και η οργάνωση εργαστηρίων για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Εν αρχή ην το «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, το φετινό φεστιβάλ ξεκινά με την προβολή μιας εμβληματικής συνεργασίας που οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα φιλμ του πολιτικού σινεμά: το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος της συνέργειας των δύο φορέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Χώρα, σε βλέπω», για το οποίο ο διευθυντής του φεστιβάλ Ματθαίος Φραντζεσκάκης δηλώνει την ιδιαίτερη χαρά του καθώς «εγκαινιάζει τη συνεργασία των δύο φορέων». Την προβολή της ταινίας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΑΚ Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Η φυσική έδρα του φεστιβάλ δεν αλλάζει. Και πάλι το Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα φιλοξενήσει τις δράσεις της διοργάνωσης σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα έως και αργά το βράδυ. Στις προβολές των ταινιών παρόντες θα είναι αρκετοί από τους συντελεστές τους, που θα συνομιλήσουν με το κοινό, ενώ παράλληλα μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com.

Μοναδικά εργαστήρια και masterclasses θα υλοποιηθούν, ενώ καθημερινά ο παλμός του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα μεταφέρεται μέσα από το CFF radio, ενώ μέσα από το κανάλι του CFF στο YouTube θα υπάρχει καθημερινή εκπομπή η οποία θα δίνει τον παλμό του φεστιβάλ.

Μια μοναδική εμπειρία για δύο δημοτικά σχολεία

Ανάμεσα στα φιλμ που θα προβληθούν συναντάμε αρκετά με διακρίσεις σε ελληνικά ή διεθνή φεστιβάλ: ο «Τσαρλατάνος» της Ανιέσκα Χό

λαντ περιγράφει την περιπέτεια ενός θεραπευτή που έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη φήμη και τη συνείδησή του· το «Daniel 16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου είναι μια ιστορία εφηβείας, παραβατικότητας και δύσκολων αποφάσεων· οι «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου μιλούν για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης· οι «Αγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου αναφέρονται στα αδέσποτα της Αθήνας· το «Σωσίβιο» του Γιάννη Παναγιωταράκου είναι άλλη μια ιλαροτραγική ιστορία στη διάρκεια της κρίσης· το «Pari» του Siamak Etemadi αφορά την οδύσσεια μιας Ιρανής με φόντο το κέντρο της Αθήνας· το «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία» του Μανώλη Παπαδάκη είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο νησί των παιδικών του χρόνων· το «Πέρασμα στην Ευρώπη» της Δήμητρας Κουζή καταπιάνεται με μια ιστορία στην καρδιά της Αθήνας, όπου 17 μαθητές και ο δάσκαλός τους ονειρεύονται το μέλλον τους.

Στα μικρού μήκους φιλμ θα προβληθούν δημιουργίες οι οποίες επίσης έχουν χαράξει τον δικό τους δρόμο σε άλλα φεστιβάλ (Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.), όπως το «Χάνσελ» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, το «Φυσαρμόνικα Man» του Αλέξανδρου Σκούρα, το «Συγχώρεσέ με, πατέρα» της Jona Schlosser κ.ά. Αρκετά ενδιαφέροντα φιλμ συναντάμε και στις ενότητες «Μουσική και μουσικοί», «Ταινίες για παιδιά και νέους & για όσους είναι κοντά στους νέους» και «Ιστορική μνήμη» όπως και στην κατηγορία animation, ενώ σε μεταμεσονύχτια προβολή θα παιχτεί η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» και στις ειδικές προβολές το «Παίζοντας με τη φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου.

Επίσης στις ειδικές προβολές θα παιχτεί το φιλμ «Ξετυλίγοντας το κουβάρι. 47 χρόνια μετά», μια δημιουργία του δημοτικού σχολείου Παζινού Χανίων και του δημοτικού σχολείου Δερύνειας Β΄. Πρόκειται για μια κοινή κινηματογραφική – εκπαιδευτική δράση μεταξύ των μαθητών των δυο σχολείων που μετουσιώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την εισβολή στην Κύπρο, με μοναδικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Για το φιλμ αυτό ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης μας είπε: «Ηταν συγκλονιστική εμπειρία για τα παιδιά τα γυρίσματα που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο στην Κύπρο, καθώς είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τι σημαίνει να είσαι ξένος μες στον ίδιο σου τον τόπο. Επίσης, στο φιλμ αυτό μίλησαν για πρώτη φορά στην κάμερα άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα θα παρευρεθούν και στην προβολή που θα γίνει στο φεστιβάλ μας».

Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, το φετινό φεστιβάλ ξεκινά με την προβολή μιας εμβληματικής συνεργασίας που οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα φιλμ του πολιτικού σινεμά, το «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Ville | Καρέστηνκρήτη

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282651805676411

Documento Media