Documento Media

Η ώρα του Ντενί Βιλνέβ

Στο μεγαλειώδες «Dune» ο Καναδός σκηνοθέτης μένει πιστός στο βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Dune ✭✭✭✭ Επιστημονικής φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2021 (155΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντενί Βιλνέβ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζέισον Μομόα, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

What’s up, doc?

Ο πλανήτης Αράκις, γνωστός και ως Ντιουν, είναι το μοναδικό μέρος που παράγει το μπαχαρικό μελάνζ, την πολυτιμότερη ουσία σε όλο το σύμπαν καθώς παρατείνει τη ζωή και διευκολύνει τα διαπλανητικά ταξίδια. Υστερα από εντολή του αυτοκράτορα Σαντάμ Δ ο οίκος των Ατρειδών αναλαμβάνει τη διοίκηση του πλανήτη με σκοπό τη μεγαλύτερη εξόρυξη του μελάνζ αλλά και τον έλεγχο των αυτοχθόνων, των Φρέμεν, που περιμένουν τον ερχομό του μεσσία που θα τους λυτρώσει από τους κατακτητές τους.

Η ετυμηγορία

Το πρώτο φιλμ που καταπιάστηκε με τη μεταφορά του έπους του Φρανκ Χέρμπερτ στη μεγάλη οθόνη ήταν το καταστροφικό δημιούργημα του Ντέιβιντ Λιντς, που έβαλε τέλος στη συνεργασία του σκηνοθέτη με το Χόλιγουντ. Ο Βιλνέβ δεν κάνει το λάθος του προκατόχου του – δεν φορτώνει την ιστορία με πολλές πληροφορίες και περιττά στολίδια (τα εφέ εκείνου του άστοχου φιλμ σήμερα φαντάζουν αστεία) που έκαναν το φιλόδοξο έργο του Λιντς να σέρνεται από το βάρος. Απλοποιεί την ίντριγκα στα βασικά και προσφέρει μια ανεπανάληπτη οπτικοακουστική συμφωνία που βρίσκει τον χρόνο να ανασάνει.

Το νέο «Dune» έχει ανοιχτό φινάλε καθώς αποτελεί το πρώτο μισό του βιβλίου, κάτι που φυσικά συνεπάγεται ακόμη μια ταινία. Ο σκηνοθέτης εστιάζει κυρίως στην προσωπικότητα του νεαρού Πολ. Η αναζήτηση της πραγματικής του ταυτότητας διανθίζεται με τα απαραίτητα στοιχεία ενός εντυπωσιακού παραμυθιού, αλλά τα σπουδαία κρύβονται κάτω από τους επιβλητικούς αμμόλοφους.

Το γραμμένο στα 60s «Dune», μέσα σε κλίμα αγωνίας για όσα τρόμαζαν τότε τον πλανήτη αλλά και ψυχεδέλειας, είναι μια πολυεπίπεδη αλληγορία για την πολιτική ευθύνη, τη δίψα της εξουσίας, τις οικολογικές ανησυχίες, τις σχέσεις των φύλων, τη σύγκρουση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Εκθαμβωτικό, μεγαλόπνοο και κυρίως ευλαβικό, το «Dune» μας ανοίγει την όρεξη για τα θαύματα που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια της ταινίας.

Ville | Σινεμά

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282604561036155

Documento Media