Documento Media

Αιωρούμενος… Ολλανδός

Ποιοι θέλουν να συνεχίσει ο Τζον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο της εθνικής και ποιοι όχι

Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Τον επόμενο μήνα κρίνεται από την ΕΠΟ η παραμονή ή όχι του Ολλανδού τεχνικού στον πάγκο της εθνικής ομάδας, με το ρεύμα υπέρ της ανανέωσης του συμβολαίου του να είναι ισχυρό.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι διεθνείς είναι 100% με το μέρος του προπονητή τους. Το πρότζεκτ «Κατάρ 2022» ναυαγεί για την εθνική ομάδα και οι παράγοντες της ΕΠΟ θα κληθούν το επόμενο δίμηνο να λάβουν μια σημαντική απόφαση για τη συνεργασία τους με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ. Στο πάρκο Γουδή έχουν δημιουργηθεί δύο τάσεις για το μέλλον του Ολλανδού προπονητή, ωστόσο το ρεύμα υπέρ της επιμήκυνσης του συμβολαίου του είναι ισχυρό.

Μερίδα συμβούλων της ΕΠΟ εκτιμά πως με τον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο της (ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019) η «γαλανόλευκη» έκανε σταδιακά βήματα προόδου, με αποκορύφωμα την εμφάνισή της στο πρόσφατο παιχνίδι της με τη Σουηδία, παρά την ήττα 2-0. Αυτοί οι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, τάσσονται υπέρ της παραμονής του με χρονικό ορίζοντα το Euro 2024.

Μια άλλη μερίδα παραγόντων συμφωνεί με τον τέως πρόεδρο της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος είχε αποφασίσει να απομακρύνει τον κόουτς και να τον αντικαταστήσει με Ελληνα προπονητή (βασικός υποψήφιος ήταν ο Τραϊανός Δέλλας). Στον Φαν’τ Σχιπ χρεώνουν εκτός από τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ και ότι η εθνική δεν μπόρεσε να ανέβει στη Β΄ από τη Γ΄ κατηγορία του Nations League.

Ερωτήματα και άλλοθι

Η εθνική έχει να σηκώσει κεφάλι από το 2014 και μέσα σε αυτή την επταετία το μεγαλύτερο μερίδιο των αποτυχιών της ανήκει στην ομοσπονδία. Κι αυτό διότι ήθελε να έχει λόγο, με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο, ακόμη και στις κλήσεις των διεθνών. Και στη θητεία του Ολλανδού προπονητή έχουν γίνει κλήσεις που προκάλεσαν μεγάλα ερωτήματα. Ωστόσο ο Φαν’τ Σχιπ έχει ένα ισχυρό άλλοθι. Κάλεσε αρκετούς νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην προοπτική δημιουργίας μιας καινούργιας ομάδας που θα έπαιζε κανονικό ποδόσφαιρο και όχι… κλεφτοπόλεμο, που για πολλά χρόνια ήταν το αγαπημένο σύστημα της εθνικής μας.

Στο παιχνίδι με τους Σκανδιναβούς ήταν απολαυστική στο πρώτο ημίχρονο, κυριάρχησε κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο και από ατυχία δεν σκόραρε. Οποιος κοιτάει το δάσος θα δώσει πόντους στον 58άχρονο προπονητή κι αν έχει λόγο στο συμβούλιο της ΕΠΟ, θα προτείνει την επιμήκυνση του συμβολαίου του. Από την άλλη, όποιος παράγοντας βλέπει μόνο το δέντρο, δηλαδή τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ του Κατάρ, θα του δώσει τα παπούτσια στο χέρι.

Κουβέντες καφενείου

Αρκετοί παράγοντες της ΕΠΟ στο ερώτημα αν πρέπει να παραμείνει στον πάγκο της εθνικής ο Ολλανδός απαντούν «θα δούμε πρώτα τα αποτελέσματα με την Ισπανία και το Κόσοβο. Αν η εθνική χάσει με μια τριάρα από τους Ισπανούς ή γκελάρει στο τελευταίο ματς του ομίλου, τότε θα πρέπει να φύγει». Δυστυχώς, αυτή είναι κουβέντα… καφενείου και δείχνει πως στην ομοσπονδία δεν υπάρχει κανένα πλάνο για την ανάπτυξη της εθνικής. Απλώς ο Ολλανδός τεχνικός θα περιμένει μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη που θα διεξαχθούν τα δύο ματς και τότε θα κριθεί αν θα συνεχίσει ή όχι. Πόσο πιο αστεία κατάσταση, για την οποία σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν τα μέλη του τεχνικού επιτελείου, δύο πρώην διεθνείς, οι Κώστας Κωνσταντινίδης και Τάκης Φύσσας.Ο τρόπος που κινούνται δείχνει πως βρίσκονται στη… σκιά των παραγόντων, παρότι έχουν την εμπειρία να αλλάξουν τα δεδομένα. Για να βρει η «γαλανόλευκη» τον δρόμο της πρέπει να είναι πάνω από ομάδες και να μην την «ακουμπάει» κανένας παράγοντας.

Σημαντικό είναι επίσης ότι στα υπέρ του Τζον Φαν’Σχιπ είναι και η γνώμη των διεθνών. Αν στα αποδυτήρια της εθνικής στηθεί μια κάλπη και οι ποδοσφαιριστές κληθούν να ψηφίσουν αν πρέπει να φύγει ή να μείνει ο κόουτς, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει 100% τον Ολλανδό.

Την τελευταία επταετία η εθνική ομάδα καταποντίστηκε, κυρίως λόγω της ωμής παρέμβασης παραγόντων στο εσωτερικό της

Doc Sport

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282346862998395

Documento Media