Documento Media

Στην κατηφόρα χωρίς φρένο η τουρκική οικονομία

Σφοδρή κριτική δέχεται ο Ερντογάν για τις απανωτές αποτυχίες του στην οικονομία

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Εν συντομία

Η μεγαλομανία του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές της κοινωνίας που λιμοκτονεί.

Γιατί ενδιαφέρει

Με την κοινωνία και την οικονομία να υποφέρουν, το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις επιδείξεις πυγμής.

Τίποτε δεν πάει καλά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον τελευταίο καιρό. Από τη μια το άτυπο εμπάργκο των ΗΠΑ για την προμήθεια των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και οι συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ και από την άλλη η τραγική κατάσταση στην οικονομία κάνουν τη θέση του στον… θρόνο να τρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η αξία της τουρκικής λίρας συνέχισε την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα της απόλυσης τριών αξιωματούχων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Ο Ερντογάν, έπειτα από συνάντηση με τον διοικητή της τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου τον οποίο και έχει διορίσει στη θέση του, αποφάσισε να διώξει τα μέλη που δεν συμφωνούν με την πολιτική του για χαμηλότερα επιτόκια. Οι απολυθέντες αξιωματούχοι δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της μείωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη απομάκρυνση από την κεντρική τράπεζα. Φέτος την άνοιξη ο Ερντογάν αντικατέστησε τον προηγούμενο διοικητή Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος θεώρησε φρόνιμο να κάνει ακριβότερη την παροχή χρήματος στην οικονομία ώστε να συγκρατήσει τις τιμές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιτίθεται στις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς πιστεύει ότι το ακριβό χρήμα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές.

Δεν εμπιστεύονται οι πολίτες την κυβέρνηση

Ως αποτέλεσμα αυτής της λογικής, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται μέρα με την ημέρα. Η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές είναι στο 35% ενώ στις αστικές αγγίζει το 22%. Σύμφωνα με έρευνα της οικονομικής επιτροπής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), στα τέλη του 2020 σχεδόν το 36% του πληθυσμού βρισκόταν στο φάσμα της πείνας, ενώ περίπου το 10% είχε εισόδημα που έφτανε μόλις το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού…

Δεν είναι έκπληξη ότι στις τελευταίες έρευνες γνώμης στη χώρα οι πολίτες φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κυβέρνησης. Καθοδική τάση φαίνεται να αποτυπώνεται και στα ποσοστά του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν, καθώς από την αρχή του χρόνου έχει χάσει σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες –από 37% τον Ιανουάριο σε 31% τον Σεπτέμβριο–, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εμφανίζει ήπια άνοδο της τάξης της μιάμισης μονάδας, από 24,2% σε 25,7%.

Ολα αυτά γίνονται στο γενικό φόντο της πλήρους απαξίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να θυμίσουμε ότι από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 η κεντρική εξουσία συνεχίζει ένα μπαράζ εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων, με φυλακίσεις τόσο πολιτικών όσο και δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες ή γκιουλενιστές.

Απειλή για εξόρμηση στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της» ύστερα από αυτό που θεωρεί ως αύξηση των επιθέσεων των Μονάδων Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG) στα σύνορά της. Επίσης κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν την ομάδα, πράγμα που δυσαρέστησε την Ουάσινγκτον.

Αν συνυπολογίσει κάποιος και τις εξορμήσεις στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων, μπορεί να συμπεράνει εύλογα ότι ο Ερντογάν καταφεύγει στην παλιά συνταγή εξαγωγής της εσωτερικής του κρίσης.

Doc World

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282235193848699

Documento Media