Documento Media

Πούλησε την Intrasoft, αναπτύσσει την Intrakat

Αναδιαρθρώνεται εσωτερικά ο όμιλος Κόκκαλη και στρέφεται σε ΑΠΕ – κατασκευές

Από τις επιχειρηματικές ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας το νέο που τάραξε περισσότερο τα νερά ήταν η είδηση για την πώληση της Intrasoft από τον όμιλο Κόκκαλη στη δανέζικη Netcompany Group. Με βάση τη δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών το συνολικό τίμημα της συναλλαγής θα ανέλθει σε 235 εκατ. ευρώ, με την Intracom να μεταβιβάζει στους Δανούς το 91,74% της Intrasoft και να εισπράττει 166,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές της Netcompany αξίας 18 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη εταιρεία δεν αιφνιδίασε αφού υπάρχει ισχυρή κινητικότητα στην αγορά πληροφορικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, λόγω των ισχυρών προσδοκιών για τις χρυσές δουλειές που έχει μπροστά του ο κλάδος, καθώς τα ψηφιακά έργα θα απορροφήσουν το 20% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

H Netcompany που εξαγόρασε την Intrasoft είναι μια εταιρεία που αν και ιδρύθηκε μόλις το 2000 σύντομα εξελίχθηκε σε μικρή πολυεθνική και σήμερα διαθέτει 3.500 υπαλλήλους σε έξι χώρες και ισχυρή θέση στα ψηφιακά έργα της βόρειας Ευρώπης. Η Netcompany συνεργαζόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την Intrasoft στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών της Δανίας και το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε λόγω της καλής συνεργασίας.

Σημαντικό στοιχείο

Από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του deal για τον όμιλο Κόκκαλη αποτελεί πάντως το ύψος του τιμήματος που θα εισπράξει η Ιntracom από τους Δανούς, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.

Σημειωτέον ότι ο όμιλος Κόκκαλη κατόρθωσε μέσα στο καλοκαίρι να λύσει και το οξύ πρόβλημα της Intralot, χάρη στη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ομολογιακού χρέους της που πέτυχε με τους Αμερικανούς ομολογιούχους της, η οποία μείωσε το χρέος της κατά 163 εκατ. ευρώ και έφερε την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους οίκους Fitch και Moody’s.

Με την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους της Intralot, που βελτίωσε τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου, και την πώληση της Intrasoft, που τον ενίσχυσε με ρευστότητα 166 εκατ. ευρώ, ο όμιλος της Intracom όχι μόνο κατόρθωσε να ολοκληρώσει μια δύσκολη εσωτερική αναδιάρθρωση αλλά και είναι πλέον σε θέση, με την κατάλληλη μόχλευση, να αναπτύξει επενδυτική ισχύ έως 300 εκατ. προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις και επέκταση δραστηριοτήτων που κατά τις ανακοινώσεις της διοίκησης θα γίνουν στους τομείς «ψηφιακής τεχνολογίας, αμυντικού εξοπλισμού, κατασκευών, ενέργειας και έργων ΣΔΙΤ».

Επενδυτικό σχέδιο 1 δισ.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα πάντως οι νέες επενδύσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν μέσα από την Intrakat, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, που σήμερα έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 780 εκατ. ευρώ και πριν από τρεις μήνες ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, συμβάσεις ΣΔΙΤ και δημόσια έργα, προκειμένου να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» έργων ύψους 43,4 δισ. ευρώ που θα τρέξουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας και που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Intracom στις αναπτυξιακές προοπτικές της Intrakat μετά την εσωτερική της αναδιάρθρωση υπήρξε άλλωστε και η πρόσφατη ανάδειξη του Σωκράτη Κόκκαλη στη θέση του προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου.

Doc | Επιχειρήσεις

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282166474371963

Documento Media