Documento Media

Οι αυξήσεις μας καίνε και η κυβέρνηση το… σκέφτεται

Δριμύς αναμένεται ο χειμώνας σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και πολύς κόσμος αγωνιά να δει τι θα πληρώσει για να ζεσταθεί

Ενόψει ενός χειμώνα που σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται δριμύς, πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πόσο θα «κάψει» την τσέπη του η θέρμανση με τη μία ή την άλλη μορφή ενέργειας, των οποίων οι τιμές ένεκα ενεργειακής κρίσης καταγράφουν εκρηκτικές αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Επί του παρόντος, τη μικρότερη αύξηση, της τάξης του 45%, καταγράφει το πετρέλαιο θέρμανσης που άρχισε να διατίθεται από προχτές Παρασκευή 15 Οκτωβρίου σε τιμές γύρω στο 1,14 για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,24 για την επαρχία και στο 1,30 για τα νησιά. Ανάλογα με την κίνηση των τιμών του αργού, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τους χειμερινούς μήνες, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με αυτήν του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δραματική, αντίθετα, είναι από τώρα η αύξηση στο φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι με αποτέλεσμα για πρώτη χρονιά φέτος να χάνει το πλεονέκτημα κόστους που είχε έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Υψηλή είναι επίσης και η αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή χονδρικής, που από τον Αύγουστο μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής μεταφέρονται προς πληρωμή στα νοικοκυριά. Το μέγεθος της αύξησης στο ρεύμα δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί εκ των προτέρων με ενιαίο τρόπο, γιατί κάθε πάροχος, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, εφαρμόζει δική του τιμολογιακή πολιτική, έχουμε όμως εικόνα όταν εκδίδονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ λοιπόν που έφτασαν αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά καλύπτοντας τις καταναλώσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, η αύξηση της χρέωσης στο ρεύμα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έφτασε το 70%, μεσολάβησε μείωση κατά 30% μέσω του συνδυασμού της έκπτωσης που δίνει η ΔΕΗ και της κρατικής επιδότησης των 9 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο

Μετριασμό μόνο του πλήγματος της ακρίβειας στα καύσιμα αναμένεται να επιφέρει το τριπλό πακέτο κρατικών επιδοτήσεων το οποίο η κυβέρνηση έχει στα σκαριά

κι έτσι κατέληξε στο 40%.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Daily, κατά τις εκτιμήσεις ειδικών που έκαναν την αναγωγή στο μοναδιαίο κόστος θέρμανσης, με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς:

• Με πετρέλαιο θέρμανσης το μέσο κόστος θέρμανσης ανέρχεται αυτό τον Οκτώβριο σε 0,105 ευρώ/kWh και με φυσικό αέριο σε 0,103ευρώ/kWh, δηλαδή στην ίδια πάνω κάτω τιμή.

• Με ηλεκτρικό ρεύμα, όμως, ανέρχεται σε 0,193 ευρώ/kWh, δηλαδή είναι κατά 85% ακριβότερο και –όπως γνωρίζουμε με βεβαιότητα– θα αυξηθεί κι άλλο.

Λίγο θα βοηθήσουν

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει –δηλαδή να μετριάσει– το πλήγμα της ακρίβειας στα καύσιμα με ένα τριπλό πακέτο κρατικών επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, που αν και πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε από πολύ χαμηλά επίπεδα έχει ήδη αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ (350 εκατ. για το ρεύμα + 150 εκατ. για το επίδομα θέρμανσης) και μέσα στο 2022 αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει:

α) Την επιδότηση κατά 18 ευρώ τον μήνα όλων των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και κατά 24 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Το μέτρο αυτό ουσιαστικά επιδοτεί κατά 54% την τιμή της κιλοβατώρας για όλους και κατά 81% για τους δικαιούχους ΚΟΤ, αλλά μόνο για 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα.

β) Τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω έκπτωσης 15% που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους προμηθευτές προκειμένου να τη μεταφέρουν στους τελικούς καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό η θέρμανση με φυσικό αέριο θα συνεχίσει να στοιχίζει λίγο πιο φτηνά από το πετρέλαιο θέρμανσης για τα 500.000 νοικοκυριά που την επέλεξαν.

γ) Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 20% έως 68% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τη διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής του, έτσι ώστε να ενταχθούν φέτος 1 εκατ. νοικοκυριά έναντι 565.000 πέρσι. Προβλέπεται αύξηση του εισοδηματικού ορίου (για άγαμο από 12.000 σε 14.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στα 26.000 ευρώ από 24.000), του περιουσιακού ορίου (για άγαμο από τα 130.000 στα 180.000 ευρώ και για ζευγάρι από 250.000 στα 300.000) και του ελάχιστου επιδόματος στα 100 ευρώ από 80 ευρώ πέρυσι και του μέγιστου στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ πέρυσι. Σημειωτέον ότι από πέρσι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορά όχι μόνο πετρελαίου θέρμανσης αλλά και φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και πέλετ.

Θα βοηθήσουν αυτά τα μέτρα; Δυστυχώς, λίγο, αφού και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων μετακυλίεται και θα πρέπει να πληρωθεί από τα νοικοκυριά των μειωμένων μετά την πανδημία εισοδημάτων και τις επιχειρήσεις των μειωμένων τζίρων.

Επιπλέον κόστος 70%

Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ για Αύγουστο – Σεπτέμβριο λοιπόν, με μέση τιμή μεγαβατώρας στη χονδρική τον Αύγουστο 122 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 135 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής οδήγησε σε επιπλέον κόστος 70%, που με τις εκπτώσεις ΔΕΗ – κυβέρνησης περιορίστηκε σε 40%. Από τις 12-13 Οκτωβρίου όμως η τιμή χονδρικής έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ, άρα στην επόμενη εκκαθάριση το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα, που θα ξεπεράσει το 100% και πιθανόν τους επόμενους μήνες να φτάσει και έως το 150%, κι εκεί πια ο συνδυασμός κρατικής επιδότησης και έκπτωσης της ΔΕΗ πόσο να ψαλιδίσει τις αυξήσεις; Χαμηλότερα από το 100% αποκλείεται.

Συμβουλή επιβίωσης για τον φετινό χειμώνα: όσο μπορούμε να μη ζεστάνουμε το σπίτι μας με ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282110639797115

Documento Media