Documento Media

Αρνείται να δει το πρόβλημα της ακρίβειας η κυβέρνηση-δοσάς

Δίχως στοιχειώδη ενσυναίσθηση, αρκείται επικοινωνιακά στα 500 δισ. για ρεύμα, φυσικό αέριο και θέρμανση που ανακοίνωσε

Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας. Μόνη εξαίρεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη που περί άλλα τυρβάζει.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι νεοφιλελεύθεροι εγκέφαλοι θεωρούν ότι η ακρίβεια «αντιμετωπίζεται» εάν όσα «καίνε» πληρώνονται με δόσεις.

Αν κάτι κυριαρχεί στη ζωή του καθενός αυτή την εποχή είναι η ακρίβεια, που έχει κύριο εκφραστή την ενέργεια, ενώ ακολουθούν τα είδη πρώτης ανάγκης. Ακρίβεια που «στεγνώνει» τα πορτοφόλια και δημιουργεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Κομισιόν μες στην τρέχουσα εβδομάδα δημοσιοποίησε τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναληφθεί άμεσα κοινή δράση συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Ομως σε όλα αυτά υπάρχει και μια κυβέρνηση που δεν βιάζεται. Που εμφανίζει λόγω των οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μηδενική ενσυναίσθηση. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει για τον Οκτώβριο αύξηση στο φυσικό αέριο κατά 108% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και ήδη οι αεροπορικές μεταφορές καταγράφουν αύξηση τα τάξης του 20%, αλλά η κυβέρνηση δεν βιάζεται.

«Εχουμε χρόνο να αποφασίσουμε»

Το επικοινωνιακό της πρόταγμα είναι τα 500 δισ. για ρεύμα, φυσικό αέριο και θέρμανση που ανακοίνωσε. Εχουμε χρόνο να αποφασίσουμε, δηλώνουν τα αρμόδια στελέχη. Μόνο που αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για τη χειμαζόμενη ελληνική οικογένεια, καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει την πόρτα των νοικοκυριών, ενώ αναμένεται το επόμενο δίμηνο να φουντώσει και άλλο με αυξήσεις στα προϊόντα των άμεσων καταναλωτικών αγαθών που θα κυμαίνονται από 10-15%!

Ομως το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαγράψει από τη βεντάλια των προτεινόμενων μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτά που έχουν να κάνουν με μειώσεις ειδικών φόρων και ΦΠΑ. Ο λόγος προφανής και άπτεται των τεράστιων κρατικών εσόδων. Αυτά που μένουν ως μέτρα είναι λιγοστά και συντείνουν μόνο σε επιδοματική πολιτική. Στο τραπέζι των συζητήσεων λοιπόν βρίσκεται η αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας (18 ευρώ ανά μηνιαίο λογαριασμό στο ηλεκτρικό ρεύμα ή απορρόφηση του 15% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ ή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης), μέτρα που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ανεπαρκή.

Ωστόσο, μες στην εβδομάδα μάθαμε και κάτι ακόμη, που αντιφάσκει με όσα ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμούσε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο: ότι τα ελληνικά νοικοκυριά (ο μέσος μισθός είναι στα 1.000 ευρώ) μπορούν να αντέξουν το κύμα ακρίβειας. Η κυβέρνηση σκέφτεται τις δόσεις!

«Κρατώ από τις παρατηρήσεις της επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μια απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος…» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Μεταφέρει στο μέλλον τα χρέη των πολιτών

Και νέο χτύπημα αναμένεται να δεχτεί το επόμενο δίμηνο η χειμαζόμενη ελληνική οικογένεια από τις αυξήσεις 10-15% σε προϊόντα πρώτης ανάγκης

Οπως εύκολα συνάγει κανείς, η κυβέρνηση γίνεται δοσάς. Οπως ακριβώς έκανε στην πανδημία. Μετέφερε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία στο εγγύτερο μέλλον. Αυτά τα χρέη, τα περιβόητα κορονοχρέη, προς το δημόσιο ανέρχονται σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά, από τις αρχές του 2022, σε ένα περιβάλλον ακρίβειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα κορονοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της καραντίνας που επέβαλε η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Οποιος αντέξει, αφού πρώτα πληρώσει τα χρωστούμενα της Covid-19, θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει και τα χρέη της ακρίβειας με δόσεις. Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει να δηλώνει ότι στηρίζει την ελληνική οικογένεια μεταφέροντας τις οφειλές για το μέλλον. Στο παρόν η ελληνική οικογένεια θα πληρώνει τις αναστολές της πανδημίας που όταν χορηγούνταν ήταν στήριξη της πραγματικής οικονομίας, κατά το κυβερνητικό αφήγημα.

Doc Finance

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282093459927931

Documento Media