Documento Media

Στο μικροσκόπιο η διαπλοκή των ΜΜΕ

Απόλυτα ικανοποιημένη η Κουμουνδούρου με την πρωτοβουλία της για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Εν συντομία

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία τους να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll. Τα ερωτήματα που θέτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και η διαπλοκή των πολιτικών τζακιών και της επιχειρηματικής ελίτ που κατέχει τα Μέσα είναι διαχρονικό πρόβλημα που το γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης.

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ από τον τρόπο που εξελίχθηκε μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία τους να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll.

Μια πρόταση που, όπως λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «από τη στιγμή που βρίσκει τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συγκεντρώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες 120 ψήφους, οπότε, με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 του συντάγματος, θα αποτελέσει το αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά τη σχετική ψηφοφορία».

Μια επιτροπή που δεν θα συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες αλλά δημόσια, ώστε όλοι να μπορούν να βλέπουν και να ακούνε. Αυτό, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί και την «αμήχανη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της πέρα από τις γνωστές διαρροές για διεύρυνση της έρευνας από το 2015 και μετά ειδικά για τις δημοσκοπήσεις, θέματα για τα οποία στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο λόγος ωστόσο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί τεχνηέντως να μετατοπίσει τη συζήτηση, σημειώνουν, είναι προφανώς για να αποπροσανατολίσει από το μείζον, που είναι οι λίστες Πέτσα και ο οικονομικός εκβιασμός των Μέσων εν μέσω πανδημίας και δραματικής συρρίκνωσης των διαφημιστικών τους εσόδων.

Τα 42 και πλέον εκατ. ευρώ τα οποία δόθηκαν στα Μέσα χωρίς κανένα κριτήριο, όπως αριθμός εργαζομένων, τηλεθέαση, αναγνωσιμότητα, ακροαματικότητα, και με αδιαφανή τρόπο είναι η καλύτερη απόδειξη, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς οδηγήθηκε σε παραίτηση για μόλις 1 εκατομμύριο και έχουν ήδη αρχίσει οι συλλήψεις. Πολλώ δε μάλλον όταν μέρος των χρημάτων αυτών στην Ελλάδα δόθηκε σε περιθωριακά Μέσα, τα οποία πρωτοστατούν μέχρι και σήμερα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στους αρνητές της πανδημίας για μια καμπάνια που αφορούσε τα μέτρα για την πανδημία!

Να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός

Στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί θυμήθηκε τώρα το 2015. «Υπήρχαν λίστες Πέτσα τότε; Οχι. Γιατί στις διαρροές που γίνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχουν αναφορές σε θέματα που ούτως ή άλλως εξέτασε η προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία κατέληξε σε φιάσκο». Με λίγα λόγια, «γιατί προσπαθούν να ξανασερβίρουν τις ίδιες κατηγορίες με άλλο περιτύλιγμα;». Μήπως «για να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση της δυσχερούς θέσης τους;». Ή μήπως για να εμφανίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν τα βάζει με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων γενικά, ενώ η πρότασή του είναι σαφής και αφορά την Opinion Poll, η οποία βγάζει μετρήσεις πέρα από κάθε λογική και η ΝΔ αρνήθηκε να την καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ίδια ώρα που εμφανίζεται να λαμβάνει υπέρογκα ποσά σε απευθείας αναθέσεις από φορείς του δημοσίου; «Προφανώς στην περίπτωση της Opinion Poll προστίθεται πλέον και η Interview, του κολλητού του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη» καταλήγουν.

Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα σεβαστεί το σύνταγμα ή θα προσπαθήσει να εκφυλίσει την ίδια την πρόθεση του νομοθέτη με κατάθεση παράλληλα άλλης πρότασης για δημιουργία και δεύτερης εξεταστικής, όχι με βάση το άρθρο 68, παρ. 2 του συντάγματος, αλλά με την κλασική διαδικασία σύστασης εξεταστικής που έχει κάθε πλειοψηφία;».

Αν πράξει το δεύτερο, θα είναι απόλυτα προφανές ότι στόχος δεν θα είναι η χρονική διεύρυνση της υπό εξέτασης περιόδου, αλλά να θολώσει τα νερά με έναν φτηνό αντιπερισπασμό μήπως και αποφύγει τον έλεγχο των δικών του πεπραγμένων.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί τη χρονική διεύρυνση της έρευνας, αυτό μπορεί να αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ίδια την εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με ψήφους της μειοψηφίας και φυσικά με τους συσχετισμούς της Βουλής, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία μελών από βουλευτές της ΝΔ.

Η χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου

Να αποπροσανατολίσει από το μείζον, που είναι ο οικονομικός εκβιασμός των Μέσων εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί ο Μητσοτάκης με τις διαρροές περί διεύρυνσης της έρευνας από το 2015 και μετά

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης ένα θέμα για το οποίο βοά η κοινωνία και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να το κρύψει, δηλαδή η πρωτοφανής για δυτική δημοκρατία χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου.

Παράλληλα συσπείρωσε γύρω της όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, ενώ εκ των πραγμάτων μπαίνει ακόμη ένα λιθαράκι στο υπό διαμόρφωση αντιμητσοτακικό – αντικυβερνητικό μέτωπο που σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεγαλώνει στη βάση πολιτικών συγκλίσεων της αντιπολίτευσης.

Και φυσικά οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας χειραγώγησης των ΜΜΕ –και μέσω αυτών της κοινής γνώμης– θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν τις όποιες επιλογές τους που αφορούν το δημόσιο χρήμα αλλά και τους αποκλεισμούς μη αρεστών Μέσων.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά, με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας

Αλλαγής. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα του νομικού έλκει ψήφους από τη νεολαία αλλά και από τη δεξαμενή των «προεδρικών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υποψηφιότητά του «χτυπά» και εκείνη του Ν. Ανδρουλάκη και αυτήν του Ανδρ. Λοβέρδου, στο επιτελείο του οποίου πρόσφατα εντάχτηκε ο 40χρονος Σπύρος Καρανικόλας, αφού πρώτα παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής.

Το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπουν πίσω από υποψηφιότητες δεξιόστροφες λογικές με διάχυτο το… πνεύμα Βενιζέλου επιδιώκουν να τους βάλουν φρένο και βλέπουν θετικά τις υποψηφιότητες Καστανίδη και Γερουλάνου. Κι οι δυο τους συνδέονται με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν υπουργοί επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, έχουν θετική ανταπόκριση από κόσμο με αντιδεξιά αντανακλαστικά και από στελέχη του προεδρικού μπλοκ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γερουλάνος έχει μεγαλύτερη δυναμική στην Αττική, την Αχαΐα, τη δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στον Δήμο Αθηναίων δίνει έμφαση στην ενίσχυση του προφίλ του στη Φθιώτιδα αλλά και τη βόρεια Ελλάδα (Εβρος, Ροδόπη) και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει μεγάλα ποσοστά αποδοχής ο Χ. Καστανίδης.

Με πιο αστικό… προφίλ, ο Παύλ. Γερουλάνος ως επιχειρηματίας διεισδύει σε ψηφοφόρους κι άλλων κομμάτων. Μάλιστα το επιτελείο του δεν ξεχνά να ανασύρει τα ποσοστά του ως υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων το 2019 (13,19% στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου 2019), που ήταν υπερδιπλάσια του εκλογικού ποσοστού του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθήνας στις εθνικές εκλογές (5,16% στις κάλπες του Ιουλίου 2019 στην Α΄ Αθήνας και 4,68% τον Σεπτέμβριο του 2015).

Γιατί μετέχει στην εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ; Σε δήλωσή του στο Documento ο Παύλ. Γερουλάνος επισημαίνει: «Εχω εδώ και καιρό μιλήσει για την ανάγκη να παραγάγουμε σύγχρονες προοδευτικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, μεταφράζοντας τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα. Οι εκλογές αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε σε κάθε γωνιά της χώρας και να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη». Και καταλήγει: «Κανείς δεν περισσεύει. Κάθε υποψηφιότητα προσθέτει σε αυτό τον διάλογο που είναι απαραίτητος για να βγούμε από τη διαδικασία με πολιτικές προτάσεις σύγχρονες και προοδευτικές. Διεκδικούμε να είμαστε ξανά πρωταγωνιστές,

«Απαιτείται, εκτός από την αυτόνομη πορεία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να μας αισθάνονται ως τον γνήσιο αντιπρόσωπο και εκφραστή των καημών, των ονείρων και των προσδοκιών τους. Αυτή την επανασύνδεση με την κοινωνία μπορώ να πετύχω ως πρόεδρος, με σύνθεση και συλλογική λειτουργία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο»

Βασίλης Κεγκέρογλου

Υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

«Εχω εδώ και καιρό μιλήσει για την ανάγκη να παραγάγουμε σύγχρονες προοδευτικές λύσεις… μεταφράζοντας τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα. Οι εκλογές αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε σε κάθε γωνιά της χώρας και να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη»

Παύλος Γερουλάνος

Υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

με γνήσια προοδευτικές πολιτικές και όραμα απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης».

Από το 2017 στο σήμερα

Πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση η συλλογή υπογραφών από 2.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ ή από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Οπως μας έλεγε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που έχει υπογράψει για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Φ. Γεννηματά, δεν είναι απλή διαδικασία να ξαναβάζεις υπογραφή για άλλον υποψήφιο…

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 στις εκλογές για την ηγεσία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς που οδήγησε στη δημιουργία του ΚΙΝΑΛ μετείχαν εννέα υποψήφιοι για την προεδρία (συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Δημοκρατική Αριστερά και άλλα σχήματα). Η Φ. Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν το δίδυμο που πέρασε στον β΄ γύρο, όπου εκλέχτηκε η Φ. Γεννηματά με 56,75%, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης έλαβε 43,25%. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου (περίπου 214.000 ψήφισαν). Τα ποσοστά του α΄ γύρου έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Φ. Γεννηματά έλαβε 41,27%, ο Ν. Ανδρουλάκης 24,73%, ο Γιώργος Καμίνης 13,66%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 10,93%, ο Γιάννης Μανιάτης 4,52%, ο Γιάννης Ραγκούσης 2,43%, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,71%, ο Απόστολος Πόντας 0,54%, ο Δημήτρης Τζιώτης 0,2%.

Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται χαμηλότερη και οι υποψήφιοι είναι έξι από ένα κόμμα. Εκτός των άλλων, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί της παράταξης στις εθνικές κάλπες.

Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Λοβέρδος

Ολοι οι υποψήφιοι επιδιώκουν αυτόνομη πορεία και στοχεύουν να αυξήσουν τα εκλογικά ποσοστά ώστε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντέχει, όπως ανέφερε προ ημερών (naftemporiki.gr, 12.10.2021), να βλέπει να μαραζώνει «το καλύτερο κόμμα της μεταπολίτευσης» (ΠΑΣΟΚ). Εχει θέσει απέναντί του ως υπαρξιακό αντίπαλο τον «λαϊκιστή» και παραδοσιακό ιδεολογικό αντίπαλο της δημοκρατικής παράταξης, τη συντηρητική ΝΔ. Το σύνθημά του για τις εσωκομματικές εκλογές είναι «Για πάντα ΠΑΣΟΚ».

Η εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι μια μεγάλη εσωκομματική μάχη αλλά με προεκτάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό παρακολουθούν τις εξελίξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που βλέπουν το ΚΙΝΑΛ ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο.

Ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίζεται από την αρχή της εσωκομματικής μάχης ως φορέας ανανέωσης του ΚΙΝΑΛ και με προοπτική να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θέλει να γίνει το ΚΙΝΑΛ «ΚΚΕ του κέντρου». Παρόλο που οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον επικρίνουν λόγω της πρόθεσής του να παραμείνει ευρωβουλευτής ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος το αντιλαμβάνεται ως δέσμευση προς τους ψηφοφόρους που τον έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, με δεδομένο ότι η Φ. Γεννηματά έχει δηλώσει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα παραμείνει βουλευτής, η δυαρχία μπορεί να κουμπώσει ομαλά, με δεδομένο ότι ο Ν. Ανδρουλάκης είχε πει ότι θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όταν γίνουν εθνικές εκλογές και βγει βουλευτής.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Χ. Καστανίδης πορεύεται με τον δικό του πάντα θεσμικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ηδη με αρθρογραφία του από τον περασμένο Ιούνιο διατυπώνει την άποψη ότι οι διεκδικητές πρέπει να είναι προσηλωμένοι στην αρχή της πολιτικής αυτονομίας της παράταξης και την επιδίωξη της εκλογικής αυτοδυναμίας της. Επιμένει όμως στη θέση ότι «ουδείς δικαιούται να μετατρέψει τον ιστορικό εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας σε συμπλήρωμα άλλου πολιτικού φορέα και ιδιαίτερα της ελληνικής Δεξιάς».

Το τελευταίο διάστημα πλήθυναν οι φωνές, ακόμη και από στελέχη του προεδρικού μπλοκ, για παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου, πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος. Μετά τις εξελίξεις με την υγεία της Φ. Γεννηματά πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την παράταξη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί για τις υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής και σίγουρα για εκείνη του Παύλ. Γερουλάνου, ο οποίος είχε επαφές και με άλλους κομματικούς θεσμικούς παράγοντες.

Επανασύνδεση με τη βάση

Η επανασύνδεση με την κοινωνία είναι βασικός στόχος του βουλευτή Ηρακλείου και υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου. Οπως δήλωσε στο Documento: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει τις παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ και το ιστορικό του βάρος που αυτές φέρουν. Εχει επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις, σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση, ολοκληρωμένο σχέδιο για το αύριο, για την ανάπτυξη της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες των πολλών. Απαιτείται, ωστόσο, επανασύνδεση του Κινήματος Αλλαγής με τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής παράταξης αλλά και με όλη την κοινωνία. Απαιτείται, εκτός από την αυτόνομη πορεία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να μας αισθάνονται ως τον γνήσιο αντιπρόσωπο και εκφραστή των καημών, των ονείρων και των προσδοκιών τους. Αυτή την επανασύνδεση με την κοινωνία μπορώ να πετύχω ως πρόεδρος, με σύνθεση και συλλογική λειτουργία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο».

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281848646792059

Documento Media