Documento Media

Πολλοί υποψήφιοι, πάμπολλα ερωτήματα

Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ, καθώς εμφανίζεται κατακερματισμένο ενόψει της εκλογής νέας ηγεσίας

Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Διαγκωνισμός υποψηφίων για την εσωκομματική μάχη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε κρίσιμη καμπή το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς τη Φώφη Γεννηματά στην εσωκομματική μάχη.

Μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων, εκφυλισμού της εκλογικής διαδικασίας για νέα ηγεσία και διαλυτικών φαινομένων βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι τόσο ότι… χάνεται στο μέτρημα από ώρα σε ώρα ο αριθμός των υποψηφίων για τη θέση προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Εφτασαν τους έξι οι διεκδικητές (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης) μετά την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά να αποχωρήσει από την εσωκομματική μάχη για λόγους υγείας, παραμένοντας όμως στην ηγεσία μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Περισσότερο προβληματίζει το παρόν του κατακερματισμού σαν ανεστραμμένος καθρέφτης θρυμματισμένης κομματικής εικόνας στο μέλλον, το όχι τόσο μακρινό, είτε κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή πρόεδρου είτε μετά την εκλογή.

Σύγκρουση μηχανισμών

Σε τέτοιες καμπές στα αρχηγικά κόμματα του αστικού τόξου υποχωρεί ο πολιτικός διάλογος ουσίας περί ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας – που βέβαια εμπεριέχεται, όπως στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, κυρίως στο ζήτημα της κομματικής επιβίωσης και το σχέδιο για τακτικές συμμαχιών διακυβέρνησης. Επικρατεί περισσότερο η σύγκρουση εσωκομματικών μηχανισμών, οι υπολογισμοί ποσοστών που ο καθένας «κόβει» από τον άλλο, η ταυτότητα «υποψήφιος» ως στοιχείο του πολιτικού βιογραφικού της επόμενης μέρας, καθώς και οι εκλογικές εσωτερικές συμμαχίες που θα καθορίσουν ακόμη κι αν κάποιοι από τους διεκδικητές αποσυρθούν στην πορεία για την εκλογή προέδρου.

Τώρα που οι προβολείς λόγω της μάχης υγείας που δίνει η Φ. Γεννηματά έχουν πέσει πιο γενναιόδωρα στο ΚΙΝΑΛ, η προσμονή όλων, όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι να γίνει η εσωκομματική δημοκρατική διαδικασία αφορμή τόσο για να θωρακιστεί η παράταξη ιδεολογικά και προγραμματικά όσο και για να χαραχτεί το σχέδιο πολιτικών συγκλίσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο διαγκωνισμός της τελευταίας στιγμής στην κατάθεση υποψηφιοτήτων εκτιμούν πολλοί ότι δίνει δύο θετικές διεξόδους: αφενός με έξι (αντί για τις τρεις) υποψηφιότητες υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τους ψηφοφόρους ώστε να βρουν την ηγεσία που τους εκφράζει και αφετέρου οδηγεί σε αύξηση των εκλογέων που θα φτάσουν στις κάλπες.

Γύρω από την πρόεδρο

Το προεδρικό μπλοκ βρέθηκε σε απρόσμενο κενό μετά την αποχώρηση της Φ. Γεννηματά. Η παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης Β. Κεγκέρογλου, με υποβολή υποψηφιότητας και αίτημα για παράταση προθεσμίας ώστε να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του, άνοιξε τη βεντάλια. Η αντιπαράθεση που είχε στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (για τις εισφορές των ευρωβουλευτών) δίνει την εικόνα μιας υποψηφιότητας και απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη. Πάντως ο Β. Κεγκέρογλου, παλιός κοινοβουλευτικός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει διείσδυση και στον κομματικό μηχανισμό. Σε δήλωσή του στο Documento ο Β. Κεγκέρογλου προτάσσει την ανάγκη επανασύνδεσης του Κινήματος Αλλαγής με τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής παράταξης αλλά και με όλη την κοινωνία, ενώ κρίνει ότι απαιτείται, εκτός από την αυτόνομη πορεία, να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολίτων.

Από το επιτελείο της σημερινής προέδρου του ΚΙΝΑΛ κρίνουν ότι η απουσία της Φ. Γεννηματά από την εκλογική μάχη για την ηγεσία έδειξε in vivo πόσο σταθεροποιητικός παράγοντας είναι η παρουσία της. Η ίδια από την πρώτη στιγμή μίλησε για ενότητα και στη συνέχεια, μέσω στελεχών του στενού πολιτικού περιβάλλοντός της, ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει υποψηφίους ούτε δίνει «χρίσμα». Μάλιστα επιμένει να στέλνει το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους της.

Πάντως αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η δήλωση που κάνει στο Documento ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, προβαλλόμενος ως συνέχεια της πολιτικής παρακαταθήκης της Γεννηματά, που μιλά για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Ο 30χρονος Μ. Χριστοδουλάκης τονίζει: «Δεν υποβάλλω υποψηφιότητα. Είμαι παρών μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο για να εγγυηθώ τη διαδικασία και την ενότητα της παράταξης». Ουσιαστικά δείχνει και προς το μέλλον, με βάση τις εξελίξεις που θα προκύψουν στο ΚΙΝΑΛ και τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Την ίδια ώρα ένα άλλο στέλεχος πρώτης γραμμής από τη νέα γενιά που αναδείχθηκε επί Φ. Γεννηματά, ο 38άχρονος Παύλ. Χρηστίδης, νομικός με καταγωγή από το Ναύπλιο, κατέθεσε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή, αφού πρώτα παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος

«Δεν υποβάλλω υποψηφιότητα. Είμαι παρών μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο για να εγγυηθώ τη διαδικασία και την ενότητα της παράταξης» Μανώλης Χριστοδουλάκης Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ

Doc | Κιναλ

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281835761890171

Documento Media