Documento Media

Τι να πιάσει ο Κουρτς μπροστά στον Πέτσα;

Στην Αυστρία παραιτούνται, στην Ελλάδα διαλαλούν τις παρανομίες της περιβόητης λίστας παραδεχόμενοι ποινικές και αστικές ευθύνες

Μάριος Αραβαντινός

• «Είναι δυνατόν να θεωρήσω εγώ αξιόπιστη μια κυβέρνηση που επιτρέπει να δοθούν λεφτά στο Documento; Αν είναι δυνατόν».

• «Και κλαίγεσαι τώρα γιατί δεν σου δίνει ο Πέτσας. Καλά έκανε και δεν σου δίνει».

Με αυτές τις από τηλεοράσεως εξωφρενικές και εξόφθαλμα ποινικά κολάσιμες αποστροφές του την άνοιξη του 2020, όταν δηλαδή η κυβέρνηση μοίραζε αφειδώς και με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες περίπου 20 εκατ. ευρώ μέσω της λίστας Πέτσας ακόμη και σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης επιβεβαίωνε εκείνο που άπαντες μη αφελείς είχαν εξαρχής αντιληφθεί:

Αφενός ότι το Documento αποκλείστηκε από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» με πολιτική απόφαση, την οποία υλοποίησε ο Στέλιος Πέτσας, αφετέρου ότι το κριτήριο διανομής του δημόσιου χρήματος δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η αξιοπιστία ή η δημοφιλία του κάθε Μέσου, όπως ισχυριζόταν ο αρμόδιος υπουργός, αλλά η ενίσχυση εκείνων που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση και στηρίζουν εδώ και χρόνια το εκάστοτε «γαλάζιο» αφήγημα. Η δήλωσή του αυτή όμως αποτελεί και παραδοχή ποινικής και αστικής ευθύνης, αφού αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Στ. Πέτσας διαχειρίστηκαν αυθαίρετα το δημόσιο χρήμα και απέκλεισαν οι ίδιοι το Documento εκδικητικά και χωρίς το παραμικρό κριτήριο αντικειμενικότητας και όχι η εταιρεία Initiative στην οποία είχαν αναθέσει τη διαχείριση της καμπάνιας.

Τούτο εξάλλου έχει πρακτικά επιβεβαιώσει και η Initiative. Ο επικεφαλής Μιχάλης Γκάλγκος σε ερώτηση του Documento δήλωνε άγνοια για τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ και επικαλείτο σύμφωνο εμπιστευτικότητας με την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι εκτός του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ «πετυχημένη» χαρακτήρισε τη λίστα Πέτσα και η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, αλλά και το ότι στο Documento δεν δόθηκε ερώτηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης απλώς πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα προτιμούσαν την εφημερίδα ανενεργή και τους εργαζόμενους σε αυτήν άνεργους. Το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα είναι τέτοιου μεγέθους που έως και o δημοσιογραφικός όμιλος Μαρινάκη αρνήθηκε να εισπράξει χρήματα καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ και ο δημοσιογραφικός οργανισμός Φιλιππάκη (εφημερίδες «Εστία», «Δημοκρατία» και «Espresso») κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ στα οποία διανεμήθηκε το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, ουδείς απολογήθηκε, την ίδια στιγμή που στην Αυστρία ο πρώην πια καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς υπέβαλε την παραίτησή του απλώς και μόνο επειδή υπήρξε υπόνοια προσπάθειας χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω κρατικής χρηματοδότησης.

Εξάλλου, και για να γίνει πλήρως αντιληπτό το μέγεθος του σκανδάλου, προσφάτως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σημείωσε σε έκθεσή του ότι η λίστα των 1.232 ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον κορονοϊό περιλάμβανε «200 ιστοσελίδες που δεν ήταν καταχωρημένες στα μητρώα διαδικτυακών ΜΜΕ, ενώ κάποιες εξ αυτών ήταν ανύπαρκτες, ανενεργές ή επρόκειτο για σκοτεινά μπλογκ με καθόλου ή ελάχιστους αναγνώστες». Το IPI παρατηρούσε επιπλέον ότι «τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που θα λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέχουν πολύ από την αντικειμενικότητα ή τη δικαιοσύνη. Στην καλύτερη περίπτωση ήταν αυθαίρετα και στη χειρότερη είχαν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν ΜΜΕ που αναφέρονται αρνητικά στην κυβέρνηση».

Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» αμέσως μετά την παραίτηση Κουρτς φιλοξένησε άρθρο στο οποίο αναφέρεται πως «η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι διέθεσε πάρα πολλά χρήματα σε φιλικά διακείμενα ΜΜΕ παρεμποδίζοντας επικριτικά Μέσα από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση». «Η λίστα περιείχε μια σειρά φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων, ενώ αποκλείονταν άλλες σημαντι

κές αλλά επικριτικές εφημερίδες» σημείωνε η αυστριακή καθημερινή εφημερίδα.

Χρήματα σε διακινητές fake news

Σε μια πρώτη –εκ του αποτελέσματος πλήρως αποτυχημένη– προσπάθειά του να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες του και να απαντήσει στο επίμονο ερώτημα κάθε δημοκρατικού πολίτη για τον αποκλεισμό του Documento από την καμπάνια για τον κορονοϊό ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας είχε ισχυριστεί ότι δεν δόθηκαν χρήματα στην εφημερίδα επειδή μετέδιδε fake news για τον κορονοϊό. Πέραν βεβαίως του γεγονότος ότι από την πρώτη στιγμή το Documento είχε καλέσει μέσω πρωτοσέλιδών του τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών, η εταιρεία στην οποία ο Στ. Πέτσας είχε αναθέσει τη διανομή 20 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος χρηματοδότησε και Μέσα τα οποία πράγματι διακινούσαν ψευδείς και επικίνδυνες θεωρίες.

Το παράδειγμα της ιστοσελίδας vimaorthodoxias.gr, η οποία εισέπραξε 3.000 ευρώ μεταξύ άλλων και για να μεταδίδει άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο κορονοϊός δεν διασπείρεται με τη θεία μετάληψη, δεν είναι μοναδικό. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ίσως το παράδειγμα του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα TV, ο οποίος εισέπραξε 20.000 ευρώ. Πρόκειται για σταθμό στον οποίο εργάζεται ο Στέργιος Καλόγηρος, κουμπάρος του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχει αναφέρει δημοσίως ότι ο κορονοϊός είναι δημιούργημα του Μπιλ Γκέιτς και των Κινέζων και ότι ο ιδρυτής της Microsoft μαζί με τον Τζορτζ Σόρος και τους Δημοκρατικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιβάλουν τον εμβολιασμό για να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων.

Λεφτά για «γαλάζιους» συγγενείς και φίλους

Μεταξύ όσων εισέπραξαν χρήματα από τη λίστα Πέτσα ήταν, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, και ο κουμπάρος του και βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης. Το παντελώς άγνωστο και μηδενικής επισκεψιμότητας σάιτ της συζύγου του Ανδρ. Πάτση έλαβε συνολικά 3.720 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, ενώ 10.000 ευρώ καθαρά εισέπραξε ο δημοσιογραφικός όμιλος της συζύγου τού επίσης «γαλάζιου» βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου. Η εταιρία Initiative, η οποία ανέλαβε να μοιράσει το δημόσιο χρήμα, έδωσε το παραπάνω ποσό στον ιστότοπο και στην εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα» της Πιερίας, συμφερόντων της Μελίνας Κορομήλη, συζύγου του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ.

Ασφαλώς το ποσό για ένα ιστορικό έντυπο δεν ακούγεται μεγάλο, αν ωστόσο αναλογιστεί κανείς ότι τα ίδια χρήματα εισέπραξε η ιστοσελίδα efsyn.gr, η οποία διαβάζεται ημερησίως από πολύ περισσότερο κόσμο, αντιλαμβάνεται κανείς τις κυβερνητικές προθέσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο λεγόμενος αντιπολιτευόμενος Τύπος εισέπραξε μόλις το 1,2% του συνολικού ποσού που διατέθηκε για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα αντιπολιτευόμενα Μέσα μαζί –από τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra μέχρι την «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών»– χρηματοδοτήθηκαν με ποσό 190.715 ευρώ, την ώρα που η ιστοσελίδα athensvoice.gr, η οποία έχει αναγνωσιμότητα παρόμοια με του documentonews.gr, εισέπραξε μόνη της 180.000 ευρώ.

Παράλληλα, χρήματα εμφανίζονται να εισέπραξαν ακόμη και ο κλειστός από το 2017 Βήμα FM καθώς και ο μη υπαρκτός τηλεοπτικός σταθμός ΕΝΑ Μαγνησίας, αλλά και τουλάχιστον πέντε blogspots, δηλαδή όχι κανονικές ιστοσελίδες, τα οποία έχουν ελάχιστη αναγνωσιμότητα. Είναι παράλληλα ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ιδιωτική εταιρεία Initiative προκειμένου να χρηματοδοτήσει ακόμη και τη δημόσια ΕΡΤ. Με άλλα λόγια, το προσαρμοσμένο στις ανάγκες του «επιτελικού κράτους» δημόσιο χρησιμοποίησε μεσάζοντα για να χρηματοδοτήσει τον ίδιο τον εαυτό του.

Η περίπτωση του Μένιου Φουρθιώτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ασφαλώς και η περίπτωση του Μένιου Φουρθιώτη, τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να χρηματοδοτήσει μέσω της λίστας Πέτσα, κατόπιν ωστόσο δημοσιευμάτων του Documento που αποκάλυπταν το σκάνδαλο υπαναχώρησε και τα χρήματα που προορίζονταν για τον κατηγορούμενο –πλέον– για κακουργήματα παρουσιαστή δεν εκταμιεύτηκαν. Ή, ορθότερα, δεν εκταμιεύτηκαν στο σύνολό τους. Στην αρχική λίστα την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Στ. Πέτσας βρίσκονταν μεταξύ άλλων δύο ιστότοποι συμφερόντων του Μ. Φουρθιώτη. Ο πρώτος με την επωνυμία protieidisinews.blogspot.com είχε δημιουργηθεί μόνο λίγες ημέρες προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να μοιράσει τα 20 εκατ. ευρώ του δημόσιου χρήματος. Το εν λόγω blog ήταν κενό περιεχομένου και ξεκίνησε να τροφοδοτείται με ειδήσεις μεταχρονολογημένα μετά τη δημοσίευση της λίστας. Διαφήμιση επρόκειτο να πάρει και το σάιτ apokaliptikalive. gr, επίσης συμφερόντων Φουρθιώτη, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, αφού αν κάποιος δοκίμαζε να το επισκεφτεί μεταφερόταν αυτομάτως σε άλλον ιστότοπο με όνομα apodikseislive.gr. Τελικώς ο Μ. Φουρθιώτης εισέπραξε μόνο 6.000 ευρώ, όχι για τις παραπάνω ιστοσελίδες αλλά για τον επίσης συμφερόντων του ραδιοφωνικό σταθμό Party FM.

Η εξαγορά των Μέσων στην πράξη

Σημαντικό είναι και το κονδύλι που εκταμιεύτηκε για τα ΜΜΕ που την εποχή εκείνη διατηρούσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης. Εισέπραξε 120.000 ευρώ για το liberal.gr και για τη χαμηλής αναγνωσιμότητας εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία ούτε έξι μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2020, έβαλε λουκέτο. Συμπτωματικά ίσως πρόκειται για τον εκδότη ο οποίος σε άρθρο του χαρακτήριζε

τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Μωυσή», ενώ στην ιστορία έχει μείνει και άρθρο το οποίο φιλοξενήθηκε στο liberal.gr με τίτλο «Από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Η διαχρονική συμπάθεια ΜΜΕ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται να ενισχύθηκε με τη χρηματοδότησή τους μέσω της λίστας Πέτσα. Ετσι, μπορεί το Mega, για παράδειγμα, να μη δέχτηκε το ποσό που του αναλογούσε, αλλά ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο οποίος για τα σάιτ συμφερόντων του εισέπραξε πάνω από 220.000 ευρώ, μετέδωσε ως είδηση στην εκπομπή του «Live news» το κατ’ οίκον κούρεμα του Στ. Πέτσα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Παράλληλα, μια σειρά από ιστοσελίδες οι οποίες είδαν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν εν μέσω πανδημίας φρόντισαν να παρουσιάσουν ως είδηση το γεγονός ότι η εταιρεία την οποία είχε ιδρύσει η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατασκεύαζε μάσκες για τον κορονοϊό. Πρόκειται για τα ίδια Μέσα που σιωπούν συστηματικά μπροστά στις αποκαλύψεις του Documento για τις επί χρόνια ψευδείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Κυρ. Μητσοτάκη και για τις εξόφθαλμες παρανομίες της συζύγου του, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε, δίχως η σχετική νομοθεσία να επιτρέπει κάτι τέτοιο, ιδιοκτήτρια και βασική μέτοχος εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό.

Τα χρήματα της λίστας Πέτσα ως επιβράβευση

Σημαντικά ποσά από τη λίστα Πέτσα εισέπραξαν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενίσχυσαν προεκλογικά αλλά και κατά τη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μέσα ενημέρωσης τα οποία ως επί το πλείστον διά της αρθρογραφίας τους είχαν μετατρέψει τον πρωθυπουργό ακόμη και σε Ουίνστον Τσόρτσιλ ή σε τσιτάχ που κατασπάρασσε το ζαρκαδάκι ή αλλιώς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο χαρακτηρισμός βέβαια που έχει μείνει στη μνήμη των περισσότερων δεν είναι άλλος από εκείνον που χρησιμοποίησε αρθρογράφος του protagon.gr (εισέπραξε 50.000 ευρώ) για να περιγράψει τα γεγονότα του Εβρου τον Μάρτιο του 2020.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ακόμη και πολίτες έσπευδαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου για να αντιμετωπίσουν την –κατά το κυβερνητικό αφήγημα– «εισβολή μεταναστών» γινόταν λόγος για το «έπος του Εβρου» το οποίο παρομοιαζόταν με… τις μάχες του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο και την περήφανη νίκη απέναντι στα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας. Σύμφωνα πάντως με το εν λόγω άρθρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μετατραπεί σε αρχιστράτηγο ενός απόλυτα ηθικού για το ελληνικό δημόσιο αίσθημα εθνικού αμυντικού πολέμου.

Τέλος, ακόμη και ιστορικές εφημερίδες σημαντικής αναγνωσιμότητας, όπως τα «Νέα», είχαν κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο, δηλαδή με κεντρικό θέμα τους, το 24ωρο του Κυρ. Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας και με φωτογραφία του πρωθυπουργού να παρακολουθεί τηλεόραση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση Γεωργιάδη ότι το Documento αποκλείστηκε από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» για πολιτικούς λόγους και η υλοποίηση αυτού του αποκλεισμού από τον Πέτσα αποτελούν παραδοχή ποινικής και αστικής ευθύνης

Doc | Μετρτηςχειραγώγησης

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281702617903995

Documento Media