Documento Media

Δημοσκοπήσεις εκτός ελέγχου;

Αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι η Αρχή Διαφάνειας, ο ΣΕΔΕΑ και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, η οποία συνδέεται άμεσα με τον ΣΕΔΕΑ και ουσιαστικά είναι ένα όργανο-σφραγίδα. Ουδέποτε έχουν έρθει στο φως έρευνες που αφορούσαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, παρά το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2012-15 στο φως της δημοσιότητας έρχονταν κατά ριπάς «άστοχες» έρευνες. Το Documento απευθύνθηκε στον ΣΕΔΕΑ προωθώντας έξι δημοσιογραφικά ερωτήματα:

Πόσους ελέγχους αξιοπιστίας διεξάγει ετησίως ο ΣΕΔΕΑ;

Ποια τα αποτελέσματά τους;

Υπάρχουν καταγγελίες κατά συγκεκριμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων;

Ο σύλλογός σας είναι θετικός ή αρνητικός στο ενδεχόμενο να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρωτογενή στοιχεία από την επίμαχη δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας; Προφανώς και δεν ζητάμε να τοποθετηθείτε επί των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ζητάμε να αποτυπωθεί η άποψη του συλλόγου επί ενός ζητήματος που τον αφορά άμεσα.

Πώς κρίνετε την απευθείας ανάθεση κρατικού φορέα σε εταιρεία ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας; Είθισται να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα;

Στην τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου (13/10) δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της απευθείας ανάθεσης που πήρε εταιρεία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll, γεγονός που περιλαμβάνεται στα υπό διερεύνηση θέματα της πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής με πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί;

Το ΔΣ του ΣΕΔΕΑ απάντησε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Οι εταιρείες του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό ΠΕΣΣ (δείτε κεφ. 5). Ούτε ο ΣΕΔΕΑ ούτε η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων έχουν λάβει αίτημα ελέγχου συγκεκριμένης έρευνας τον τελευταίο χρόνο. Ο ΣΕΔΕΑ είναι υπέρ της τήρησης του νόμου. O ΣΕΔΕΑ δεν κρίνει τη λειτουργία του Δημοσίου και των φορέων του».

Doc | Μετρτηςχειραγώγησης

el-gr

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

2021-10-17T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281672553132923

Documento Media