Documento Media

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Για τον Παύλο, τον Ζακ, τον Λουκμάν, για όσους αντιμετώπισαν τον φασισμό

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Αυτές τις μέρες στο μυαλό μας τριγυρίζουν οι στίχοι του Παύλου Φύσσα, τα λόγια του Ζακ Κωστόπουλου, η κραυγή της Μάγδας έξω από το εφετείο, όλοι οι αγώνες που δόθηκαν ενάντια στους απροκάλυπτους και κεκαλυμμένους ναζιστές και στον κοινωνικό εκφασισμό. Ενα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και εν μέσω της πανδημίας που επιβάλλει επιπλέον αποκλεισμούς στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, ο Σεπτέμβριος πλαισιώνεται και φέτος από αντιφασιστικές συζητήσεις, συναυλίες, δράσεις και πορείες.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου με βασικό ζητούμενο την απονομή δικαιοσύνης. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 18.00 στην οδό Γλάδστωνος, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή μετά το άγριο λιντσάρισμα που οδήγησε στον θάνατό του. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. «Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια. Ο πρώτος θάνατος ήρθε από τα χέρια των δολοφόνων, ο δεύτερος από τη σιωπή του πλήθους και ο τρίτος από την τυμβωρυχία των Μέσων με τις ψευδείς ειδήσεις. Ο Ζακ δολοφονήθηκε τρεις φορές. Και δολοφονείται τρία χρόνια τώρα, όσο η απονομή της δικαιοσύνης καθυστερεί βασανιστικά» αναφέρει το κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie.

Το τετραήμερο 23-26 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί το κινηματογραφικό φεστιβάλ Solidarity Film Festival Killah-P στον κινηματογράφο Μελίνα στη Δραπετσώνα. Την Πέμπτη (23/9 στις 19.30) θα προβληθεί η ταινία «In the fade» του Φατίχ Ακίν, την Παρασκευή (24/9 στις 19.30) θα γίνει προβολή ταινιών μικρού μήκους από σχολεία και νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συζήτηση και το Σάββατο (25/9 στις 19.30) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» (ντοκιμαντέρ) με παρουσία της σκηνοθέτιδας Α. Κουρούνη.

«Δεν φοβόμαστε και επιμένουμε. Να εκφραζόμαστε για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Χωρίς αλλά»

Ζακ Κωστόπουλος

Ville Στηνπόλη

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282630330785301

Documento Media