Documento Media

Κεραμεικός σε εγκατάλειψη και εργαζόμενοι υπό διωγμό

Απαξίωση, φθορά και τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι σε απλήρωτους συμβασιούχους από το υπουργείο Πολιτισμού

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού απαξιώνεται και παραμένει αποκλεισμένος από την κυβερνητική ατζέντα, την ίδια στιγμή που συμβασιούχοι καταγγέλλουν τιμωρητικές πρακτικές στην Ακρόπολη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ταλαιπωρία και απαξίωση για τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού αποτελεί μικρό μέρος του αρχαίου αττικού Δήμου Κεραμέων. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο περίπου 40 στρεμμάτων με μοναδικά έργα γλυπτικής, κεραμικά και ίχνη από τα αρχαία τείχη, αλλά και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά και προβεβλημένα μουσεία της Αθήνας, το οποίο απαξιώνεται όλο και περισσότερο από το υπουργείο Πολιτισμού, που επενδύει μόνο στη βιτρίνα, την τουριστική προβολή και στους χώρους που ενδέχεται να αποτελέσουν θέλγητρο για επενδύσεις και επενδυτές. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Documento, το τελευταίο διάστημα επικρατεί καθεστώς εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ενώ συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν απαξιωτικές συμπεριφορές στον χώρο της Ακρόπολης, οι οποίες έχουν οδηγήσει κάποιους στην παραίτηση.

Αρχαιολογικό μουσείο χωρίς προσωπικό

Η απαξίωση της κυβέρνησης για τον πολιτισμό αποτυπώνεται στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού (οι αρχαιοφύλακες τύπωσαν μπλουζάκια για να διαμαρτυρηθούν επειδή έμειναν για μήνες απλήρωτοι) αλλά και στην εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί στους λιγότερο προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους.

Το ολοήμερο Μουσείο του Κεραμεικού έχει απομείνει το τελευταίο διάστημα με ελάχιστους φύλακες, ενώ ο χώρος της Ακρόπολης απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του έμπειρου προσωπικού. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Κεραμεικού λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο κατά τη θερινή περίοδο, κάτι που απαιτεί διπλή βάρδια στη φύλαξη. Η έλλειψη σε φυλακτικό προσωπικό οδηγεί σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα του χώρου. Ενδεικτικό της πολιτικής εγκατάλειψης και απαξίωσης είναι ότι ο Κεραμεικός καθαρίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά το lockdown από ιδιωτικό συνεργείο, ενώ οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι ήδη λειτουργούσαν κανονικά. Τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη τροφοδοσίας με νερό επιτείνονται καθώς το κομμάτι του Ηριδανού που βγαίνει στην επιφάνεια και διαπερνά τον αρχαιολογικό χώρο έχει ξεραθεί. Η κοίτη του που βρίσκεται στην επιφάνεια –όπως και το οικοσύστημα που συντηρεί– αποτελεί σημαντικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται άμεση παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι διαρκείς μετακινήσεις εργαζομένων προς την Ακρόπολη (λόγω υπηρεσιακών αναγκών που δεν προσδιορίζονται επαρκώς από το υπουργείο), οι οποίες αποδιοργανώνουν τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους. Η Ακρόπολη πράγματι έχει αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, ωστόσο η συγκεκριμένη τακτική υποσκάπτει την εύρυθμη λειτουργία των υπόλοιπων χώρων. Ενδεικτικό είναι ότι η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (ΕΦΑΠΑ) Ελένη Μπάνου με έγγραφο που απευθύνεται προς την αρχιφύλακα της Ακρόπολης Ελένη Φιλιππαίου (τον Απρίλιο του 2021) επισημαίνει ότι «η ΕΦΑΠΑ διαχειρίζεται, εκτός της Ακροπόλεως ακόμη έξι αρχαιολογικούς χώρους μείζονος σημασίας και δεν μπορεί να αποσπά κατ’ επανάληψη από αυτούς το λιγοστό έμπειρο τακτικό προσωπικό και να το διαθέτει μόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, διότι ανατρέπεται όλη η λειτουργία τους».

Ταλαιπωρία και εκδικητικές συμπεριφορές

Στον πιο εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας αρκετοί συμβασιούχοι καταγγέλλουν

ότι εξωθούνται ακόμη και σε παραίτηση μέσω των κακών συμπεριφορών και των υπερεντατικών συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν. «Οι παραιτήσεις πάνε κι έρχονται» λένε χαρακτηριστικά στο Documento. «Η Ακρόπολη αντικειμενικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οταν ένας χώρος έχει ανάγκη από φυλακτικό προσωπικό στέλνει αίτημα στους αρχιφύλακες και εκείνοι παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με τις συνθήκες. Φέτος υπήρξε μια παράτυπη διαδικασία με ονομαστικές μετακινήσεις που ενορχηστρώθηκαν με υπόγειους τρόπους. Η αρχιφύλακας της Ακρόπολης έκανε ουσιαστικά face control· έδιωχνε άτομα που δεν της άρεσαν και στη συνέχεια τα έστελνε σε άλλους χώρους. Υπάρχουν αρκετοί συμβασιούχοι που εξωθήθηκαν στην παραίτηση. Οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται λόγω του χώρου και των καιρικών συνθηκών, αλλά εξαιτίας των κακών, απαξιωτικών συμπεριφορών που κινούνται στη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, ενώ κόβονται τιμωρητικά τα ρεπό και τα εξαιρέσιμα προκειμένου να γίνονται κομματικές εξυπηρετήσεις. Εγιναν καψόνια ακόμη και σε εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ υπήρξαν υπάλληλοι που αναγκάστηκαν να στέκονται για οκτώ ώρες στη σημαία. Η Λίνα Μενδώνη λειτουργεί απαξιωτικά προς τους αρχαιοφύλακες και το υπουργείο προτιμάει να μονιμοποιεί άτομα χωρίς πιστοποίηση και τυπικά προσόντα. Φέτος μείναμε απλήρωτοι για αρκετούς μήνες» αναφέρει συμβασιούχος (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) στο Documento, ενώ άτομο που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ακρόπολη τονίζει:

«Κάθε χρόνο κάνουμε αιτήσεις για να μπορέσουμε να δουλέψουμε ανάλογα με τη μοριοδότησή μας. Η Ακρόπολη είναι απαιτητικός χώρος με πολλούς επισκέπτες και ακραίες καιρικές συνθήκες. Φέτος μείναμε απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν πολύ άσχημες συμπεριφορές. Η αρχιφύλακας ξεχωρίζει ανθρώπους, τιμωρεί και προσβάλλει μπροστά σε συνάδελφους και τουρίστες. Με εκδικητικό τρόπο κόβονται τα ρεπό και τα εξαιρέσιμα, δηλαδή ένα κονδύλι που ήδη έχει εγκριθεί για εμάς. Και όλα αυτά ενώ δουλεύουμε μόνο επτά μήνες τον χρόνο και πληρωνόμαστε με τεράστια καθυστέρηση. Φέτος τυπώθηκαν μπλούζες στην Ακρόπολη με το μήνυμα “Εργάζομαι και δεν πληρώνομαι” για να φτάσει και στους τουρίστες. Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό. Προσπαθούν να μαζέψουν τα κενά και να καλύψουν πρόχειρα τις τρύπες μ’ εμάς τους συμβασιούχους. Οι περισσότεροι πήραμε πιστοποίηση από ΙΕΚ, κάναμε την πρακτική μας και πάλι είμαστε απλήρωτοι. Το υπουργείο απαιτεί από εμάς να είμαστε τέλειοι και να μη μιλάμε ενώ δεν πληρωνόμαστε».

Επιπλέον υπάρχουν μαρτυρίες για εκδικητικές απομακρύνσεις εργαζομένων από θέσεις ευθύνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην αρχιφύλακα στο μουσείο και στους χώρους του Κεραμεικού Γιώργου Δευτεραίου, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτική δίωξη. Τον Νοέμβριο του 2020 το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων υπεύθυνων αρχιφυλάκων (οι οποίες ήταν ήδη κατειλημμένες), μεταξύ άλλων και για το μουσείο και τους χώρους του Κεραμεικού. Τον Μάιο του 2021 δημοσιεύτηκε η απόφαση μετακίνησης μόνιμης υπαλλήλου του ΥΠΠΟΑ ως υπεύθυνης αρχιφύλακα με τριετή θητεία στη θέση του κ. Δευτεραίου, ο οποίος καταγγέλλει ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μοριοδότησης, δεν πέρασε ποτέ από προφορική συνέντευξη και δεν του δόθηκε δικαίωμα ένστασης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 46 του νόμου 4608/2019. «Δεν πήρα κανένα χαρτί που να με παύει των καθηκόντων μου» λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν μαρτυρίες δε πως εν τη απουσία του εισέβαλαν στον Κεραμεικό και στο γραφείο του αρχιφύλακα η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΦΑΠΑ κ. Κουντούρη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ κ. Τσακοπιάκος απαιτώντας από τον αναπληρωτή αρχιφύλακα να τους παραδώσει το αρχιφυλάκιο απειλώντας τον με αυτόφωρο και εισαγγελική παρέμβαση αν δεν συμμορφωθεί.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί καθεστώς εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ενώ συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν απαξιωτικές συμπεριφορές στον χώρο της Ακρόπολης

Ville Υπποαfiles

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282621740850709

Documento Media